Bakken met een baksteen

Brood bakken met een baksteen

Heeft u wel eens gehoord van brood bakken met een baksteen? Het is een geweldige manier om een professionele bakkersoven na te bootsen. Zo’n authentieke bakoven is vaak opgebouwd uit steen en houdt warmte perfect vast. Een baksteen, ook wel bekend als een pizzasteen, doet feitelijk hetzelfde. Daardoor krijgt u een resultaat dat vergelijkbaar is met dat van een ambachtelijke bakkerij. Een baksteen is ideaal bakgereedschap voor zowel amateur- als professionele bakkers. U maakt er brood, pizza en andere gebakken producten mee met een heerlijk knapperige bodem. Wilt u hier meer over weten? Lees dan snel verder!

Waarom een baksteen gebruiken?

Bakstenen of pizzastenen zijn gemaakt van materialen die zeer efficiënt hitte opslaan en die hitte ook gelijkmatig verdelen. De steen neemt de hitte op en geeft deze langzaam af aan het deeg, Dat zorgt voor een consistente baktemperatuur, wat belangrijk is voor het gelijkmatig bakken van deeg. Daarnaast helpt de poreuze natuur van de steen bij het absorberen van overtollig vocht uit het deeg. Dat zorgt ervoor dat de buitenkant van uw baksel krokanter wordt, dus een lekker knapperige en gelijkmatig gebakken korst krijgt. Wilt u superieure bakresultaten thuis? Wij geven u graag tips over de verschillende soorten bakstenen, hoe u die kunt gebruiken en hoe u bakt met diverse soorten meel.

Soorten bakstenen

Er zijn verschillende soorten bakstenen verkrijgbaar, allemaal met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen.

Keramische bakstenen

Deze zijn gemaakt van ongeglazuurd keramiek. Ze absorberen vocht goed en kunnen hoge temperaturen weerstaan. Het voordeel van deze bakstenen is dat ze een goede warmteopslag en -verdeling hebben en eenvoudig schoon te maken zijn.

Kleistenen bakstenen

Deze zijn gemaakt van natuurlijke klei. Ze zijn poreus en houden vocht perfect vast. Het voordeel van deze stenen is dat ze een authentieke smaak en textuur geven aan uw brood.

Cordieriet bakstenen

Deze zijn gemaakt van een mineraal dat extreme temperatuurschommelingen kan verdragen zonder te barsten. Deze stenen zijn vooral geschikt voor het bakken van brood en pizza waarbij hoge temperaturen nodig zijn.

Vuurvaste bakstenen

Deze zijn speciaal ontworpen om hoge temperaturen te weerstaan in een houtoven of thuisoven. Ze bieden een perfecte warmteopslag en hoge temperatuurbestendigheid.

Bent u een beginnende thuisbakker? Dan raden wij het gebruik van een cordieriet baksteen aan. Die gaat lang mee, is bestand tegen hoge temperaturen en zal niet snel barsten. Deze biedt bovendien een constante baktemperatuur en is eenvoudig te gebruiken en schoon te maken, wat hem ideaal maakt om regelmatig te gebruiken.

Bakken met een baksteen, hoe werkt dat?

Als u gaat bakken met een baksteen, is het van belang dat u de steen in een koude oven zet, op het middelste rek in de oven. Stelt u vervolgens de gewenste temperatuur in en laat u de steen minstens en half uur tot een uur opwarmen. Zo wordt de steen gelijkmatig verhit. Heeft u uw brooddeeg gekneed en het laten narijzen? Dan schuift u het voorzichtig op de hete steen of legt u het deeg met papier en al direct op de steen. Bakt u het deeg dan volgens de aanwijzingen in het recept. Is het brood gebakken? Haalt u het brood er dan het liefst uit met een pizzaschep. Let wel op, want de steen en uw brood zullen erg heet zijn. U kunt het brood het best laten afkoelen op een rooster, voordat u het snijdt.

Onderhoud van de steen

Bent u klaar met bakken? Laat de steen dan volledig afkoelen voor u hem uit uw oven haalt. Reinig hem vervolgens met een droge borstel of doek. Gebruik geen zeep of water, want de steen kan vocht absorberen en dat beïnvloedt de smaak van toekomstige baksels.

Pas uw recepten aan als u bakt met een baksteen

Als u een baksteen gaat gebruiken, is het raadzaam om uw recepten hier en daar wat aan te passen. Omdat een baksteen vocht absorbeert kan het nodig zijn om het vocht in het deeg iets te verhogen. Zo voorkomt u dat uw brood, pizza, koekjes crackers te droog worden. Daarnaast is het belangrijk de baktijd aan te passen en uw brood regelmatig te controleren, om verbranding te voorkomen. Door de hoge en gelijkmatige hitte van de steen wordt de korst namelijk sneller gevormd. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de baksteen goed is voorverwarmd, wat langer duurt dan bij een oven zonder baksteen.

Hoe voorkomt u dat uw baksteen aanbakt?

Een ongeglazuurde baksteen kan vatbaar zijn voor het vastplakken van deeg. Wilt u dat voorkomen? Dan is het verstandig de steen in te branden, zoals een gietijzeren pan. Dat zorgt voor een natuurlijke anti-aanbaklaag. Olie de steen meerdere keren licht in en verwarm hem dan op hoge temperatuur. De olie trekt in de poriën van de steen en vormt een dunne, gladde laag. U kunt daarnaast de steen licht met maismeel, griesmeel of bloem bestrooien voor u het deeg erop leg. Daarnaast dient u ervoor te zorgen dat het deeg de juiste hoeveelheid vocht bevat. Nat deeg zal sneller plakken. Een goed voorverwarmde steen helpt ook de kans op plakken te verminderen.

Soorten meel en hun reactie op de baksteen

Verschillende soorten meel reageren anders op een baksteen. Tarwemeel is het meest gebruikte meel voor brood en pizza. Het reageert goed op de hoge temperaturen van een baksteen, wat zorgt voor een goede ovenveer en een knapperige korst. Volkorenmeel bevat meer vezels en heeft een iets andere vochtbalans. Het kan nodig zijn om de hoeveelheid water in het deeg aan te passen om een goede textuur te krijgen. Roggemeel maakt het deeg zwaarder en vochtiger. Het kan langer duren om een knapperige korst te krijgen. Het gebruik van een baksteen helpt echter bij het bereiken van een betere textuur. Speltmeel is lichter en reageert goed op de warmte van een baksteen, maar kan sneller uitdrogen, dus het is belangrijk om de baktijd goed in de gaten te houden.

Wilt u meer weten?

Deze blog gaat over Brood bakken met een baksteen. Wilt u meer weten over het bakken van brood? Leest u dan ook eens onze blogs Hoe bak je een goed brood, Broodmeel kopen van de molen, Glutenvrij brood bakken en Knapperig brood bakken

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: