Gierstmeel, glutenvrij en voedzaam

Gierstmeel: glutenvrij en voedzaam

Gierstmeel wordt vervaardigd door gierstkorrels te vermalen. Het is een glutenvrij meel dat een voedzaam alternatief biedt voor meer traditionele graansoorten zoals tarwe. Meel van gierst biedt veel voedingsvoordelen en heeft een enorme veelzijdigheid in de keuken, wat altijd een leuke uitdaging is voor bakkers. Omdat gierst meel glutenvrij is, is het ideaal voor mensen die een glutenvrij dieet willen volgen en wat gevoelig zijn voor gluten. Coeliakie patiënten dienen echter wel voorzichtig te zijn met het eten van gierstmeel uit ons assortiment. Dit omdat wij ook gluten bevattende granen verwerken en daardoor niet kunnen garanderen dat ons gierstmeel 100% glutenvrij is. Bent u niet allergisch voor gluten en wilt u nieuwe culinaire avonturen aangaan met een glutenvrij meel? Dan is gierst meel een geweldige optie waar wij u graag meer over vertellen.

Wat kunt u bereiden met meel van gierst?

Met gierstmeel kunt u een uitgebreid scala aan bakproducten bereiden. Hier zijn enkele ideeën:

Pannenkoeken en wafels: Lichte en luchtige pannenkoeken of wafels met een subtiele nootachtige smaak.

Brood: Zowel gistbrood als snelbrood. Meel van gierst geeft een unieke smaak en textuur aan uw broden.

Muffins en cupcakes: Voeg gierstmeel toe aan uw favoriete muffin- of cupcakerecepten voor een lekkere en voedzame twist.

Crackers en flatbreads: Maak knapperige crackers of platte broden van gierstmeel, perfect als snack of bijgerecht.

Koekjes: Van zandkoekjes tot chocoladekoekjes, meel van gierst kan gebruikt worden in diverse koekjesrecepten.

Pizza bodem: Gebruik dit meel eens voor een glutenvrije pizzabodem met een unieke smaak en textuur.

Taarten en taartbodems: Dit meel is ook ideaal voor zowel zoete als hartige taarten en quiches.

Crumble Toppings: Gebruikt het als een knapperige topping op fruitgebak of andere versgebakken desserts.

Gierstmeel combineren met andere glutenvrije meelsoorten

Omdat gierstmeel glutenvrij is, wordt het vaak gemengd met andere meelsoorten om toch een goede structuur te krijgen. Dat hoeft niet per e met glutenhoudende meelsoorten en kan zeker ook door het te mengen met andere glutenvrije soorten meel. Daarmee kunt u de voordelen van elk glutenvrij meel combineren en toch glutenvrij eten. Het mengen van glutenvrij meel is een veelgebruikte techniek in glutenvrij bakken. Zo worden de beste eigenschappen van elke soort meel benut. Het is even experimenteren om de juiste verhoudingen te vinden.  Denkt u bijvoorbeeld aan de volgende meelsoorten en hun voordelen:

Rijstmeel: Deze soort meel heeft een subtiele smaak en een lichte textuur. Dat maakt het ideaal om een fijnere structuur te creëren, omdat meel van gierst wat korrelig is. Beide soorten meel zijn geschikt voor zowel zoete als hartige gerechten en kunnen in veel recepten worden gebruikt.

Amandelmeel: Dit meel voegt vochtigheid toe aan uw baksels, wat vooral fijn is als een glutenvrij recept nogal droog uitvalt. Het geeft een heerlijke nootachtige smaak aan uw baksels en is bovendien rijk aan eiwitten, vezels, vitamine E en gezonde vetten.

Tapiocameel: Dit meel wordt vaak gebruikt om een recept wat te verdikken en zo een betere structuur te verkrijgen in uw baksels. Het maakt uw deeg ook wat elastischer, wat handig is als u bijvoorbeeld pizza of brood wilt bakken. Daarnaast zorgt deze meelsoort voor een luchtiger textuur, wat handig is bij het bakken van cakes en muffins.

De voedingswaarde van meel van gierst

Gierstmeel is rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamine B en E, calcium, ijzer, kalium, magnesium en zink. Het is tevens een uitstekende bron van voedingsvezels en plantaardige eiwitten, wat het een prima keuze maakt voor een voedzame maaltijd. Meel van gierst is zeer veelzijdig te gebruiken. U kunt het toepassen bij de avondmaaltijd, maar ook tijdens de lunch en uw ontbijt. Ook is dit meel te verwerken in diverse heerlijke bakproducten en andere voedingswaren. Meel van gierst heeft een unieke, licht zoete en milde smaak. Gierst meel kan zoals gezegd bovendien uitstekend gemengd worden met andere glutenvrije meelsoorten, zoals rijstmeel, amandelmeel of tapiocameel, die ieder weer hun eigen voordelen bieden qua voedingsstoffen.

Meel van gierst en uw gezondheid

Omdat meel van gierst rijk is aan antioxidanten kan het nuttigen ervan helpen bij het beheersen van uw bloedsuikerspiegel. Dat maakt het een uitstekende optie voor mensen met diabetes type 2. Meel van gierst is bovendien alkalisch, wat betekent dat het u kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in uw lichaam. Gierstmeel bevat tevens veel eiwitten in vergelijking met andere meelsoorten. Dat maakt het een populair product voor mensen die graag veganistisch of vegetarisch eten. Door alle gezonde voedingsstoffen in gierstmeel wordt het eveneens gezien als een uitstekend product om hart- en vaatziekten te voorkomen. Kortom, behalve dat het meel van gierst lekker is, is het ook nog eens heel goed voor uw gezondheid!

Gierstmeel kopen

Heeft deze blog u geïnspireerd en wilt u graag een keer experimenteren met meel van gierst? U kunt gierstmeel kopen bij DeMolenwinkel. Wij verkopen twee soorten zakken: gierstmeel 5 kg en gierstmeel 25 kg voor grootverbruikers. Wilt u liever verse gierst kopen zodat u het zowel als hele korrel kunt gebruiken als vermalen? Dan kunt u bij DeMolenwinkel tevens gierstkorrels 5 kg bestellen of gierstkorrels 25 kg.

Meer weten?

Deze blog heeft als onderwerp Gierstmeel, glutenvrij en voedzaam. Wilt u meer weten over gierst, bekijkt u dan ook eens onze blogs Wat kan ik met gierst en Waarom gierst eten een goed idee is

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: