De vele voordelen van boekweit

De voordelen van boekweit

Wat zijn de voordelen van boekweit en wat kunt u er eigenlijk mee doen? Worden deze zaadjes onterecht over het hoofd gezien en verdienen ze een prominente plek in uw keuken? Wij vinden van wel. We nemen u graag mee in de wereld van boekweit om de geheimen ervan te onthullen. Boekweit verdient namelijk zeker een plek in een gezonde leefstijl. Dit pseudo-graan zit barstensvol voedingswaarde en biedt vele voordelen voor uw gezondheid. Maar belangrijker nog: het is ontzettend lekker en op vele manieren te gebruiken. In deze blog vertellen we u graag wat meer over boekweit en haar toepassingen. Maar laten we eerst wat dieper ingaan op wat boekweit precies is.

Wat is boekweit precies?

Anders dan veel mensen denken, is boekweit geen graansoort. Sterker nog, het is een zaadje van een plant die familie is van rabarber. De zaadjes van boekweit worden echter wel op dezelfde manier verwerkt en gegeten als granen. Daarom wordt boekweit vaak een pseudo-graan genoemd en vindt u het ook terug onder onze granen. Boekweit zaadjes hebben een harde buitenkant die niet eetbaar is, waardoor ze eerst moeten worden gepeld. De eetbare korrels zijn klein, driehoekig van vorm en hebben een nootachtige smaak. Ze kunnen eenvoudig vermalen worden tot meel, maar ook ongemalen worden ze op verschillende manieren in de keuken gebruikt. In ons assortiment vindt u zowel gepelde boekweit als boekweitmeel. Ook is er boekweit verwerkt in ons heerlijke boekweit pannenkoekenmeel.

Boekweit is goed voor uw gezondheid

Maar wat zijn nu  de voordelen van boekweit? Het is een veelzijdige graansoort die boordevol voedingsstoffen zit zoals mineralen, antioxidanten en vezels. Het bevat ook veel magnesium, wat de bloedvaten ontspant en de bloedstroom verbetert, en het heeft een lage glycemische index, wat gunstig is voor diabetici. Bovendien biedt boekweit hoogwaardige plantaardige eiwitten en ondersteunt het de spijsvertering door zijn vezelinhoud. Kortom, boekweit is een gezonde keuze voor diegenen die streven naar een betere gezondheid en welzijn. Bent u een bewust consument die de voorkeur geeft aan onbewerkt voedsel zonder pesticiden of kunstmatige toevoegingen? Dan zijn onze  biologische boekweit en ons  biologisch boekweitmeel een perfecte keuze.

Gepelde boekweit zaden eten

Andere voordelen van boekweit zijn hun uitgebreide toepassingsmogelijkheden. Zo kunt u boekweit zaden rauw eten als toevoeging bij salades, granola of muesli. Ze hebben een heerlijke nootachtige smaak en de verse zaden zijn heerlijk knapperig. U kunt ze echter ook licht roosteren in een droge koekenpan, daardoor komt de nootachtige smaak nog meer vrij en worden de zaden iets zachter. Zaden van boekweit kunt u ook koken en gebruiken ter vervanging van rijst, of verwerken in een pilaf of stoofschotel. Verder is gekookte boekweit ideaal toe te passen als bindmiddel in vegetarische burgers of gehaktballen. U kunt boekweitzaden overigens ook met een keukenmachine in grove stukjes breken. Het worden dan zogenaamde grutten, die heerlijk zijn in een pap met melk, honing en kaneel.

Boekweitmeel, lekker en gezond

Boekweitmeel wordt gemaakt door de hele boekweit korrels te malen. Het meel bevat alle delen van de korrel, wat het een zeer voedzaam product maakt. Boekweitmeel is ideaal voor het bereiden van wafels, crackers, koekjes en brood. Uiteraard kunt u er ook heerlijke boekweit pannenkoeken mee bereiden, die perfect smaken met zowel zoete als hartige toppings. Gaat u er mee bakken, houd er dan rekening mee dat boekweitmeel glutenvrij is. Gluten zorgen voor elasticiteit in het deeg. Daardoor kunt u dit meel het best combineren met andere meelsoorten, om de textuur en structuur van uw baksel te verbeteren. Heeft u geen andere meelsoorten in huis, dan zijn bindmiddelen zoals xanthaangom of agar agar ook een prima alternatief. Ook het gebruik van extra eieren, chia zaden, psylliumvezels, bakpoeder of banaan geeft uw boekweitmeel baksels een betere structuur.

Boekweit, glutenvrij en allergie vriendelijk

Zoals we al eerder aangaven is boekweit van nature glutenvrij. Het is echter wel belangrijk op te merken dat het boekweit(meel) in onze molen in contact komt met andere granen die wel gluten bevatten, waardoor kruisbesmetting kan plaatsvinden. Daarom zijn onze boekweit producten niet geschikt voor mensen met coeliakie of een allergie voor gluten. Behalve dat boekweit glutenvrij is, is het ook een goede keuze voor mensen die gevoelig zijn voor specifieke eiwitten uit granen. Omdat boekweit geen graan is maar een zaad, hebben de eiwitten ervan een andere samenstelling dan die van veel traditionele granen. Mensen die gevoelig zijn voor eiwitten in tarwe kunnen boekweit dus beter verdragen, omdat het deze specifieke graaneiwitten niet bevat. Nog meer voordelen van boekweit dus!

Meer weten?

Dit is onze diepe duik in “De voordelen van boekweit”. Benieuwd naar andere gezonde zaden en granen? Bekijk dan ook onze blogs over Waarom gierst eten een goed idee is, Rode sorghum en een Injera maken van teff

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: