Frans brood bakken met T55 meel

Frans brood bakken met T55 meel

Bent u een liefhebber van Franse patisserie en wilt u Frans brood bakken met T55 meel? Lees dan snel verder en ontdek de geheimen van de lekkerste Franse broden. Type 55 meel is in Frankrijk de standaard voor het bakken van brood. Het meel heeft een gemiddeld eiwitgehalte en is perfect voor het creëren van luchtige en lichte texturen, die echt passen bij Frans brood. Maar wat als u dit specifieke Franse T55 meel niet bij de hand heeft? Hier komt tarwebloem patent van DeMolenwinkel.nl goed van pas. Onze veelzijdige patentbloem benadert de eigenschappen van T55 opmerkelijk goed. Dat betekent dat u uw Franse bakavonturen gewoon kunt uitvoeren en een uitgebreid repertoire aan Franse broden kunt bakken. Lees snel verder voor de lekkerste recepten en de leukste weetjes. 

Het bakken van Frans brood met T55 meel

Of u nu kiest voor T55 meel of voor tarwebloem patent van DeMolenwinkel.nl, beide opties bieden u de mogelijkheid om zowel knapperige als delicate, zachte Franse broden te bereiden. U kunt dan kiezen voor het bakken van een robuuste baguette of juist voor het bereiden van een fijne brioche, met de tarwebloem patent uit ons assortiment kan het allemaal. Het belangrijkst is hierbij om het deeg de tijd en aandacht te geven die het nodig heeft, wat zorgt voor de beste smaak en textuur. Bij het bereiden van Frans brood is het dan ook vooral van belang om rekening te houden met de juiste hoeveelheid vocht. Verder dient u het de tijd te geven die het nodig heeft om te rusten en te rijzen. Zo krijgt u de beste smaak en textuur en creëert u heerlijk brood en gebak. 

Tips en trucs voor het perfecte Franse brood

Wilt u een perfect Frans brood bereiden, dan vertellen wij u graag meer over een aantal technieken die het bakproces verfijnen en uw broodbakvaardigheden naar een hoger niveau tillen. Zo is het onder andere belangrijk dat u zorgt voor de juiste verhouding tussen water en meel. Een goed gehydrateerd deeg zorgt dat het eenvoudiger wordt om er uw broden mee te vormen. Maar wat het vooral doet, is zorgen voor een luchtiger kruim. Wilt u daarnaast een stevige, knapperige korst, zoals u kent van de baguette? Gebruik dan stoom in uw oven gedurende de eerste paar minuten van het bakproces door een bakje met kokend water in de oven te zetten. Verder is het van belang om uw deeg langzaam te laten rijzen, bij voorkeur in de koelkast. Dit zorgt voor een diepere smaak en verbetert de textuur van uw Franse brood aanzienlijk. 

Recepten voor Frans brood met T55 meel

Franse baguette

Ingrediënten: Voor twee baguettes heeft u ongeveer 500g patentbloem, 10g zout, 5g droge gist, en 350ml water nodig.

Bereiding: Meng de droge ingrediënten en voeg geleidelijk het water toe terwijl u alles kneedt tot een glad en elastisch deeg. Laat het deeg 1-2 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Verdeel het deeg in tweeën, vorm baguettes, en laat ze nogmaals 45 minuten rijzen. Bak vervolgens in een voorverwarmde oven op 240°C met stoom (plaats een bakje water in de oven) voor 20-25 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Brioche

Ingrediënten: Voor een standaard brioche heeft u 500g patentbloem, 70g suiker, 10g zout, 10g droge gist, 250g zachte boter, 5 eieren, en een beetje melk nodig.

Bereiding: Meng de bloem met suiker, zout, en gist. Voeg eieren toe en kneed goed. Integreer geleidelijk de zachte boter tot een glad en soepel deeg. Laat het deeg enkele uren (of een nacht) in de koelkast rijzen. Vorm de brioche, laat nog eens rijzen tot het deeg verdubbeld is, en bak dan in een voorverwarmde oven op 180°C tot het goudbruin is.

Fougasse

Ingrediënten: Voor dit Provençaalse brood heb je 500g patentbloem, 10g zout, 5g droge gist, 2 el olijfolie, 300ml water, en optioneel kruiden zoals rozemarijn of olijven nodig.

Bereiding: Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg en laat het 1-2 uur rijzen. Sla het deeg neer, rol het uit in een ovaal en maak insnijdingen om het typische bladvormige patroon van fougasse te creëren. Laat het nog 20-30 minuten rijzen voordat je het bakt op 220°C voor 15-20 minuten.

Meer weten?

Deze blog gaat over Frans brood bakken met T55 meel. Wilt u meer weten over het bakken van brood? Lees dan ook eens onze blogs Glutenvrij brood bakken, Meel voor de broodbakmachine, Zuurdesembrood maken, Hoe bak je een goed brood? en Broodmeel kopen van de molen.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: