Eenkoren tarwe of eenkoorn

Eenkoren tarwe en eenkoren tarwemeel

Eenkoren tarwe of eenkoorn is een eeuwenoud oergraan en één van de eerste door onze voorouders geteelde granen. Het verbouwen van eenkoorn tarwe is niet erg populair meer in ons land en daarbuiten. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de oogst van eenkoren weinig oplevert. Bewuste boeren met een passie voor oergewassen leveren het ons echter graag aan, in natuurzuivere vorm. Veel van onze klanten maken daar dankbaar gebruik van, want hoewel eenkoren wat duurder is dan gewone tarwe is het wel echt een graan waar je bijzondere broden mee kunt bakken. Heeft u interesse in eenkoren of eenkoorn en wilt u graag meer weten over de kwaliteit ervan? Lees dan snel verder en ga daarna aan de slag met het bakken van de lekkerste eenkoren broden.

Eenkoorn, een biologisch graan

Eenkoorn is familie van tarwe en spelt, maar de korrels en aren zijn een stuk kleiner. Daarom wordt eenkoren tarwe ook wel kleine spelt genoemd. Eenkoorn heeft – de naam zegt het al – korrels die individueel en dus los op de stengel staan. De graankorrels zijn klein en vergroeid met het kaf, de vliesjes eromheen. Het voordeel van deze vergroeide vliesjes is dat deze de graankorrels goed beschermen tegen kou en warmte en vocht door regen. Ook ziektekiemen hebben met het stevige kaf een kleinere kans. De graankorrels worden bovendien niet snel aangetast door schimmels. Als gevolg daarvan is eenkoren tarwe of eenkoorn eenvoudig te verbouwen en worden er ook geen pesticiden gebruikt. Daarmee is eenkoren tarwe dus altijd een biologisch graan.

Eenkoorn tarwe, een bijzonder graan

Omdat het kaf van eenkoorn een natuurlijke bescherming biedt is het graan sterk en kan het onder zware omstandigheden groeien. Dat is een voordeel ten opzichte van tarwe. Toch wordt eenkoren tarwe niet veel meer geteeld en dat heeft met name te maken met het feit dat de korrels vrij klein zijn en daardoor weinig opbrengen. Het productieproces is bovendien arbeidsintensief, want het verwijderen van de vergroeide vliesjes kost natuurlijk extra tijd. De korrels moeten machinaal gepeld worden om het kaf te verwijderen, bij “gewone” tarwe echter laten de vliesjes direct los zodra het graan rijp is. Hoewel de prijs daardoor wat hoger is dan van gewone tarwe is het bakken met biologische eenkoorn tarwe meer dan de moeite waard.

Eenkoorn tarwemeel, gezond en lekker

Eenkoorn is net zo gezond als tarwe en spelt. Het bevat vitamine B en E en de mineralen zink, ijzer, mangaan, magnesium, fosfor en calcium. Eenkoren tarwe bevat tevens veel vezels en gluten, maar wel veel minder gluten dan “gewone” tarwe. Daarom is eenkoren tarwemeel geschikt voor mensen die overgevoelig zijn voor gluten. Vaak zijn dat mensen die ook zonder problemen speltmeel kunnen eten. Eenkoorn tarwemeel is lichter verteerbaar dan spelt. Het heeft een licht zoete, bittere nootachtige smaak met tonen van hazel- en cashewnoten en zemelen. Eenkoorn geeft tevens een mooie gelige kleur aan het deeg.

Wat kunt u bereiden met eenkoren tarwe(meel)

Eenkoren tarwekorrel kunt u gebruiken om zelf meel te maken voor een brood, pasta, koekjes, pannenkoeken of pizza. Maar u kunt de hele korrels ook gebruiken in een muesli, salade, soep of tijdens de hoofdmaaltijd zoals quinoa. Zorg er dan wel voor dat u de korrels eerst een uurtje laat weken en daarna 25 tot 35 minuten kookt, afhankelijk van of u een stevige of zachte bite wilt. Gaat u bakken met eenkoren tarwemeel, onthoud dan dat eenkoorn minder eiwitten bevat, die bovendien anders van samenstelling zijn. Het gevolg daarvan is dat het brood sneller inzakt. Daarom is een desemstarter gebruiken een goed idee. U kunt het deeg ook langer laten rijzen of gist gebruiken.

Eenkoorn in de broodbakmachine

Een brood bakken met eenkoorn tarwemeel in een broodbakmachine is mogelijk, maar kneed het deeg dan vooraf met de hand en niet met de machine. De gluten in het meel zijn erg kwetsbaar. Dat is tevens de reden waarom u iets minder water dient te gebruiken dan u normaal gesproken gewend bent met tarwemeel.

Wilt u direct bestellen? 

Wij bieden eenkoren tarwe en eenkoren tarwemeel in verpakkingen van 5 en 25 kg. Bekijk voor de hele eenkoren tarwekorrel onze pagina Tarwe en voor het eenkorenmeel onze pagina Tarwemeel en tarwebloem.

Meer weten?

Deze blog gaat over Eenkoren tarwe en eenkoren tarwemeel. Wilt u meer weten over de voordelen van het eten van granen of het kopen van vers meel? Lees dan meer in onze blogs Wat zijn de verschillen tussen granen en Van welke graansoorten kun je brood bakken. Of lees meer over onze granen in de blog Waarom zijn granen zo gezond of Zelf graan malen met een graanmolen

 

 

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: