Brood bakken zonder broodverbeteraar

Gezond brood bakken zonder broodverbeteraar

Wilt u brood bakken zonder broodverbeteraar? Een goede keuze! Een gezond brood zonder e-nummers vraagt wel om wat extra aandacht tijdens het bakproces, maar met liefde voor bakken is dat vast geen probleem. Zonder broodverbeteraar komt het bakken van brood vooral aan op de juiste techniek en goede ingredienten. Het bakken van gezond brood kost ook wat extra tijd, maar het resultaat mag er zijn. Wij vertellen u graag meer over hoe u het best zelf brood zonder toevoegingen kunt bakken. Net zoals vroeger – puur en simpel. Bent u nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder over de soorten meel die u kunt gebruiken, de juiste technieken die u kunt toepassen en eventuele alternatieven voor broodverbeteraar.

Brood zonder broodverbeteraar: het is best eenvoudig

Brood bakken zonder broodverbeteraar begint met het kiezen van de juiste meelsoort. Wilt u een luchtig en elastisch deeg? Dan kiest u het best voor meel of bloem met voldoende gluten, zoals tarwemeel, tarwebloem, speltmeel of speltbloem. Deze soorten meel of bloem bevatten van nature de eiwitten die nodig zijn voor het vormen van een sterk glutennetwerk dat zorgt voor een goede rijs. Gebruikt u liever meel van andere graansoorten zoals rogge, boekweit, gerst, teff, haver of maïs? Houdt u er dan rekening mee dat deze weinig tot geen gluten bevatten. U kunt die natuurlijk prima gebruiken, maar uw brood wordt steviger van structuur. Soms is het slim om deze soorten te mengen met tarwe of speltmeel, of om een zuurdesemstarter te gebruiken voor extra binding en diepte in smaak.

Kies het juiste meel als basis

De kwaliteit van uw meel is bepalend voor het eindresultaat. Versgemalen meel bevat meer natuurlijke enzymen, voedingsstoffen en smaak. Wilt u het beste brood zonder toevoegingen bakken, dan vindt u in ons assortiment diverse geschikte soorten meel en bloem:

Tarwebloem en tarwemeel voor een klassiek wit of volkorenbrood

Speltbloem en speltmeel voor een zachtere, nootachtige smaak

Roggemeel en roggebloem voor stevige, donkere broden

Boekweitmeel, havermout, maismeel, gerst en teffmeel voor glutenvrije of alternatieve variaties

Of u nu een ambachtelijk vloerbrood wilt bakken, zachte bolletjes of een compact zuurdesembrood, met de juiste meelsoort zet u de eerste stap naar puur brood.

Extra smaak met natuurlijk voordeeg

Als u brood wilt bakken zonder broodverbeteraar, dan kunt u werken met een voordeeg zoals poolish of biga. Dat is een mengsel van meel, water en een klein beetje gist dat u enkele uren of een nacht laat staan voordat u het aan uw uiteindelijke deeg toevoegt. Het geeft uw brood meer smaak, een betere structuur en een mooie korst, allemaal zonder kunstmatige hulpmiddelen. Een poolish is meestal wat natter en luchtiger, terwijl een biga steviger is en langer mee fermenteert. Welke variant u ook kiest: het voegt diepte toe aan uw brood en ondersteunt het rijzen op een volledig natuurlijke manier.

Andere natuurlijke alternatieven voor broodverbeteraar

Wilt u uw brooddeeg wat extra ondersteuning geven zonder poolish of biga, dan zijn er ook andere natuurlijke middelen die u kunt gebruiken zonder kunstmatige toevoegingen. Denk bijvoorbeeld aan:

• Een paar druppels citroensap werken verstevigend en maken uw deeg veerkrachtiger, wat handig is bij broden met minder sterke gluten zoals spelt, of bij volkorenbroden.

• Een kleine hoeveelheid zuurdesemstarter voor extra smaak en binding.

• Een scheutje olijfolie voor een zachtere kruim.

Met deze eenvoudige middelen kunt u zelf ervaren dat brood bakken zonder broodverbeteraar niet alleen goed mogelijk is, maar ook rijker van smaak.

Kneden is nu belangrijker dan ooit

Broodverbeteraar wordt vaak gebruikt om het glutennetwerk in brooddeeg te versterken en het deeg luchtiger te maken. Maar ook als u een brood wilt bakken zonder broodverbeteraar kunt u een luchtig brood en elastisch brood krijgen, zeker als u uw brooddeeg behandelt met zorg, rust en voldoende rijs. Het is dan wel van belang dat u uw brooddeeg goed en stevig kneedt. Of u nu met de hand werkt of een keukenmachine gebruikt, het is belangrijk dat uw brooddeeg soepel aanvoelt en elastisch is. Alleen door goed te kneden ontstaat een glutennetwerk dat tijdens het rijzen luchtigheid geeft. Op die manier heeft u geen broodverbeteraar nodig, alleen tijd en aandacht.

Zo laat u brood zonder toevoegingen rijzen 

Om brood luchtig te laten rijzen zonder broodverbeteraar is een natuurlijk rijsmiddel onmisbaar. In de meeste recepten wordt gewerkt met gist, dat van oudsher wordt gebruikt om deeg volume en luchtigheid te geven. Een alternatief daarvoor is het gebruik van een zuurdesemstarter: een mengsel van bloem en water dat door natuurlijke fermentatie krachtig genoeg is om uw brood te laten rijzen. Beide methodes zijn volledig natuurlijk en passen perfect bij een manier van brood bakken zonder kunstmatige toevoegingen. Of u nu kiest voor gist of zuurdesem, het gaat erom dat u het deeg de tijd geeft om zich te ontwikkelen – dan ontstaat er vanzelf een brood met karakter.

Rust en tijd zorgen voor het beste resultaat

Wilt u graag een luchtig brood bakken zonder broodverbeteraar, geeft u het deeg dan voldoende tijd om te rijzen. Rust is zeker zonder broodverbeteraar essentieel. Met een eerste rijs van één tot twee uur bij kamertemperatuur geeft u het deeg de kans om volume te ontwikkelen. Als u vervolgens het deeg een tweede rijs laat ondergaan na het vormen, zorgt u voor de beste structuur. Wilt u dat uw brood meer smaak krijgt? Dan is het een goed idee om uw afgedekte brooddeeg langzaam (minimaal acht uur) in uw koelkast te laten rijzen. Brooddeeg koud laten rijzen zorgt namelijk voor een diepe ontwikkeling van aroma en een mooie open kruim. Dat vraagt wel wat extra geduld, maar het resultaat is het dubbel en dwars waard. Vergeet u niet uw brood weer op kamertemperatuur te laten komen voordat u het gaat afbakken?

Meer weten?

Deze blog gaat over brood bakken zonder broodverbeteraar. Wilt u meer weten over het bakken van brood? Leest u dan ook eens onze blogs Poolish en biga voordeeg gebruiken, Bakken met een baksteen, De rol van zout in brood, De rijstijd van brood en Luchtig brood bakken

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: