Gezonde zaden en pitten

Gezonde zaden en pitten

Wilt u meer weten over gezonde zaden en pitten, lees dan snel verder en ontdek de verschillen. Wij vertellen u graag alles over de verborgen schatten van deze gezonde voeding. Zowel zaden als pitten zijn ontzettend rijk aan eiwitten. Ze zitten bovendien bomvol mineralen, antioxidanten, vitaminen en omega 3-vetten. Wist u dat zaden en pitten zelfs betere voedingsstoffen bevatten dan noten? U hoeft er niet eens zo heel veel per dag te eten om te profiteren van alle gezonde eigenschappen. Bent u aan de lijn? Dan zijn de gezonde zaden en pitten een ideale aanvulling op uw dieet. Met een kleine hoeveelheid heeft u bovendien snel een vol gevoel, omdat deze voeding langzaam verteerd wordt.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn eigenlijk geen pitten maar zaden. Ze zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten, vezels en gezonde vetten en bevatten veel vitamine E en antioxidanten. Zonnebloempitten bieden tevens een grote mate van magnesium en selenium. Door elke dag twee eetlepels door uw voedsel te verwerken verkleint u het risico op een hoog cholesterol, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Bovendien werkt het eten van zonnebloempitten ontstekingsremmend en is het eten ervan goed voor uw geheugen. U kunt zonnebloempitten gebruiken in een salade, maar ze ook uit het vuistje eten of door uw pasta of yoghurt roeren. 

Lijnzaad

Lijnzaad, ook wel vlaszaad genoemd, komt van de vlasplant en is erg gezond. Dit bijzondere zaad bevat veel omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmend werken. Omega-3 is tevens goed voor uw bloedvaten en uw hart. Lijnzaad bevat slijmvormende stoffen die er voor zorgen dat u de afvalstoffen in uw lichaam sneller kwijtraakt. Een eetlepel lijnzaad per dag is voldoende om te profiteren van de gezonde eigenschappen van dit zaad. Lijnzaad heeft een wat bittere smaak, maar als u het door uw gerechten roert of meebakt in uw koekjes is het eenvoudig te consumeren. Let op, eet niet teveel lijnzaad, er zitten stoffen in die in uw lichaam worden omgezet in de giftige stof cyanide. Voeg lijnzaad pas toe als u daadwerkelijk gaat eten, anders worden de zaden te snel zacht.

Sesamzaad

Sesamzaad is erg rijk aan vitaminen, vooral uit het vitamine B-complex zoals foliumzuur. Ook bevat sesamzaad veel mineralen, zoals calcium, mangaan, koper, magnesium, fosfor, seleen, ijzer en zink. Daardoor wordt sesamzaad vaak gebruikt voor diverse geneeskundige toepassingen. U kunt sesamzaad op veel verschillende manieren toevoegen aan uw dagelijkse voeding. De zaadjes zijn het lekkerst als u ze heel even in de pan laat roosteren. Daarna kunt u ze over een warme maaltijd strooien, maar ook op een goed belegde boterham smaken deze zaadjes prima. Sesamzaad wordt ook gebruikt om diverse baksels te garneren. Verder kunt u er tahin van maken, een soort pasta die licht doet denken aan pindakaas. 

Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn niet alleen lekker, maar vooral ook heel gezond. Ondanks dat ze relatief veel vetten bevatten is het dan ook goed ze met regelmaat te eten. Pompoenpitten bevatten veel vitamine E, die functioneert als antioxidant maar die ook helpt om uw spieren sterk te houden. Daarnaast leveren pompoenpitten u veel vitamine B en wat vitamine C. Naast veel vitaminen leveren deze pitten ook veel mineralen, zoals fosfor, magnesium, ijzer, zink, kalium en calcium. Natuurlijk zorgt u met het eten van pompoenpitten ook voor de nodige vezels. Pompoenpitten smaken het best als u ze eerst kort roostert in de pan. U kunt ze natuurlijk los eten, maar ook in een salade, in uw yoghurt of lekker op een belegde boterham.

Meer weten?

Deze pagina gaat over gezonde zaden en pitten. Wilt u meer weten over onze andere gezonde producten? Lees dan ook onze blogs De verschillen tussen granen of Van welke graansoorten kun je brood bakken. Bekijk ook eens Hoe bak je een goed brood en Welke soorten meel gebruik je waarvoor.  

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: