Gezond bakken met minder suiker, vet en calorieën
Gezond bakken is het leukste dat er is. Het zorgt niet alleen voor heerlijk eten of lekkere hapjes, maar u profiteert ook van een voedzaam dieet en blijft er gezond bij. Veel van onze klanten zijn geïnteresseerd in natuurlijke en gezonde ingrediënten. Het gebruik van minder suiker, vet en calorieën in baksels kan absoluut bijdragen aan een gezondere levensstijl. Daarom gaan we dit keer in op het gebruik van gezonde, natuurlijke voedingsstoffen. Bent u ook geïnteresseerd in het verminderen van suiker en vet en wilt u graag nieuwe verrassende smaken ontdekken die uw baksels kunnen verrijken? Lees dan snel verder. Door te bakken met gezondere alternatieven kunt u genieten van een heerlijk stuk taart, warme versgebakken koek of een bijzonder gebakje zonder u druk te maken om uw gezondheid of uw lijn.
Vervangers voor suiker
Als het gaat om gezond bakken, dan is het vinden van geschikte vervangers voor suiker een belangrijke stap naar smakelijke en gezonde lekkernijen. Natuurlijke zoetstoffen zijn er in vele smaken en bieden verschillende voordelen. Daardoor zijn deze een perfecte keuze als u minder suiker wilt eten, zonder af te willen zien van een zoete smaak. Natuurlijke suikers zijn gezonde alternatieven waar nog steeds heerlijke resultaten mee worden verkregen. Door er regelmatig gebruik van te maken, kunt u met een gerust hart blijven genieten van uw favoriete zelfgemaakte baksels. Tenslotte weet u dat u een gezondere keuze heeft gemaakt voor uw lichaam, maar ook voor uw mentale en emotionele welzijn, zoals een tevreden gevoel en een goed energieniveau.
Welke zoete alternatieven zijn er?
Er zijn diverse soorten natuurlijke zoetstoffen. Honing bijvoorbeeld geeft een geweldige smaak aan uw baksels en beschikt bovendien over antimicrobiële eigenschappen. Het smaakt heerlijk in vochtige cakes of muffins. Kiest u voor ahornsiroop, dat krijgt uw gerecht een karamelachtige smaak en profiteert u van de vele antioxidanten die het biedt. Ahornsiroop is onder andere erg lekker bij het maken van granola en pannenkoeken. Kokosnootsuiker is net zo zoet als gewone suiker, maar het heeft veel minder effect op uw bloedsuikerspiegel. Het geeft bovendien een rijke bruine suikersmaak aan uw baksels. Stevia als laatste biedt een calorierijk alternatief en is zeer geschikt voor diabetici. U heeft er bovendien maar heel weinig van nodig.
Gezonde vetten zijn belangrijk
Als u kiest voor gezond bakken, dan spelen ook gezonde vetten een cruciale rol. Gezondere vetten zoals avocado, plantaardige oliën en notenboter bieden perfecte alternatieven voor (room)boter. Avocado bijvoorbeeld is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten. U kunt het gebruiken om boter te vervangen in recepten voor cakes of brownies. Die krijgen met avocado als ingrediënt een zachte textuur en een rijke, subtiele smaak. Plantaardige oliën zoals olijfolie en kokosolie zijn ook heel geschikt voor uw baksels. Ze bieden diverse gezondheidsvoordelen, ondersteunen uw stofwisseling en bevorderen een gezond hart. Olijfolie werkt uitstekend in hartige baksels en cake. Kokosolie voegt een lichte kokossmaak toe aan uw koekjes en muffins. Notenboter zoals amandelboter of pindakaas en geven uw baksels een rijke, nootachtige smaak. Het zijn uitstekende bronnen van proteïnen en gezonde vetten. Probeer ze eens uit. Ze verrijken uw baksels en verhogen de voedingswaarde ervan.
Bakken met minder calorieën
Een andere slimme strategie in gezond bakken is het verminderen van calorieën zonder in te leveren op de smaak of textuur van uw baksels. Zo is het gebruiken van gepureerd fruit bijvoorbeeld een geweldige optie. Met fruitpurees kunt u de olie of boter in uw recepten deels of soms zelfs helemaal vervangen. Dat verlaagt de calorieën flink, want fruitpurees bevatten tenslotte minder calorieën dan de meeste vetten. Een ander voordeel van het gebruiken van fruitpuree is dat het ook voedingsvezels, vitaminen en mineralen toevoegt aan uw baksels. En last but not least: u kunt daardoor minder toegevoegde suikers gebruiken, omdat u de natuurlijke zoetheid van fruit benut. Zo kunt u appelmoes gebruiken in muffins of cakes om vochtigheid te bieden. Bananenpuree geeft een zoete, rijke textuur aan pannenkoeken of brownies. Pompoenpuree is fantastisch om te gebruiken in cakes, muffins, broden en pannenkoeken en geeft een zachte, zoete smaak.
Gebruik volkoren meel om gezond te bakken
Wij hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen dat het gebruik van volkoren meel ook een belangrijke rol speelt in het gezonder maken van uw baksels. Deze meelsoorten zijn rijk aan voedingsvezels, eiwitten, vitaminen en mineralen en zijn daardoor een betere optie dan wit meel of bloem. Bovendien smaakt volkoren meel veel beter. Tarwemeel bijvoorbeeld geeft een betere structuur en diepere smaak aan uw gebak. Speltmeel staat bekend om haar nootachtige smaak en kan worden gebruikt voor het bakken van brood, koekjes en pannenkoeken. Havermeel biedt een milde zoete smaak en is een uitstekend meel om uw gebak wat meer vezels te geven. Roggemeel kunt u in kleinere hoeveelheden toevoegen aan uw zoete baksels, voor een unieke smaak en structuur. Kortom, kiest u voor volkoren meelsoorten, dan tilt u uw baksels naar een hoger niveau en geniet u van de rijke smaken en voedingsvoordelen die ze bieden.
Andere tips en tricks
Wilt u echt een meester worden in gezond bakken, dan hebben wij nog wat extra tips die kunnen helpen bij het bereiden van heerlijke en voedzame bakwaren. Zo kunt u de zoetheid van uw baksels verhogen zonder extra (alternatieve) suikers toe te voegen. Dat kan door het toepassen van natuurlijke smaakversterkers, bijvoorbeeld door vanille en kaneel te gebruiken in uw recepten. Vanille voegt een rijke en aromatische zoetheid toe, terwijl kaneel een warme, kruidige smaak geeft aan uw baksels. Dat geeft het idee van zoetheid, zonder de (natuurlijke) suikers te verhogen. Voor het verminderen van vet in uw recepten kan yoghurt helpen de structuur van uw gebak te behouden. Het zorgt voor een zachte en smeuïge textuur van uw baksels. Voegt u bakpoeder of bakingsoda toe aan uw deeg, dan behoudt uw baksel een luchtige textuur, ondanks dat u minder vetten gebruikt.
Meer weten?
Deze blog gaat over gezond bakken met minder suiker, vet en calorieën. Wilt u meer weten over gezond bakken? Lees dan ook eens onze blogs over Gezonde zaden en pitten, Gezonde muesli zonder suiker met vlokken van de molen, Waarom zijn granen zo gezond?, Hoe gezond is roggemeel en Is maismeel gezond?