De rol van ambachtelijkheid in een microbakkerij
Heeft u wel eens een microbakkerij bezocht? U wordt er verrast door de beste smaken en geuren. Een microbakker heeft liefde en toewijding voor het vak en dat proeft u in elk brood dat hij (of zij) bakt. Wij leveren regelmatig graan, meel en bloem aan diverse microbakkerijen in Nederland en daar zijn we oprecht trots op. Deze kleine bakkers laten de kunst van het ambachtelijk brood bakken uit vroeger tijden herleven. Bovendien houden ze oude baktradities in ere. Dat is een prachtig streven waar wij graag een bijdrage aan leveren. Zij kunnen op hun beurt weer genieten van de beste ingrediënten, die uiteraard belangrijk zijn voor het bakken van unieke, ambachtelijke broden.
Wat is een microbakkerij precies?
Een microbakkerij is een kleinschalige bakkerij die vaak wordt gerund door één persoon of een klein team. Zo’n bakkerij produceert per dag maar een kleine hoeveelheid broden. Dat is voornamelijk zo omdat alles met de hand wordt gemaakt en er meestal maar één oven beschikbaar is. Een microbakker werkt alleen met zijn handen en gebruikt vaak traditionele recepten en werkwijzen. Zo experimenteert hij of zij met unieke ingrediënten, langere fermentatietijden en speciale bereidingswijzen. Dat zorgt voor exclusieve en soms verrassende producten. Wilt u de volgende keer een brood kopen in plaats van zelf maken? Brengt u dan eens een bezoek aan een microbakkerij in uw buurt. Laat u verrassen door de unieke producten en geniet van de heerlijkste specialiteiten, die met zorg en liefde zijn bereid.
Tradities zijn hier belangrijk
In veel microbakkerijen vormt traditie de basis van wat ze doen. Misschien voelt u zich ook aangetrokken tot het idee van traditie – het bewaren en doorgeven van kennis en vaardigheden van generatie op generatie. Wanneer u kiest voor een brood dat op de traditionele manier is gemaakt, kiest u niet alleen voor een diepere en complexe smaak. U kiest ook voor een stukje geschiedenis en ambacht. U krijgt een product dat met aandacht is gemaakt, volgens oude recepten en methoden die nog steeds even relevant en waardevol zijn. Dat geeft u de kans om iets puurs en echts te ervaren, in een tijd waarin veel voedsel versneld en machinaal wordt geproduceerd. Het is dan ook absoluut de moeite waard om zo’n bakkerij eens te bezoeken!
Wat is ambachtelijk brood?
Stelt u zich eens een bakker voor die vroeg in de ochtend begint met het handmatig kneden van deeg. Elke beweging is bewust en het deeg wordt met ervaring bereid. In een microbakkerij is elk brood een resultaat van de aandacht en liefde voor het ambacht. Het bereiden van een ambachtelijk brood is dan ook een proces dat niet gehaast kan worden. Het vraagt om geduld en gevoel voor het vak. Wanneer u brood koopt bij een microbakkerij, kiest u voor meer dan alleen een broodproduct. U kiest voor de tijd en moeite die erin is gestoken en voor de kwaliteit van de ingrediënten. Daarnaast kiest u voor vakmanschap dat zorgt voor die unieke smaak en textuur. Kortom, u koopt er brood dat met passie is gemaakt en dat proeft u, bij elke hap.
Handwerk maakt het verschil
In een microbakkerij is handwerk heel belangrijk en dat biedt veel vrijheid. Deze kleine bakkers kunnen experimenteren met verschillende soorten meel, zaden, kruiden en bereidingswijzen. Dat zorgt voor een variatie aan producten die u niet zomaar in de supermarkt vindt. Omdat er veel tijd en aandacht wordt besteed aan elk brood of gebak, ontstaat er iets bijzonders met een unieke smaak, structuur en kwaliteit. Door op deze ambachtelijke manier te werken, kunnen bakkers hun eigen draai geven aan elk product. Ze gebruiken bijvoorbeeld seizoensgebonden en lokale ingrediënten, of ontwikkelen speciale technieken om de smaak van het brood nog lekkerder te maken.
Welke soorten brood vindt u in een microbakkerij?
Doordat een microbakker alles met de hand maakt, kan hij of zij spelen met ingrediënten en smaken. Denk aan zuurdesembrood gemaakt met wilde gist, of knapperige baguettes met een zachte binnenkant. Of aan brood met vijgen en noten en een rustiek boerenbrood van spelt met een krokante korst. Misschien komt u er wel een donker, voedzaam roggebrood tegen dat verrijkt is met zaden en pitten. Of een zoet brioche brood dat bijna smelt op de tong. Sommige microbakkerijen maken zelfs unieke seizoensbroden, zoals pompoenbrood in de herfst of een brood met rozemarijn en olijven in de zomer. Dit maakt een microbakkerij zo leuk. U kunt er elke keer weer iets nieuws ontdekken en proeven, iets wat u niet zo snel in een supermarkt of gewone bakkerij zult vinden.
Meer weten?
Dit is een blog over handwerk en traditie in een microbakkerij. Wilt u meer weten over ambachtelijk bakken? Lees dan ook eens onze blogs Een eigen thuisbakkerij beginnen, De beste boeken over brood bakken, Zelf graan malen met een graanmolen en De voordelen van versgemalen meel.