Gepelde haver gebruiken in de keuken

Gepelde haver: toepassingen en recept ideeën

Wilt u weten hoe u gepelde haver kunt gebruiken in uw keuken? Wij vertellen u er graag meer over. In onze blog Gepelde haver, de beste keuze voor thuisbakkers vertelden wij u al waarom haver niet mag ontbreken in uw voorraadkast. In deze blog willen wij hier graag verder op ingaan door uit de doeken te doen op welke manier u deze haver kunt toepassen. Er zijn enorm veel manieren waarop u deze haver kunt bewerken in de keuken. Wij geven u graag de meest gebruikte opties:

Haver weken

U kunt haver enkele uren tot een nacht in water laten weken. Dit maakt de haver zachter en helpt om de baktijd te verkorten als u de hele korrels wilt verwerken in brood, muffins of andere baksels. Door het voor te weken integreert het beter met andere ingredienten en blijft het niet te hard.

Haver vermalen tot meel

Gepelde haver kunt u ook vermalen tot fijn havermeel. Bijvoorbeeld in een keukenmachine, een koffiemolen of blender. Havermeel is ideaal voor het bakken van glutenvrije* producten. U kunt het gebruiken in plaats van bloem of andere soorten meel in brood, koekjes, muffins of pannenkoeken.

* In onze molen en maalderij komt haver onvermijdelijk in aanraking met andere glutenbevattende graansoorten. Daarom kunnen onze haverproducten sporen van gluten bevatten.

Gekookte haver

Haverkorrels kunt u ook 30-40 minuten koken in water of bouillon tot ze zacht zijn. Daarna kunt u ze gebruiken in diverse gerechten waarvoor u een natte of zachte basis nodig heeft. Denk daarbij aan een stoofschotel, pudding of pap, vulling voor gebak of taarten, pannenkoekenbeslag of als basis voor energierepen. Gekookte haver geeft gebakken brood ook een extra zachte textuur.

Geroosterde haver

Gepelde haverkorrels krijgen een diepere nootachtige smaak als u ze licht roostert in een droge pan of oven. Dat maakt het heerlijk in granola, mueslirepen, of als toevoeging aan brood of koekjes. Het roosteren kan ook de kook- of baktijd enigszins verkorten, omdat de haver bij het roosteren gedeeltelijk wordt voorgegaard.

Haver blenden tot havermelk

Als u gepelde haver weekt en vervolgens blendt met water, kunt u de vloeistof zeven om havermelk te maken. Deze melk kunt u gebruiken in baksels als vervanging voor zuivel of andere plantaardige melksoorten.

Haverkorrels fijnhakken of pletten

Als u haverkorrels in een keukenmachine of met een vijzel plet of fijnhakt zorgt dat voor een meer grof gemalen textuur. Dat kan ideaal kan zijn voor rustieke broden, koekjes of andere baksels waar u de volle smaak en textuur van haver wilt behouden zonder hele korrels te gebruiken.

Gepelde haver fermenteren of kiemen

Het enkele dagen laten weken en daarna laten kiemen van haverkorrels verbetert de verteerbaarheid ervan. Bovendien verhoogt het de voedingswaarde. U kunt dit gebruiken in bijzondere baktoepassingen, bijvoorbeeld in zuurdesembrood of bij het maken van voedzame kiembroodjes.

Haver verwerken in een mix met andere granen

Door gepelde haver te mengen met andere hele granen zoals spelt of gerst voor brood- of muesli recepten krijgt u een interessante mix van texturen en smaken in uw baksels. Gepelde haver blijft iets steviger dan andere granen zoals spelt of gerst. Daarmee zorgt u voor een aangename variatie als u het toevoegt aan volkorenbrood of muesli.

Gepelde haver en bakken

Gepelde haver gebruiken bij het bakken vergt wel wat voorbereiding. Omdat de korrel heel is, duurt het langer om te koken dan havermout. Voor het bakken kunt u de haver vooraf een paar uur weken, zodat het makkelijker te verwerken is in uw deeg of beslag. Wilt u liever een fijne structuur? Maalt u dan de gepelde haver tot meel in een keukenmachine of blender.

