De voordelen van versgemalen meel

De voordelen van versgemalen meel – waarom versheid echt uitmaakt

De voordelen van versgemalen meel voelt u direct als u een traditionele molen als DeMolenwinkel binnenstapt. Bij het betreden van onze molen wordt u niet alleen omringd door het geluid van draaiende stenen. Ook de onmiskenbare geur van versgemalen graan komt u al snel tegemoet. Die combinatie zorgt voor een bijna magische ervaring, die velen van onze bezoekers herinnert aan oude bakgewoontes. Ook beseffen mensen direct hoe belangrijk goed meel is voor het bakken van een lekker brood, koekjes of andere deegwaren. Alleen dat al is reden genoeg om versgemalen meel te kopen. Maar wat maakt vers meel uit de molen nog meer zoveel beter dan meel dat al een tijd in de winkel ligt?

Maximale Voedingswaarde

Wanneer graan vers wordt gemalen, behoudt het meel ervan een rijkdom aan vitamines, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen die met het graan verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan vitamines als B1, B2 en E, of essentiële mineralen zoals magnesium en selenium. Naarmate meel ouder wordt, neemt de voedingswaarde ervan echter af. Ouder meel dat al een tijd op de plank ligt, heeft waarschijnlijk al een behoorlijk deel van deze rijkdom verloren. Dat is natuurlijk zonde.

Superieure smaak en aroma

Baksels gemaakt van versgemalen meel hebben een rijke en authentieke smaak, iets wat u niet krijgt wanneer u bakt met ouder meel uit een pak. Dat komt doordat vers meel de volledige versheid en kracht van het graan behoudt. Daarnaast hebben onze vele meelsoorten diverse nuances in smaak: versgemalen rogge heeft bijvoorbeeld een heel ander karakter dan tarwe.  Bovendien is er die onweerstaanbare geur. Voor velen roept het aroma van versgemalen meel herinneringen op aan versgebakken brood bij oma thuis. Dat aroma versterkt de smaak van alles wat u bakt, van brood tot koekjes.

Optimale textuur in bakproducten

Als u bakt met versgemalen meel profiteert u van de volledige, ongerepte kwaliteit van het graan. Dat zorgt voor bakproducten met een perfecte textuur, luchtigheid en knapperigheid. Dit komt omdat vers meel alle natuurlijke oliën en voedingsstoffen bevat. Die dragen bij aan vasthouden van vocht tijdens het bakken. Meel dat een tijd lang is opgeslagen kan samengedrukt zijn. Dat heeft invloed op hoe het meel zich mengt met andere ingredienten en zorgt vaak voor een dichter bakproduct. Vers meel heeft ook vaak een fijnere en gelijkmatiger maling. Ook dat zorgt voor een betere verdeling van vocht en een betere textuur. Als meel al wat ouder is en de natuurlijke oliën niet meer vers zijn kan het deeg een afwijkende smaak krijgen.

Gevoel van authenticiteit en traditie

Voor veel mensen is het gebruik van versgemalen meel vaak meer dan alleen een ingrediënt gebruiken. Ook u zult het merken: wanneer u versgemalen meel gebruikt, stapt u even terug in de tijd en verbindt u zich met generaties bakkers voor u die dit meel gebruikten. Deze connectie met het verleden geeft niet alleen extra waarde aan wat u bakt, maar geeft u ook het gevoel dat u het aloude vakmanschap beheerst. Versgemalen meel gebruiken is daarnaast een geweldige manier om de tradities en technieken van vroeger in leven te houden terwijl u uw favoriete brood of koekjes bakt.

Milieuvriendelijk

Vindt u het milieu belangrijk? Het gebruiken van versgemalen meel is een hele goede stap in de richting van duurzaamheid. Als u vers meel gebruikt heeft u eerder de neiging om het te gebruiken dan wanneer u meel gebruikt dat al maanden in de winkelschappen ligt. Dat betekent dat er minder kans is dat u het moet weggooien omdat het meel zijn beste tijd heeft gehad. En dat  betekent niet alleen dat u geld bespaart, maar ook dat u voedselverspilling vermindert en de impact daarvan op het milieu. Door te kiezen voor versgemalen meel en het snel te gebruiken, draagt u dus bij aan een milieuvriendelijkere manier van bakken en koken.

Economische voordelen

Door rechtstreeks bij DeMolenwinkel te kopen, vermijdt u tussenpersonen, distributeurs en retailers. Daardoor krijgt u direct een betere prijs, zonder opslagen of marges. En dat voor een verser product! Door bij ons te kopen ondersteunt u bovendien een nationale onderneming die is toegewijd aan authentieke en ambachtelijke productiemethoden. Daarmee ondersteunt u de lokale economie en traditionele waarden. Omdat u onze producten laat bezorgen, heeft u geen kosten aan reistijd. En als laatste: omdat wij een reputatie hebben hoog te houden willen wij zeker zijn van onze kwaliteit. Daarom krijgt u gegarandeerd een uitstekend product, tegen een geweldige prijs.

Conclusie

De voordelen van versgemalen meel zitten niet alleen in de lekkere smaak ervan. Het kiezen voor versgemalen meel gaat ook over uw gezondheid, oude baktradities en goed zijn voor de natuur. Denk hieraan als u moet kiezen tussen versgemalen meel of een zak meel uit de winkel. Maak uw baksels net wat specialer en voeg wat magie toe met versgemalen meel!

Meer weten?

Deze blog gaat over De voordelen van versgemalen meel. Wilt u meer weten over het meel van DeMolenwinkel? Lees dan ook eens onze blogs Waarom ons meel zo bijzonder is, Waarom meel van de molen kopen en De beste molen voor uw meel.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: