Bakspullen voor broodbakken

Bakspullen voor het bakken van brood

Zoekt u bakspullen voor broodbakken, waar u lang plezier aan kunt beleven en die een grote impact zullen hebben op uw bakplezier? Wij geven u graag wat handige tips over de belangrijkste basis bakgereedschappen en materialen voor het bakken van brood. Hoewel u in principe met elke soort bakspullen aan de slag kunt, zal het echt verschil maken in gemak en resultaat als u onze tips ter harte neemt. Waar u voor kiest zal ongetwijfeld afhankelijk zijn van uw budget en hoe vaak u bakt. Wij geven u graag de beste tips waar u direct uw voordeel mee kunt doen.

Digitale weegschaal voor precisie

Als u echt perfect wilt bakken, dan is nauwkeurigheid hét geheim voor het ultieme resultaat, zeker als u gebruik maakt van onze ambachtelijke meelsoorten. In het onderdeel bakspullen voor broodbakken mag deze zeker niet ontbreken. Met een digitale weegschaal zorgt u er voor dat uw recepten de juiste balans hebben en de resultaten altijd consistent zijn. Behalve dat maakt een digitale weegschaal het afwegen van ingrediënten eenvoudig, zeker als die eenvoudig af te lezen is en nauwkeurig tot op de gram meet. Als u dan ook nog een weegschaal kiest met een tarrafunctie is het gemak optimaal. Deze functie maakt het mogelijk om uw weegschaal weer op nul te zetten, zelfs als er al gewicht op staat. Zo kunt u ieder ingrediënt eenvoudig vanaf nul wegen en hoeft u niet zelf het gewicht van de ingrediënten op te tellen.

 

Ons advies voor een digitale keukenweegschaal met tarra functie

De juiste mengkom is essentieel

Een goede mengkom is belangrijker dan u denkt. Of u nu beslag mixt, deeg kneedt of ingrediënten samenvoegt, een goede mengkom maakt echt het verschil. U kunt het best kiezen voor mengkommen van roestvrij staal of glas en in verschillende maten, zodat u voor elk recept de juiste maat bij de hand heeft. Glas en roestvrij staal nemen geen smaken, geuren of kleuren op van de ingrediënten die u in de kommen bewaart. Bovendien zijn deze materialen over het algemeen eenvoudiger schoon te maken en minder poreus, waardoor bacteriën minder ruimte hebben zich te verschansen. Wilt u iets verhitten of bevriezen in een kom, dan zal glas en staal niet smelten of vervormen. Behalve dat is glas of roestvrij staal duurzamer dan plastic en bestand tegen krassen, breuken en vervaging. Dat betekent ook weer minder milieu-impact.

Ons advies voor glazen mengkommen en stalen mengkommen

Broodvormen

Voor het bakken van brood kunt u gebruik maken van bakvormen. De juiste bakvorm draagt bij aan de textuur en vorm van uw broden. Dit is vooral belangrijk bij het gebruik van ambachtelijke meelsoorten, die elk hun unieke bakken eigenschappen hebben. Metaal, gietijzer, steen, klei, RVS en siliconen zijn de beste materialen voor broodvormen. Metaal en glas geleiden over het algemeen de warmte goed, terwijl siliconen flexibel en gemakkelijk te reinigen zijn. Steen absorbeert vocht en dat zorgt voor een knapperige korst en bodem. Klei zorgt voor stoom tijdens het bakken, wat ook resulteert in een knapperige korst en zacht kruim. RVS biedt soms een anti aanbaklaag, waardoor het brood eenvoudig te verwijderen is. Gietijzeren bakvormen verdelen de warmte goed en houden die warmte ook beter vast. De vormen kunnen variëren van rechthoekige tot ovale of ronde bakvormen, afhankelijk van het soort brood dat u wilt maken.

Ons advies voor mini broodvormen en een broodbakbol

Een oven thermometer biedt zekerheid

Ovens kunnen onbetrouwbaar zijn als het gaat om temperatuurnauwkeurigheid. Daarom is een losse oven thermometer onontbeerlijk, zeker bij het bakken met speciale meelsoorten die een specifieke hittebehandeling vereisen. Volkorenmeel bijvoorbeeld is rijk aan vezels en heeft vaak een specifieke baktemperatuur nodig om een goede rijzing en textuur te bereiken. Roggemeel reageert anders dan tarwemeel tijdens het bakproces en kan een lagere baktemperatuur vereisen om uitdrogen te voorkomen. Speltmeel heeft soms een aangepaste baktemperatuur nodig om de unieke smaak en textuur te behouden. Ook glutenvrije meelsoorten vereisen vaak een andere temperatuurinstelling dan traditioneel tarwemeel om de beste resultaten te krijgen. De ideale baktemperatuur hangt niet alleen af van het type meel dat u gebruikt. Dat is ook afhankelijk van andere factoren, zoals het specifieke recept, de gewenste textuur en de grootte van het gebakken brood. Baktemperaturen zijn altijd afhankelijk van de specifieke behoeften van elk recept.

Ons advies voor een oven thermometer

Meer weten? 

Deze blog gaat over Bakspullen voor broodbakken. Wilt u meer weten over het bakken van brood? Bekijk dan ook eens onze blogs Glutenvrij brood bakken, Zuurdesembrood maken, Hoe bak je een goed brood en Broodmeel kopen van de molen.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: