Boekweit, extra waardevol als u vegan eet

Boekweit, extra waardevol als u vegan eet

Eet u vegan? Dan is boekweit een verrassend veelzijdig ingrediënt dat extra goed van pas komt. Want wanneer u dierlijke producten laat staan is het soms best zoeken naar volwaardige alternatieve bronnen van eiwit en voedingsstoffen. Als u veganistisch eet vraagt dat bovendien net iets meer: bewuste keuzes maken, vooruit denken en slim combineren. Gelukkig is boekweit een uitstekend alternatief voor vlees en zuivel: het is voedzaam, glutenvrij, licht verteerbaar en zit vol plantaardige eiwitten. In onze eerdere blog De vele voordelen van boekweit kon u al lezen wat boekweit is, waarom het zo’n gezond pseudograan is en hoe u het in uw maaltijden kunt gebruiken. In deze blog kijken we verder: wat maakt boekweit nu juist zo extra waardevol als u plantaardig eet?

Een plantaardig eiwit dat u volledig voedt

Veel mensen denken bij plantaardige eiwitten direct aan het eten van soja, linzen of noten. Maar wist u dat ook boekweit een uitstekende eiwitbron is als u veganistisch eet? Het bevat namelijk alle negen essentiële aminozuren die uw lichaam nodig heeft. Dat komt bij plantaardig voedsel bijna niet voor, dus als u geen dierlijke producten eet is dat mooi meegenomen. U hoeft dan geen ingewikkelde combinaties meer te maken om aan een maaltijd te komen die alle eiwitten biedt. Met een vegan dieet zit u met boekweit gewoon goed. Het fijne is bovendien: omdat het licht verteerbaar is, hebben uw maag en darmen er ook geen moeite mee om het te verwerken. Wat wilt u nog meer?

Extra mineralen, dus eenvoudig combineren

Eet u vegan, dan weet u dat het extra belangrijk is om goed op uw mineralen te letten. Dingen zoals ijzer, magnesium en zink krijgt u nu eenmaal vaak minder makkelijk binnen als u geen vlees of zuivel eet. Boekweit eten helpt u daar echt een handje bij. Het zit van nature vol met magnesium, dat onder andere goed is voor uw spieren en zenuwen. Ook levert het ijzer en zink, wat weer belangrijk is voor uw weerstand en energie. En nog een leuke tip: combineert u boekweit met iets dat rijk is aan vitamine C, zoals paprika of sinaasappel, dan neemt uw lichaam dat ijzer nóg beter op.

Een klein zaadje biedt grote bescherming

Boekweit doet meer dan alleen uw maag vullen. Het is bovendien niet alleen een bron van koolhydraten of eiwitten. Het bevat ook andere waardevolle stoffen die iets extra’s doen voor uw lichaam. Zo zit boekweit van nature vol met antioxidanten zoals rutine en quercetine. Dat zijn stoffen die helpen om uw lichaam te beschermen tegen ontstekingen en schade van buitenaf. Rutine is bijvoorbeeld goed voor uw bloedvaten en helpt uw bloeddruk op peil te houden. Quercetine heeft op zijn beurt een ontstekingsremmende werking en ondersteunt uw immuunsysteem. Als u plantaardig eet met uw gezondheid in het achterhoofd, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Zo krijgt u niet alleen energie uit uw eten, maar wordt ook uw gezondheid op een natuurlijke manier ondersteund.

Eten zonder gluten en soja

Boekweit lijkt op graan, maar het is eigenlijk een zaadje van een plant die familie is van rabarber. Dat betekent dat het een pseudograan is dat van nature glutenvrij is. En omdat het geen peulvrucht of sojaproduct is, is het ook nog eens geschikt voor mensen die daar weer gevoelig voor zijn. Dat is handig, want veel vegan producten bevatten wél soja of linzen. Heeft u een gevoelige buik of volgt u een dieet waarbij u bepaalde voeding moet vermijden? Dan is boekweit een veilige en voedzame keuze. Let er wel op dat de boekweit in onze molen soms in contact komt met glutenhoudende granen. Dus als u coeliakie heeft, kiest u dan voor een gegarandeerd glutenvrije variant.

Boekweit is zo veelzijdig dat u er nooit op uitgekeken raakt

Wat boekweit ook zo fijn maakt: u kunt er alle kanten mee op. Of u nu houdt van hartige gerechten of juist iets zoets, boekweit past eigenlijk overal bij. U kunt de gepelde zaden ook gebruiken als vervanger van rijst, ze gebruiken als ingrediënt voor een warme pap of een pannenkoek bakken met boekweitmeel. Waar u ook voor kiest, het is allemaal even voedzaam. En omdat boekweit licht en nootachtig van smaak is, combineert het goed met allerlei soorten groenten, fruit, kruiden en specerijen. Heeft u weinig tijd? Dan is boekweit ook nog eens snel klaar. Binnen een kwartiertje staat het op tafel. Nog een belangrijk voordeel van dit pseudograan.

Boekweit kopen bij DeMolenwinkel.nl

In het granen assortiment van DeMolenwinkel vindt u gewone gepelde boekweit en gepelde boekweit in biologische vorm. Deze korrels zijn klaar voor gebruik: u kunt ze koken als vervanger van rijst, verwerken in ontbijtgerechten of gebruiken in hartige maaltijden. Daarnaast vindt u bij ons ook boekweitmeel en biologisch boekweitmeel, gemaakt van deze gepelde korrels. Dit meel is fijn en licht van kleur, doordat het na het malen is gezeefd en geschikt voor bijvoorbeeld pannenkoeken, koekjes of crackers. 

Meer weten?

Wilt u eerst meer weten over wat boekweit precies is, hoe het smaakt en wat u er allemaal mee kunt doen? Lees dan ook onze blog De vele voordelen van boekweit voor een uitgebreide kennismaking met dit bijzondere zaadje.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: