Bak met restjes, ga voedselverspilling tegen

Voorkom voedselverspilling en ga bakken!

Wilt u voedselverspilling tegengaan? Als thuisbakker kunt u op een leuke manier uw steentje bijdragen aan het milieu. Door slim om te gaan met restjes en creatief te bakken geeft u overgebleven ingrediënten een tweede leven. Zo kunt u uw eigen afval verminderen, heerlijke nieuwe recepten ontdekken en zelfs geld besparen. Heeft u restjes in de keuken zoals overrijp fruit, brood dat te droog wordt, vergeten eieren in de koelkast of overgebleven melk of yoghurt? Gebruik ze dan om te bakken. Wij vertellen u graag hoe u uw restjes op slimme manieren kunt verwerken en geven u verrassende combinaties  en inspirerende ideeën voor de lekkerste baksels. Goed voor het milieu én uw portemonnee, en het levert fantastische baksels op!

Overrijp fruit, heerlijk in bakrecepten

Het gebeurt iedereen wel eens: fruit overhouden dat nét te rijp wordt en bijna op de composthoop belandt. Maar juist dat bruine plekje op uw appel of die zachte peer maakt uw fruit perfect voor zoete baksels. Het natuurlijke suikergehalte neemt namelijk toe naarmate uw fruit rijper wordt, waardoor het ideaal is om smaak en zoetheid toe te voegen aan uw recepten. Bruin geworden bananen zijn heerlijk om een bananenbrood van te bakken. Van appels met bruine plekjes maakt u heerlijke appelcake. Heeft u zachte peren? Probeer dan eens een perencrumble te bakken. Heerlijk als dessert met bijvoorbeeld een bolletje ijs. Andere soorten fruit kunt u natuurlijk ook gebruiken om taart of gebak mee te bereiden, zoals bessen, mango, perzik of nectarine, kersen, ananas en pruimen.

Eieren, eiwitten of eidooiers

Bij sommige bakrecepten blijven eidooiers of eiwitten over. Dat hoeft geen probleem te zijn, want u kunt ze uitstekend gebruiken in nieuwe bakcreaties. Gooi ze dus niet weg, maar gebruik ze slim en ga voedselverspilling tegen. Van uw overgebleven eiwitten maakt u met suiker bijvoorbeeld een heerlijke meringue. Heeft u juist eidooiers over? Dan kunt u die verwerken in een heerlijk zachte custardpudding door ze te mengen met wat melk, suiker en vanille. Liggen er nog eieren in uw koelkast die bijna over de datum zijn? Dan kunt u die natuurlijk koken of een omelet bakken, maar probeert u voor de verandering eens wat eierkoeken te maken met wat suiker en meel. Heerlijk voor de kinderen, maar ook voor uzelf!

Melk, yoghurt en room

Zuivelproducten zoals melk, yoghurt of room zijn vaak de eerste producten die bijna over de datum gaan. Maar zelfs als ze niet meer vers lijken, kunt u ze nog prima gebruiken in uw baksels. Heeft u restjes zuivel in de koelkast die bijna over de versheidsdatum zijn? Gooi ze niet weg! Ze geven een romige textuur en extra smaak aan uw baksels. Bereid bijvoorbeeld lekkere pannenkoeken met wat eieren en bloem of probeer eens een clafoutis, of maak met wat melk, eieren, bloem en fruit een heerlijk luchtige cake. Yoghurt kunt u toevoegen aan uw brooddeeg voor extra zachte en luchtige broodjes, eventueel met wat citroensap. Heeft u room over? Dat kunt u gebruiken in taart, saus, soep, mousse, koffie, ijs en zelfs quiche, puree of stamppot. Room kunt u overigens ook eenvoudig invriezen om voedselverspilling tegen te gaan.

Noten, żaden en granen

Bij de meeste thuisbakkers komt het regelmatig voor dat ze kleine hoeveelheden noten, zaden of granen overhouden. Die lijken misschien lastig op te maken, maar ze vormen juist een geweldige aanvulling op uw bakrecepten. U kunt ze erin verwerken als voedzaam tussendoortje, maar u kunt ze natuurlijk ook gebruiken als knapperige topping. Maak bijvoorbeeld lekkere mueslirepen met havermout, noten, honing, gedroogd fruit en zaden. Of hak restjes noten fijn en met ze door uw cakedeeg en gebruik daarbij wat kaneel of nootmuskaat. U kunt natuurlijk ook kiezen voor lekkere voedzame muffins door noten, zaden en havermout te combineren met banaan of yoghurt in uw beslag.

Chocolade, taart en koekjes

Is uw chocoladereep in stukjes gebroken of heeft u nog een paar koekjes over die oud beginnen te worden? Heeft u taart gebakken maar gaat niet alles op? Het zijn de lekkerste ingrediënten voor nieuwe baksels en voegen vaak net dat beetje extra toe aan uw bakrecept. U kunt de stukjes chocolade bijvoorbeeld gebruiken als topping op brownies of ze door uw beslag mixen. Ze smelten tijdens het bakken en dat geeft een heerlijke smaak. Oude koekjes kunt u fijnmalen en mengen met gesmolten boter. Dat zorgt voor een ideale bodem voor cheesecake of taart. U kunt de stukjes chocolade of koekkruimels ook toevoegen aan een basisdeeg voor koekjes en zorgen voor een extra twist. Heeft u taart over? Maak er pudding van door het te mixen met custard en zet het in de oven voor een lekker bruin korstje.

Brood

Hoewel oud brood vaak niet als een bakingrediënt wordt gezien is het verrassend veelzijdig. U kunt uw overgebleven brood gebruiken in zowel hartige als zoete recepten. Voorbeelden van hartige producten zijn bijvoorbeeld broodquiche, hartige broodtaart, een ovenschotel met brood en kaas, broodmuffins of zelfs broodpizza. Natuurlijk kunt u ook zoete gerechten bereiden met uw broodrestjes, zoals broodpudding, broodtaart, French toast, karamel broodcrumble of puddingbroodjes. Wilt u uw oude brood op een andere manier gebruiken? Dan kunt u er ook paneermeel van maken, of croutons als topping. In onze blogs Zoete oud brood recepten en Hartige oud brood recepten leest u daar meer over. Bekijk ook eens onze blog Recepten met oud stokbrood en profiteer van onze blogs tegen voedselverspilling!

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: