Tips voor efficiënt werken in een microbakkerij
Heeft u een microbakkerij of wilt u daarmee gaan starten? Dan weet u als geen ander dat efficiënt werken echt belangrijk is. U wilt tenslotte de kosten van uw bakkerij beheersen en heeft naar alle waarschijnlijkheid ook te maken met een redelijk kleine werkruimte. Het vinden van slimme strategieën om uw ingredienten en apparatuur in te zetten helpt dan enorm. Daarom geven wij u graag wat tips om slim om te gaan met uw voorraden en werk- en opslagruimte. Zo kunt u niet alleen efficiënt werken en uw bakkerij laten groeien, maar ook de kwaliteit van uw producten hoog houden. Met onze tips kunt u zowel ruimte als tijd besparen in uw microbakkerij en kunt u uw middelen optimaal benutten. Bekijk ze snel en verhoog de kans op succes van uw bakkerij!
Ruimte besparen in uw microbakkerij, een goed idee
In een microbakkerij telt elke vierkante meter. Het opslaan van ingrediënten zoals meel en bloem zullen dan ook een grote uitdaging zijn in een kleine omgeving. Door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte voorkomt u niet alleen opslagproblemen, maar bespaart u ook tijd. Zorg er daarom voor dat u uw meel, bloem en andere droge ingrediënten in luchtdichte containers bewaart, om versheid te behouden en ongedierte te voorkomen. Stapelbare bakken zijn ideaal, omdat ze verticale ruimte benutten. U kunt verschillende maten containers gebruiken als u grotere batches aanschaft. Ook is het slim om de overige ruimte van uw bakkerij optimaal te benutten. In plaats van vloeroppervlak in beslag te nemen kunt u ook gebruik maken van wandrekken en hoge opslagplanken. Daarbij kunt u de meest gebruikte ingrediënten op een comfortabele werkhoogte neerzetten en bulkvoorraden bovenin bewaren.
Optimaliseren van de workflow en werkplek
Wilt u echt efficiënt werken in een micro bakkerij, dan is het op de juiste manier indelen van uw werkplek echt belangrijk. De beste optie is dat ook ervoor te zorgen dat uw werk- en opslagruimte van uw microbakkerij naadloos op elkaar aansluiten. Het is daarom raadzaam om te kiezen voor werktafels met ingebouwde opslag. Zo kunt u werktafels gebruiken met lades of planken, waarin of waarop u uw ingrediënten kunt bewaren. Zo heeft u altijd snel toegang tot meel en bloem tijdens het bakproces en hoeft u niet steeds heen en weer te lopen. Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat uw opslag makkelijk toegankelijk is. Zorg ervoor dat de meest gebruikte ingrediënten dichtbij uw werkgebied staan. Zet bijvoorbeeld de containers met meel en bloem direct naast uw mixer of werkblad. Dat bespaart meer tijd en ruimte dan u denkt.
Werken met batches en tijdmanagement
Wilt u nog meer tijd besparen om efficiënt te werken in uw microbakkerij? Dan helpt het werken in batches enorm. Door dat te doen spaart u niet alleen tijd, maar maakt u bovendien optimaal gebruik van uw ingredienten en apparatuur. Een echte win-win situatie dus! Zorgt u er daarom voor dat u grote hoeveelheden deeg voorbereidt en maakt u in één keer voldoende deeg voor verschillende producten. Dit minimaliseert het aantal keren dat u uw apparatuur moet schoonmaken en instellen. Het zorgt er bovendien voor dat u snel kunt overschakelen naar de volgende stap in uw bakproces. Verder is het raadzaam om te zorgen voor een mise-en-place uitvoering. Zet daarom alles wat u nodig heeft voor het bakken van tevoren klaar. Dit betekent dat u uw meel, bloem, gist en andere ingrediënten vooraf afweegt, zodat u snel en zonder onderbrekingen kunt beginnen met de productie van uw eigen microbakkerij.
Multifunctionele apparatuur voor kleine bakkerijen
Omdat u waarschijnlijk gebruikt maakt van een vrij kleine ruimte, is het slim om elke machine die u nodig heeft zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Daarom is het kiezen voor multifunctionele apparatuur een goed idee. Die kunt u namelijk tijdens verschillende stappen in het bakproces inzetten. Wel zo handig! Wilt u dus werkruimte besparen? Gebruik dan een mixer met meerdere hulpstukken. Kies bijvoorbeeld voor een krachtige mixer met verschillende hulpstukken kan zowel kneden, mengen als kloppen. Een dergelijke mixer bespaart flink wat ruimte, omdat u niet voor elke taak een aparte machine nodig heeft. Een tweede geweldige optie is het gebruiken van een oven met een stoomfunctie. Een convectieoven met stoomfunctie kan worden gebruikt voor het bakken van brood tot gebak, en zorgt eveneens voor een knapperige korst indien u dat wenst. Klinkt dat als een goede optie? Dan kunt u het best kiezen voor een oven met meerdere rekken, zodat u meerdere producten tegelijk kunt bakken.
Slim voorraadbeheer om ruimte te besparen
Last but not least…. Ook het beheren van uw voorraden is belangrijk bij het efficiënt werken in een microbakkerij. Goed voorraadbeheer helpt namelijk om ruimte te besparen en verspilling te voorkomen. Door kleinere hoeveelheden in te kopen wanneer dat nodig is en grotere hoeveelheden te kopen voor producten die u vaak gebruikt, kunt u opslagruimte efficiënt benutten. Wij raden u daarom aan om batches van 5 kg te bestellen voor ingrediënten die u wat minder vaak gebruikt. De grotere batches van 25 kg die wij aanbieden bestelt u dan voor ingrediënten die u vaker gebruikt en dus in grotere hoeveelheden nodig heeft. Deze kunnen we ook op een pallet leveren, wat enorm bespaart op de verzendkosten. Zorgt u er altijd voor dat u uw voorraden opslaat in goed georganiseerde en gemakkelijk toegankelijke containers. En vergeet u niet om het FIFO principe toe te passen. First in, First Out betekent dat u altijd de oudste voorraad als eerste gebruikt. Dat zorgt voor een goede rotatie van uw voorraden en voorkomt bovendien verspilling.
Meer weten?
Deze blog gaat over Efficiënt werken in een microbakkerij. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bekijkt u dan ook eens onze blog Handwerk en traditie in een microbakkerij.