Emmertarwe of tweekoren

Emmertarwe en emmer tarwemeel

De emmertarwe en het emmertarwemeel uit ons assortiment worden merkbaar populairder. Steeds meer mensen ontdekken de bijzondere smaken van dit graan van onze voorouders. Hoewel emmertarwe wat duurder is dan gewone tarwe is het zeker de moeite waard om ermee te bakken. De smaak is heel specifiek, je proeft echt het verschil met gewone tarwe. Net zoals eenkoren tarwe of eenkoorn wordt deze tarwesoort vooral veel verbouwd door bewuste boeren die een passie hebben voor oude gewassen. Ze leveren het aan in natuurzuivere vorm en juist dat maakt deze bijzondere tarwesoort voor veel mensen een uitdaging om mee te experimenteren. Heeft u ook interesse in oeroude granen en wilt u graag meer weten over de bijzonderheden ervan? Lees dan snel verder en ga aan de slag met dit bijzondere tarwemeel.

De oorsprong van emmertarwe

Emmertarwe of tweekoren is één van de oudste gecultiveerde granen in Europa maar wordt allang niet meer zo veel gekweekt als voorheen. Het werd eeuwen gegleden al gebruikt om brood en bier mee te bereiden en dat lijkt de laatste jaren weer steeds meer in trek te komen. Emmer is verkrijgbaar in een rode, witte en zwarte variant; bij ons is emmertarwe en emmertarwemeel verkrijgbaar in de kleur van “normale” tarwe. Emmer wordt ook wel oerspelt genoemd. Het is ontstaan uit een kruising tussen eenkoren en wilde emmer. Door nieuwe kruisingen ontstonden vervolgens spelt, durum tarwe en kamut. Emmertarwe is daarmee eigenlijk de voorouder van durum en spelt. Het is een bijzonder graan met een lekkere smaak dat op diverse manieren kan worden toegepast in een gezonde maaltijd.

Emmer tarwe is een biologisch graan

Emmer is familie van de harde tarwe. De aar van deze tarwesoort lijkt op die van eenkoorn, maar hij is wel veel dikker. In plaats van één korrel heeft tweekoren namelijk – de naam zegt het al – twee korrels die los op de stengel staan. Net zoals bij eenkoren zijn ook bij emmer de korrels vergroeid met het kaf, de vliesjes die er omheen zitten. Hoewel het proces van het verwijderen van deze vliesjes tamelijk lastig is biedt deze vergroeiing toch vele voordelen. Zo zijn de graankorrels beter beschermd tegen kou, warmte en vocht. Daarnaast maken ziektekiemen en schimmels veel minder kans het graan aan te tasten. Dat maakt dat deze graansoort vrij eenvoudig te verbouwen is. Pesticiden zijn niet nodig en dat betekent dat emmer tarwe altijd een volledig biologische graansoort is.

Emmer is een bewerkelijk graan

Hoewel tweekoren of emmertarwe een graan is dat een goede natuurlijke bescherming kent heeft het voor een boer een aantal nadelen. Ten eerste wordt het soms wel twee meter hoog. Met de zware aren is het graan daardoor erg kwetsbaar in slechte weersomstandigheden. Daarnaast is tweekoorn of emmertarwe erg lastig om te pellen omdat het kaf vergroeid is met de graankorrels. Er zal altijd een pel-machine aan te pas moeten komen en dat betekent dat het productieproces vrij arbeidsintensief is. Dit in tegenstelling tot gewone tarwe, want daar vallen de vliesjes vanzelf van de korrels zodra het graan rijp is. Het gevolg hiervan is dat emmertarwe een wat hogere prijs heeft. Toch is dat voor veel mensen geen reden het niet aan te schaffen. Bakken met biologische tweekoren is namelijk echt de moeite waard.

Emmertarwemeel, lekker en gezond

Net als spelt en “normale” tarwe is emmertarwe of tweekoren erg gezond. Het is vele malen voedzamer dan gewone tarwe omdat het meer vezels bevat. Brood van dit meel is zacht, vol en wat vochtig van smaak en u moet er wel wat op kauwen. Het bevat echter wel veel minder gluten dan normale tarwe. Eet u vaak spelt omdat u overgevoelig bent voor gluten? Dan is emmertarwemeel net zo geschikt. Naast gewoon lekker is emmertarwemeel ook erg gezond. Het bevat veel vitamine B en E, in tegenstelling tot normale tarwe. Daarnaast bevat het onverzadigde vetzuren en u vindt er de mineralen magnesium, mangaan, selenium, ijzer, fosfor, koper en zink in terug. Tweekoren of emmer tarwe heeft een licht zoete, karamel-achtige smaak die nootachtig en lekker pittig aandoet.


Wat kunt u bereiden met emmer tarwe(meel)

Emmer tarwemeel wordt in de eerste plaats gebruikt om brood of koekjes mee te bakken. Omdat het minder gluten bevat is het wel lastiger te bewerken dan gewone tarwe. Het deeg is iets slapper en dat betekent dat u het minder lang moet kneden. Bovendien is het verstandig het deeg langzaam te laten rijzen bij koude temperaturen. Emmerdeeg laten rijzen kan overigens ook met gist, het eindresultaat wordt dan wat donkerder van kleur. In combinatie met zuurdesem wordt het vooral wat luchtiger. Emmermeel wordt bij het bakken ook vaak gebruikt in combinatie met een andere graansoort, bijvoorbeeld spelt. Soms gebruikt de bakker het om volkorenmeel meer smaak te geven. Als laatste wordt de hele emmerkorrel soms gebruikt als risotto of pasta. Sommige mensen strooien de korrels graag in de soep.

Emmertarwemeel in de broodbakmachine

Een brood bakken met emmer tarwemeel in een broodbakmachine is geen probleem, maar let er wel op dat u het deeg vooraf met de hand kneedt en niet met de machine. De weinige gluten in het meel zijn namelijk erg kwetsbaar. Daarom dient u ook iets minder water dient te gebruiken dan u normaal gesproken gewend bent met tarwemeel.fde 

Meer weten?

Deze blog gaat over emmertarwe en emmertarwemeel. Wilt u meer weten over de voordelen van het eten van granen of het kopen van vers meel? Lees dan meer in onze blogs Hoe moet je graan bewaren en Waarom meel van de molen kopen. Bekijk ook eens de interessante blogs over Zelf graan malen met een graanmolen of Van welke graansoorten kun je brood bakken.  

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: