Een injera maken van teff

Een injera maken van teff

Een injera maken van teff is echt bijzonder om te doen. Het recept van dit heerlijke Afrikaanse platbrood is super eenvoudig, maar het bereiden ervan kost wel wat tijd. Maar wat is nu precies een injera? En waar wordt die van gemaakt? Een injera is een gefermenteerd platbrood, gemaakt van een bijzonder graan: teff. Het is een soort zuurdesem pannenkoek die u na bereiding kunt eten met de meest uiteenlopende toevoegingen. Het maken van een injera van teff is eenvoudig. Het beslag ondergaat echter wel een fermentatieproces dat bij voorkeur een aantal dagen duurt. U kunt een injera dus niet direct bereiden en eten zodra u teffmeel in huis heeft, het vergt aardig wat voorbereidingstijd. Maar niet getreurd, want het resultaat mag er zijn.

Wat is teff?

Om een injera te maken heeft u meel van teff nodig. Teff is een graan dat al duizenden jaren wordt verbouwd en gegeten in voornamelijk Oost-Afrika. Het behoort tot de grassenfamilie en iedere halm van dit gras levert heel veel minuscule graankorreltjes. Omdat die korreltjes te klein zijn om te pellen, worden ze in hun geheel gegeten, inclusief zemel en kiem. Dat maakt het eten van teff bijzonder gunstig, het is vezelrijk en bevat veel mineralen. Teff is verkrijgbaar in twee verschillende varianten, bruine teff en witte teff. Beide zijn volkoren granen en beide zijn glutenvrij. Teff heeft een uitstekende bakkwaliteit. U kunt het bij ons kopen in de oorspronkelijke korrelvorm, maar ook vindt u bruin teffmeel en wit teffmeel in ons assortiment.

Wat is een injera?

Een injera is een platbrood dat wordt gemaakt van teffmeel. Het is een zuurdesembrood dat is gefermenteerd en wordt traditioneel veel gegeten in Ethiopië, Somalië en Eritrea. In deze landen wordt het al eeuwenlang gebakken boven een open vuur. Om het beslag te fermenteren dient het een aantal dagen te staan. Daardoor ontstaan bubbels in het deeg en krijgt het beslag een licht zurige smaak. Het resultaat van dit voorbereidingsproces is een pannenkoek met gaatjes en bubbeltjes met een wat sponsachtige structuur. Het platbrood heeft behalve een zurige smaak ook een wat nootachtige smaak. Gebruikt u bruin teffmeel, dan bevat de smaak bovendien wat grondtonen, zoals u dat zult kennen van rode bietjes. Een injera smaakt heerlijk bij curry’s en stoofschotels.

Het recept: een injera maken met teff

Een injera maken van teff doet u als volgt: u mengt 500 gram teffmeel met 750 ml lauw water. tot een beslag met een dikte van een pannenkoekenbeslag. Dit beslag laat u één tot drie dagen rusten, de eerste dag op kamertemperatuur, de eventuele tweede en derde dag in een wat koelere omgeving. U zult zien dat in deze periode het beslag luchtbellen begint te ontwikkelen. Dit zijn gisten en actieve melkzuurbacteriën, die horen bij het fermentatieproces. Hoe langer het beslag staat, hoe zuriger de smaak ervan wordt. Als het beslag naar uw idee gereed is voegt u er een halve theelepel zout aan toe. Vervolgens bakt u het platbrood in een koekenpan, langzaam en met een deksel erop. U bak de injera in drie à vier minuten, aan maar één zijde.

Hoe eet u een injera

Als de injera’s klaar zijn, kunt u ze direct eten of bewaren voor later. Ze smaken heerlijk door ze bijvoorbeeld te vullen met een mengsel van gebakken groente, vlees of vis en dat vervolgens op te rollen tot een wrap. Een injera is ook erg smakelijk als hij wordt gevuld met een knapperige salade. Heeft u een stoofschotel of linzenschotel bereid en wilt u het eten met platbrood? Ook dat is een gebruikelijke manier om een injera te eten. In dat geval scheurt u het platte zuurdesembrood in stukken en gebruikt u deze als bestek. Het fijne van injera’s is dat ze niet snel oud worden, maar nog dagen lang na het bakken vers en zacht blijven. Daardoor kunt u ze meerdere dagen combineren bij diverse maaltijden.

Meer weten?

Deze blog gaat over “een injera maken van teff”. Wilt u meer weten over teff en het bereiden van brood? Bekijk dan ook eens onze blogs Teff graan en meel, Zuurdesembrood maken, Glutenvrij brood bakken, Hoe bak je een goed broo

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: