De kracht van bakkerszout

Bakkerszout is ideaal voor bakkers

Heeft u weleens gehoord van bakkerszout? Het is een speciaal type zout dat wordt gebruikt in de bakkerijsector en waaraan jodium is toegevoegd. Deze soort zout heeft een paar unieke eigenschappen en toepassingen die anders zijn dan die van gewoon tafelzout. Zo is de samenstelling anders, maar ook de smaak. Bovendien heeft bakkerszout direct invloed op de bereiding van uw deeg. Bakkerszout wordt veel gebruikt in broodrecepten en bij de bereiding van koekjes en gebak. Bakkerszout is qua samenstelling echter wel iets anders dan jozozout dat u in de supermarkt kunt kopen, omdat jozozout veel minder jodium bevat. Wij vertellen u in deze blog graag meer over bakkerszout en de voordelen ervan bij het bakken van brood of bij andere bakrecepten.

De geschiedenis van bakkerszout

Het meest kenmerkende verschil tussen bakkerszout en gewoon zout is de toevoeging van jodium in bakkerszout. Daarvoor moeten we even terug in de tijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een groot jodiumtekort onder de Nederlandse bevolking, wat grote gevolgen had voor de volksgezondheid. Om dat aan te  pakken besloot de overheid jodium toe te voegen aan broodzout, omdat brood typisch een product was dat door veel mensen gegeten werd. Het oorspronkelijke broodzout uit die tijd bevatte 70 tot 85 milligram jodium per kg zout. Deze hoeveelheid is sinds 2009 verlaagd naar een gehalte van 50 tot 65 milligram. Dit kwam voornamelijk door de afspraak dat jodiumzout voortaan ook gebruikt mocht worden in koekjes en cakes. Bakkers worden overigens niet langer verplicht om jodiumzout te gebruiken. Wel heeft de overheid afspraken gemaakt met de bakkersbranche om het gebruik ervan te bevorderen.

Waarin verschilt bakkerszout verder van gewoon zout?

Behalve dat bakkerszout meer jodium bevat, wat goed is voor uw gezondheid, zijn er nog meer kenmerken aan het door bakkers gebruikte zout. Zo heeft dit zout vaak een fijnere korrel dan gewoon zout. Dat is een voordeel bij het bakken, omdat dat zorgt voor een gelijkmatiger verdeling in deeg en beslag en dat heeft weer een positieve invloed op de textuur van het uiteindelijke bakkersproduct. Een ander kenmerk van bakkerszout is dat het de gist activiteit reguleert, wat zorgt voor een gelijkmatige en consistente rijzing. Ook wordt de gluten structuur van brooddeeg of koekjesdeeg versterkt door bakkerszout. Dat zorgt voor een luchtiger en steviger structuur van brood of andere baksels. Jodiumzout heeft ook enige invloed op de smaak van uw brood, koekjes of cake. Dat is echter niet de voornaamste reden waarom jodiumzout wordt gebruikt.

Gezondheidsvoordelen van jodiumzout

Zoals we net al aangaven speelt jodium een belangrijke rol in onze gezondheid, met name in de werking van onze schildklier. De schildklier gebruikt jodium om hormonen aan te maken die essentieel zijn voor uw stofwisseling, groei en ontwikkeling en het goed functioneren van uw zenuwstelsel. Deze hormonen die door de schildklier worden aangemaakt zijn ook van invloed op processen zoals uw hartslag, lichaamstemperatuur en gewichtsbeheersing. Een jodiumtekort kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder struma (een vergrote schildklier) en hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier). Een tekort aan jodium kan bij zwangere vrouwen zelfs tot ontwikkelingsachterstanden leiden bij het ongeboren kind. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot leerproblemen en een verminderde intellectuele ontwikkeling.

Jodium in uw voeding

Vergeleken bij vijftig jaar geleden is er een hoop veranderd in de voedingsindustrie. We eten allemaal veel diverser en veel mensen eten minder brood dan in vroeger tijden. De inname van jodium blijft daardoor wel een aandachtspunt voor veel mensen. Zeker voor bepaalde groepen zoals veganisten of mensen die om gezondheidsredenen minder zout eten, kan het best een uitdaging zijn om voldoende jodium binnen te krijgen. Het gebruik van bakkerszout in een gevarieerd dieet is dan een goed idee en belangrijk voor een goede gezondheid. Jodiumzout kan overigens een prima vervanging zijn voor gewoon keukenzout in de meeste recepten, of u die nu kookt of bakt. Een andere manier om meer jodium binnen te krijgen is het regelmatig eten van vis, zuivel, eieren en zeewier.

Bakkerszout van DeMolenwinkel

Wilt u uitstekend bakkerszout kopen, dan kan dat het best bij een molenwinkel. In de supermarkt vindt u ook zout met een toevoeging van jodium, het zogenaamde jozozout dat wij net al noemden. Dit zout bevat echter maar 15 tot 20 milligram jodium op een kg zout ten opzichte van de 50 tot 65 milligram in bakkerszout. Uiteraard vindt u ook in het assortiment van DeMolenwinkel origineel bakkerszout. Wij bieden het aan in grootverpakkingen van 5 kg en 25 kg.

Meer weten?

Dit is een blog over De kracht van bakkerszout. Wilt u meer weten over het bakken van brood? Lees dan ook onze blogs Glutenvrij brood bakken, Zuurdesembrood maken, Hoe bak je een goed brood en Broodmeel kopen van de molen

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: