Bakken met kinderen

Bakken met kinderen, leuk en leerzaam

Wilt u iets lekkers bakken met kinderen? Een goed idee! Als u zelf regelmatig bakt weet u hoe leuk het is. U kunt er niet alleen uw creativiteit mee kwijt, bakken geeft ook veel voldoening en is heerlijk ontspannend. Voor kinderen is bakken ook een leuke bezigheid en ook nog eens heel educatief. Ze leren meten, wegen en het volgen van instructies en ontdekken hoe ze van diverse losse ingrediënten iets heerlijks kunnen bereiden. Met het deeg kunnen ze heerlijk hun creativiteit uiten door de leukste vormen te bedenken en maken. Na het bakken kunnen ze hun baksels decoreren met glazuur, sprinkles of andere leuke toevoegingen. Kortom, bakken met kinderen is leuk en leerzaam! Bent u al enthousiast? Wij geven u graag wat tips om jullie ervaringen zo leuk en leerzaam mogelijk te maken.

Waarom bakken met kinderen zo leuk is

Ten eerste is bakken natuurlijk gewoon heel gezellig. Maar zoals we al eerder aangaven is bakken met kinderen ook nog eens heel educatief. Het helpt hen met eenvoudige wiskunde door het meten van ingrediënten. Het laat hen bovendien kennismaken met wetenschap, door chemische reacties die ontstaan tijdens het bakproces. Het rijzen van het deeg bijvoorbeeld, het bruin en hard worden van het deeg, het smelten van ingrediënten of het stollen van eiwitten. Daarnaast kunnen ze met het kneden van het deeg of het versieren van gebakjes hun fijne motoriek ontwikkelen. Gaan ze de baksels na afloop versieren? Dan kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten en leren ze  hun creativiteit ontwikkelen. Natuurijk versterkt bakken met kinderen ook jullie band en creëren jullie samen kostbare herinneringen. Het delen van zelfgemaakte lekkernijen kan hen bovendien een gevoel van trots en voldoening geven.

Tips voor een succesvolle bakdag

Wilt u er echt een geslaagde middag of ochtend van maken, dan geven wij u graag wat tips. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kinderen zelf hun eigen ingrediënten kunnen kiezen of de versieringen mogen maken. Op die manier voelen ze zich extra betrokken bij het hele bakproces. Onthoud daarbij dat kinderen vooral leren door iets te doen. Geef ze dan ook de ruimte om fouten te maken en daarvan te leren. Natuurlijk wilt u wel dat het veilig gebeurt. Zorg er daarom altijd voor dat ze kunnen omgaan met keukengerei en leg de gevaren uit van elektrische apparaten of hete ovens. Investeer daarnaast eventueel in kindvriendelijk keukengerei, zoals plastic maatbekers en lepels, een deegroller die geschikt is voor kleine handen en veilige snijgereedschappen. Deze items zijn meestal kleiner en voor hen gemakkelijker om vast te houden.

Nog meer slimme baktips

Gaat u bakken met kinderen, start dan met eenvoudige of simpele recepten, zoals koekjes, cupcakes, muffins of pannenkoeken. Het kost niet zoveel tijd om ze te maken en de recepten zijn eenvoudig te volgen voor kinderen. Bakt u met meerdere kinderen tegelijk, laat hen dan zelf de taken verdelen. Het bereiden van het deeg, het snijden van vormen of het mixen van een beslag kan een leuke gezinsactiviteit zijn. Laat hen daarnaast lekker experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten. Moedig hen ook aan om hun eigen draai te geven aan een standaard recept door ingrediënten toe te voegen zoals nootjes, stukjes fruit of stukjes chocolade. Natuurlijk blijft u geduldig en moedigt u hun inzet aan: bakken met kinderen kan rommelig zijn en langer duren dan wanneer u het alleen doet. Uiteindelijk gaat het niet alleen om het eindproduct, maar ook om de ervaring.

Bak ideeën voor kinderen

Wilt u graag bakken met kinderen maar kunt u niet goed bedenken wat u zou kunnen maken? Met de producten van DeMolenwinkel zit u altijd goed, of u nu ons verse meel en bloem gebruikt, pizzabloem, pannenkoekenmeel of onze verse granen. Wij geven u wat handige ideeën voor een gezellige ochtend of middag.

Cupcakes versieren

Bakt u samen een paar cupcakes? Zet dan alvast een paar leuke toppings klaar waar ze zich op kunnen verheugen. Gekleurd glazuur bijvoorbeeld, sprinkles, mini-marshmallows, chocoladeschilfers of eetbare glitter. Laat hen na het bakken hun eigen cupcakes versieren en laat hun creativiteit de vrije loop.

Pizzaparty

Laat de kinderen hun eigen mini-pizza’s maken. Maak pizzadeeg, rol het uit en zet de lekkerste toppings klaar, zoals tomatensaus, kaas, ham, salami, champignons, paprika en olijven. De kinderen kunnen zo zelf hun pizza’s samenstellen en ze vervolgens bakken. Laat hen ook bestellingen opnemen binnen het gezin.

Koekjes bakken

Laat de kinderen een paar lekkere koekjes bakken in verschillende vormen, zoals sterren, harten en dieren. Zorg ook hier weer voor versieringen zoals gekleurd glazuur of eetbare toevoegingen, zodat ze hun koekjes kunnen versieren als kunstwerken.

Fruitige taart

Bak samen een eenvoudige taartbodem en maak er een fruitige taart van. Heerlijk met verse seizoensvruchten zoals aardbeien, bosbessen of perziken. Laat de kinderen ook zelf de taart topping regelen, zoals slagroom, fondant, gele room, chocolade figuurtjes of andere versieringen. Laat hen als laatste een beetje poedersuiker erover strooien voor een mooie afwerking.

Mini broodjes voor de lunch

Bak samen een vers brood of mini-broodjes en zet lekker beleg klaar, zoals ham, kaas, sla, tomaat en augurkjes. Laat de kinderen vervolgens heerlijke mini-sandwiches samenstellen voor zichzelf en voor gezinsleden.

Mini-quiches

Bak samen kleine quiches met verschillende vullingen, zoals spek, kaas, champignons, broccoli, paprika, wortel of spinazie. Kinderen kunnen helpen bij het maken van het deeg en het vullen van de quiches. Laat hen lekker experimenteren en hun eigen quiche samenstellen.

Meer weten?

Dit zijn onze tips voor een gezellige dag bakken met kinderen. Wilt u graag meer weten over bakken met de producten van DeMolenwinkel? Bekijk dan ook eens onze blogs Hoe bak je een goed brood, Van welke graansoorten kun je brood bakken, Bakken met kerst en Bakken met Sinterklaas.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: