Brood bakken met stoom in de oven
Brood bakken met stoom in de oven is iets dat veel wordt gedaan door ervaren of professionele bakkers. Deze techniek zorgt namelijk voor een hoge kwaliteit brood, met een heerlijk knapperige korst en een lekker luchtige binnenkant. Bent u een beginnende broodbakker en wilt u weten hoe dit werkt, of heeft u er als ervaren bakker wel van gehoord maar het nooit zelf uitgeprobeerd? Leest u dan snel verder. Wij vertellen wij graag meer over waarom het gebruiken van stoom tijdens de eerste minuten zo belangrijk is bij het bakken van brood en hoe u die stoom precies kunt toepassen. Ook geven we wat praktische tips voor enthousiaste thuisbakkers.
Waarom stoom gebruiken bij het bakken van brood?
Of u nu een ervaren bakker bent of niet, u zult versteld staan van het effect van stoom op het bakken van brood. Stoom gebruiken in uw oven voorkomt namelijk dat uw brood klein blijft, geeft het een prachtige glanzende korst en verbetert bovendien de goudbruine kleur ervan. Daarnaast zorgt stoom in uw oven tijdens de eerste minuten van het bakken van uw brood voor extra knapperigheid van de korst, zonder dat die korst heel dik wordt. Dat heeft te maken met diverse processen tijdens het rijzen en bakken van het brood in de oven. We leggen u graag uit hoe dat precies werkt.
Te vroege korstvorming is funest
Als u uw brood zonder stoom bakt, kan de buitenkant van uw brooddeeg te snel uitdrogen en hard worden. Zo’n harde korst zorgt ervoor dat de rest van uw brood niet goed meer kan rijzen. Tijdens deze zogenaamde ovenrijs breidt het deeg zich namelijk nog uit, voor het volledig stolt. Als u gedurende de eerste minuten dat u uw brood in de oven zet water toevoegt aan uw oven, voorkomt u dat de korst van uw brood te vroeg wordt gevormd. Stoom helpt namelijk de buitenkant van het deeg soepel en elastisch te houden tijdens die eerste minuten. Daardoor kan het brood optimaal uitzetten zonder dat de korst verstijft. Dat is echt belangrijk voor een lichte en luchtige structuur van uw brood en een mooie, gelijkmatige korst.
Glanzende korst en lekker lang vers
Als u stoom gebruikt tijdens de eerste minuten van het bakken van uw brood, ontstaat er door de condensatie van het water op de buitenkant van het deeg een glanzende korst. Dat komt doordat de zetmeelkorrels aan de buitenzijde van het deeg het vocht van het stoom opnemen en beginnen te zwellen. Omdat die zetmeelkorrels vervolgens uit elkaar vallen, ontstaat er een dik, gelachtig mengel, dat de elasticiteit van het deeg groter maakt. Die gelachtige laag helpt uw brood ook om zijn vorm te behouden, en zorgt dus voor een glanzende laag, die na het drogen zorgt voor een knapperige korst. Het gelachtige mengel helpt overigens ook bij het vasthouden van het vocht in het brood. Daardoor blijft uw brood langer vers en blijft de binnenkant van uw brood dus lekker lang zacht.
Prachtige korstkleur
Brood bakken met stoom zorgt er ook voor dat uw brood een diepe, gouden kleur krijgt. Stoom verbetert namelijk het effect van de zogenaamde Maillardreactie, een chemische reactie tussen eiwitten en suikers die zorgt voor de bruine kleur van de korst. Hoewel de maillardreactie juist wordt versterkt door droogte in de oven, begint dit proces wel al als u stoom toevoegt tijdens de eerste minuten, maar dan iets gelijkmatiger. Als u vervolgens het vocht verwijdert, wordt de maillardreactie weer versneld. Dat zorgt voor een diepere, bruine kleur. Stoom in de oven zorgt er bovendien voor dat de karamelisatie van suikers in het deeg gelijkmatiger plaatsvindt. Ook dat draagt extra bij aan een mooie bruine korst.
Stoom gebruiken bij het bakken van brood
Bent u enthousiast geworden? Probeert u het dan zeker eens uit. Stoom creëren in uw oven kan op diverse manieren. Zo kunt u een zware gietijzeren pan of bakplaat op de bodem van de oven leggen tijdens het voorverwarmen. Gooit u daar een paar ijsblokjes op en zet u daarna uw brood op een rooster of bakplaat in het midden van de oven. De stoom zal 10 tot 15 minuten in uw oven circuleren. Een bakje of schaal met water onderin de oven zetten tijdens het opwarmen van de oven zorgt ook voor stoom. Zet u daarna uw brood in de oven, haalt u dan het bakje eruit en besproeit u de wanden van uw oven met wat water. Het is wel belangrijk dit snel te doen en de ovendeur niet te lang open te houden, om warmteverlies tegen te gaan. Heeft u een oven met ingebouwde stoomfunctie? Dan gebruikt u uiteraard deze handige optie.
Alternatief voor bakken met stoom: de Dutch oven
Vindt u het toevoegen van water of het sprayen met water lastig? Dan is er nog een alternatief voor bakken met stoom: het gebruik van een gietijzeren pan met deksel in uw oven, ook wel een Dutch oven genoemd. Het deksel op deze pan zorgt voor een afgesloten omgeving. Het vocht uit uw brooddeeg dat verdampt kan daardoor nergens naartoe, waardoor er stoom ontstaat. Deze Dutch oven pannen zijn ook verkrijgbaar in aluminium en roestvrij staal. Alle zijn perfect voor het creëren van stoom bij het bakken van uw brood.
Extra tips voor een perfect brood
Voordat u uw brood gaat bakken, is het slim om een paar ondiepe sneden in uw brooddeeg te maken, met een scherp mes of lamé. Dat helpt om de stoom te laten ontsnappen en geeft bovendien een leuk decoratief effect aan de korst. Is uw brood gebakken? Laat u het dan vooral voldoende afkoelen voordat u het snijdt. Op die manier kan de binnenkant van uw brood tot rust komen en wordt uw brood niet klef.
Meer weten?
Deze blog gaat over Brood bakken met stoom in de oven. Wilt u meer weten over het bakken van brood? Leest u dan ook eens onze blogs Glutenvrij brood bakken, Zuurdesembrood maken, Broodmeel kopen van de molen of Knapperig brood bakken.