Sesamzaad: een must-have in uw keuken
Sesamzaad, wie kent het niet? De veelzijdigheid van sesamzaad is alom bekend. Het zijn bijzondere zaadjes, ze hebben een unieke nootachtige smaak en worden gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten. Er zijn veel heerlijke toepassingen voor sesamzaad, wat het erg geliefd maakt in de keuken. Bovendien zijn sesamzaadjes enorm goed voor uw gezondheid met hun hoge voedingswaarde. Wilt u meer weten over deze lekkere kleine zaadjes? Lees dan snel verder voor de leukste weetjes. Of u nu een ervaren chef-kok bent of een thuisbakker, sesamzaad is een ingrediënt dat in geen enkele keuken mag ontbreken. Om u te enthousiasmeren over de mogelijkheden geven wij u hier graag wat meer informatie.
Wat is sesamzaad precies
Sesamzaad komt van de sesamplant, die van oorsprong in Afrika en India groeit. Het is één van de oudste oliezaden ter wereld en wordt al duizenden jaren in verschillende culturen over de hele wereld gebruikt. Sesamzaad biedt een rijke smaak en textuur aan gerechten, maar is ook een enorme bron van voedingsstoffen. Er zijn twee soorten sesamzaad: wit en zwart. Witte sesamzaadjes zijn wat milder van smaak en worden het meest gebruikt in onze Westerse keuken, zowel gepeld als ongepeld. Zwarte sesamzaadjes smaken wat sterker en hebben een aards vleugje. Deze worden veel gebruikt in de Aziatische keuken. Bij DeMolenwinkel vindt u wit gepeld sesamzaad en wit ongepeld sesamzaad, in grootverpakkingen van 5 kg of 22,68 kg.
Sesamzaad: gepeld versus ongepeld
In ons assortiment treft u zowel gepeld als ongepeld wit sesamzaad aan, elk met zijn unieke kwaliteiten. Gepeld sesamzaad heeft vergeleken met ongepeld sesamzaad een mildere smaak en gladdere textuur. Het is ideaal voor bakcreaties, zeker als u niet wilt dat de zaadjes zichtbaar zijn, bijvoorbeeld wanneer u gebak een subtiele nootachtige smaak wilt geven. Gepeld sesamzaad wordt vaak gebruikt voor fijnere gerechten en bij het maken van tahin. Ongepeld sesamzaad beschikt nog over het bruine zaadomhulsel en is daardoor wat ruwer van textuur. Ongepelde zaden hebben een iets rijkere smaak en knapperige textuur. Ze versterken hartige gerechten en bakproducten en voegen niet alleen smaak toe, maar ook een boost van voedingsvezels.
Voedingswaarde: een krachtige bron van gezondheid
Sesamzaad is niet alleen smakelijk, maar ook erg voedzaam. Of u nu kiest voor gepeld of ongepeld sesamzaad, beide varianten zijn qua voedingswaarde vrij vergelijkbaar. De meeste voedingsstoffen bevinden zich namelijk in het zaad zelf, ongeacht of de schil aanwezig is. Sesamzaad staat bekend om zijn voedingsstoffen, zoals eiwitten, gezonde vetten, vezels, B-vitamines en mineralen zoals magnesium, calcium en ijzer. Met een indrukwekkende hoeveelheid antioxidanten zijn deze kleine zaadjes bovendien een waardevolle toevoeging aan uw dieet, voor zowel uw lichamelijke als geestelijke gezondheid. Antioxidanten zorgen voor stressvermindering, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en bevorderen uw algehele gezondheid.
Toepassingen in uw keuken
Wit sesamzaad, zowel gepeld als ongepeld, kan op verschillende manieren in de keuken worden gebruikt vanwege de milde, nootachtige smaak en knapperige textuur. De kleine zaadjes worden vaak gebruikt als garnering van gerechten, om textuur en een nootachtige smaak toe te voegen. Wit sesamzaad wordt in de bakkerij vaak gebruikt als ingrediënt van gebak of brood, maar ook als topping op broden en broodjes. Sesamzaad kan ook worden toegevoegd aan dressings en marinades, in soepen en stoofschotels of als garnering van sushi. Natuurlijk kunt u deze zaadjes ook strooien over yoghurt, ontbijtgranen en pap. Lijnzaad kunt u ook gebruiken om energierepen of granola te maken. Kortom, genoeg toepassingen voor de lekkerste gerechten en baksels.
Sesamzaad roosteren
De veelzijdigheid van sesamzaad is alom bekend. Maar wist u dat u ze ook kunt roosteren? Dat kan de smaak ervan enorm verbeteren. De hitte helpt bij het vrijkomen van natuurlijke oliën in de zaden, wat resulteert in een nootachtige, geroosterde smaak. Geroosterde sesamzaadjes zijn knapperiger dan ongeroosterde zaadjes. Dit kan vooral lekker zijn als u sesamzaadjes als garnering gebruikt om wat crunch toe te voegen. Geroosterde sesamzaadjes smaken ook iets minder bitter. U kunt ze roosteren door ze in een droge koekenpan te strooien en ze twee à drie minuten te roosteren tot ze goudbruin zijn. Blijf continue roeren om aanbranden te voorkomen.
Meer weten?
Dit was een blog over de veelzijdigheid van sesamzaad. Wilt u meer weten over de producten van DeMolenwinkel en het gebruik ervan? Bekijkt u dan eens onze andere leuke blogs Kikkererwten en kikkererwtenmeel, Zilvervliesrijst, de natuurlijke keuze, Teff graan en meel en Pizzabloem, hoe gebruik ik dat?