 

Ideeën voor recepten met gepelde haver

Bent u al enthousiast geworden en staat u te popelen om gepelde haver te gaan gebruiken in uw keuken? Wij geven u graag wat tips om dit heerlijke graan te benutten. Deze haver kan op verschillende manieren worden toegevoegd aan uw recepten. Hier zijn enkele ideeën:

Brooddeeg

Voeg een handvol gepelde haver toe aan uw brooddeeg voor een extra bite en nootachtige smaak. Door gepelde haver te combineren met volkorenmeel krijg je een gezond brood vol vezels en voedingsstoffen. Het geeft uw brood bovendien een rustieke uitstraling en een heerlijke structuur.

Ontbijtkoekjes

Maak gezonde koekjes door gepelde haver te mengen met ingrediënten zoals banaan, honing, noten en gedroogd fruit. Deze koekjes zijn perfect als voedzaam ontbijt of als snack voor onderweg.

Havermout koekjes met gepelde haver

Voeg een stevige bite toe aan havermout koekjes door een deel van het havermout te vervangen door licht gekookte gepelde haver. Dit zorgt voor een chewy textuur in de koekjes.

Havermuffins

Maak heerlijke volkoren havermuffins door havermeel (gemalen gepelde haver) te gebruiken als basis. Voeg extra gepelde haver toe voor een interessante textuur en combineer dit met fruit zoals blauwe bessen of rozijnen.

Granola

Rooster gepelde haver in de oven met noten, zaden, honing en kaneel en wat kokosolie voor een heerlijk krokante, huisgemaakte granola. Voeg het toe aan yoghurt of fruit of eet het gewoon zo, als een knapperige snack.

Voedzaam ontbijt

Kook gepelde haver zoals u zou doen met rijst of havermout, en serveer het als een stevig ontbijt. Top het af met vers fruit, noten, zaden, en een scheutje honing of ahornsiroop voor een voedzaam begin van de dag.

Hartige haverpap met gebakken groenten

Maak een hartige versie van haverpap door gepelde haver te koken en te combineren met bouillon. Serveer het met geroosterde groenten, een zachtgekookt ei en een scheutje olijfolie voor een voedzaam avondmaal.

Haver en groente burger

Gebruik gekookte gepelde haver als basis voor vegetarische burgers. Meng het met linzen, kruiden en wat groenten om een stevige, voedzame burger te maken die perfect is voor de barbecue of grill.

Gepelde haver risotto

Vervang rijst door gepelde haver in een risotto-recept. Kook de haver met bouillon en voeg groenten, kruiden en Parmezaanse kaas toe voor een voedzame en vezelrijke variant van deze klassieker.

Gepelde haver energieballen

Meng gekookte of rauwe gepelde haver met dadels, notenboter en cacao, en vorm ze tot kleine energieballen. Dit is een perfecte snack voor onderweg, die rijk is aan vezels en gezonde vetten.

Gepelde haver als vulsel voor paprika’s

Vul paprika’s met een mengsel van gekookte gepelde haver, groenten, kruiden en kaas. Bak ze in de oven voor een heerlijke en gezonde maaltijd.

Gepelde haver smoothie bowl

Voeg gekookte gepelde haver toe aan een smoothie om deze dikker en voedzamer te maken. Serveer in een kom met fruit, noten en zaden als topping.

Gepelde haver pannenkoeken

Maak havermout pannenkoeken extra voedzaam door gepelde haver toe te voegen aan het beslag. Dit geeft de pannenkoeken een stevige textuur en zorgt voor een extra vezel boost.

Mueslirepen

Gepelde haver is ideaal om zelf granola of mueslirepen te maken. Kook de haverkorrels of rooster ze licht in de oven, meng ze vervolgens met noten, zaden, gedroogd fruit, honing en kokosolie, druk het mengsel in een vorm, laat het opstijven in de koelkast, en snijd in repen. Een gezond tussendoortje voor elk moment van de dag!

Gepelde haver kopen bij DeMolenwinkel.nl

Wilt u gepelde haver bestellen? In het assortiment van DeMolenwinkel.nl vindt u biologische haver (gepeld) in grootverpakkingen van 5kg of 25 kg. U kunt het bij ons tevens per pallet bestellen, wat enorm scheelt in verzendkosten. 

Meer weten? 

Deze blog gaat over het gebruiken van gepelde haver in uw keuken. Wilt u meer weten over de toepassingen van haver? Bekijk dan ook eens onze blogs Het verschil tussen havervlokken en havermout, Haverzemelen, voedzaam en gezond, Wat zijn de voordelen van havermeel en Glutenvrij havermeel

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: