Glutenvrij havermeel

Glutenvrij havermeel, havervlokken en havermout

Glutenvrij havermeel van de molen is een puur product dat van nature glutenvrij is. Vaak zie je echter dat haver toch onder de gluten bevattende graansoorten wordt gerekend. Dat is vooral omdat het gewas vaak sporen van gluten kan bevatten van andere granen, zoals rogge, gerst of tarwe. Vaak komt het daarmee in aanraking tijdens de opslag, transport of al tijdens het oogsten. Ook in onze molen en maalderij komt haver onvermijdelijk in aanraking met andere gluten bevattende graansoorten. Wij geven dan ook altijd aan dat onze haver of het meel ervan sporen van andere granen kan bevatten. Heeft u een ziekte zoals coeliakie, dan kunt u van het eten van die glutensporen last krijgen. Eet u glutenvrij om andere redenen? Dan past haver met al haar voedingskwaliteiten prima in een dagelijks gezond glutenvrij dieet.

De goede eigenschappen van glutenvrij havermeel

Haver is erg voedzaam. Het is een volkoren graansoort, en dat betekent dat de haverkorrel tijdens de bewerking volledig in takt blijft. U eet dus de hele korrel, die vol zit met vezels. Ook havermout en havervlokken zijn erg gezond. Havermout bestaat uit geknipte en geplette haverkorrels, havervlokken zijn alleen geplet. Haver bevat langzame koolhydraten en vezels, die zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Vezels absorberen namelijk veel vocht, waardoor ze meer volume krijgen. Haver bevat veel eiwitten en vetten, meer zelfs dan andere granen. Het bevat tevens antioxidanten en goede mineralen zoals ijzer, magnesium en zink en veel vitamine B1. Havervezels kunnen het cholesterol in uw bloed verlagen. Haver bevat tevens wat olie, die voor 80% uit onverzadigde vetzuren bestaat.

Brood bakken met havermeel

Van havermeel kunt u heerlijke broden bakken. Vaak eten mensen met coeliakie geen brood vanwege hun gluten intolerantie. Dat is best jammer, want van havermeel kunt u lekkere broodjes of broden bakken. Omdat haver geen gluten bevat wordt het brood echter niet erg luchtig. Gluten zorgen er namelijk voor dat het brood rijst. Een brood dat is gebakken van alleen havermeel wordt bovendien een beetje droog omdat het de gluten mist, die het meel als het ware aan elkaar plakken. Wilt u een brood bakken van havermeel, kiest u dan voor een ander rijsmiddel zoals bakpoeder. Wilt u dat het brood minder droog wordt, los dat dan op met fiberhusk of xanthaangom. U kunt voor een luchtig en sappig brood het havermeel natuurlijk ook mengen met een meel dat wel veel gluten bevat, zoals tarwemeel. Het brood is dan vanzelfsprekend niet meer glutenvrij.

Lekker bakken met havermeel

Van havermeel kunt u niet alleen brood maken, maar ook vele andere lekkernijen. Cakes bijvoorbeeld, of quiches, wafels, koekjes, energierepen of pannenkoeken. Havermeel zorgt voor baksels met een mooie bruine kleur en een knapperige beet. Hoewel havermeel qua uiterlijk en textuur veel op volkoren tarwemeel lijkt, heeft het een totaal andere, nootachtige smaak.  Vindt u het leuk om diverse soorten koekjes te bakken met havermeel, probeer dan eens een mengsel met ander glutenvrij meel, zoals boekweitmeel of quinoa meel. Zeker met een paar stukjes noot of gedroogde vruchten erin verwerkt smaakt dat zeer goed. Met het bakken van koekjes of andere lekkernijen kunt u het best fiberhusk of xanthaangom gebruiken. Daardoor worden uw baksels een stuk minder droog.

Glutenvrij havermeel van DeMolenwinkel.nl

Onze biologische ongepelde haver bieden wij aan in grootverpakkingen van 25 kg. Wij verkopen onze biologische haver ook in de vorm van havermeel en havervlokken. Zowel het biologische meel als de biologische havervlokken zijn verkrijgbaar in grootverpakkingen van 5 kg en 25 kg. In ons assortiment vindt u tevens biologische havermout, in verpakkingen van 5 kg en 25 kg. Zoekt u andere haverproducten, dan zijn die in niet-biologische variant verkrijgbaar. Bewaar uw glutenvrije producten op een schone, droge plek en zorg dat ze goed afgesloten zijn. Bewaar glutenvrije meelsoorten niet samen met glutenrijke producten, dat kan namelijk zorgen voor “besmetting”.

Meer weten?

Deze blog had als onderwerp Glutenvrij havermeel. Wilt u meer weten over onze graanproducten? Lees dan onze blogs Biologisch meel kopen of Biologische granen kopen. Bekijk ook eens onze blogs Waarom meel van de molen kopen of lees meer over Welke soorten meel gebruik je waarvoor. Lees ook eens onze blog over Glutenvrij quinoa meel

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: