Haverzemelen, voedzaam en gezond

Haverzemelen, lekker en veelzijdig

Haverzemelen zijn een voedzaam bijproduct van haverkorrels. Ze worden verkregen tijdens het maalproces van haver, waarbij de buitenste laag van de korrel wordt verwijderd. Deze buitenste laag is de zemel, die heel rijk is aan voedingsstoffen. Haverzemelen bieden veel gezondheidsvoordelen en kunnen op veel manieren worden toegepast in uw keuken. Ze zijn een uitstekende keuze voor mensen die een dieet volgen dat rijk is aan vezels en bieden een geweldige aanvulling op een gevarieerd dieet. Wilt u meer weten over de eigenschappen van dit geweldige product of zoekt u naar manieren om het toe te passen in uw keuken? Leest u dan verder. Wij vertellen u er graag alles over. 

De voedingswaarde van haver zemelen

Haverzemelen zijn bijzonder rijk aan voedingsvezels, vooral oplosbare vezels, waaronder bèta-glucanen, die een belangrijke rol spelen in het gezond houden van uw darmen en een gunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte in uw bloed. Ze bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden B-vitamines en mineralen zoals ijzer, magnesium en zink. Daarnaast hebben deze zemelen een hoger eiwitgehalte vergeleken met veel andere granen. Dat maakt ze een goede aanvulling op een vegetarisch of veganistisch dieet. De vetten in zemelen zijn voornamelijk meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten. Dit soort vetzuren komt ook vaak voor in voedingsmiddelen als olijfolie, avocado’s, sommige noten, vette vis, lijnzaad en walnoten, stuk voor stuk producten die bekend staan als zeer gezond.

Gezondheidsvoordelen van haverzemelen

Zoals we al aangaven, werken de oplosbare vezels van haverzemelen cholesterolverlagend. Ze kunnen ook helpen bij het reguleren van uw bloedsuikerspiegel, wat vooral gunstig is voor mensen met diabetes type 2. Daarnaast bevorderen de vezels in zemelen een gezonde spijsvertering en kunnen ze constipatie helpen voorkomen. Omdat haverzemelen zoveel vezels bevatten, zijn ze ook enorm populair bij mensen die hun gewicht willen beheersen. Dit omdat ze al snel een verzadigd gevoel geven. Regelmatige consumptie van haver zemelen kan tevens helpen met het verlagen van uw bloeddruk en de algehele gezondheid van uw hart verbeteren. Het combineren van haver zemelen met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C kan de opname van ijzer uit de zemelen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een glas vers geperst sinaasappelsap met verse zemelen.

Bakken met haver zemelen

Bakken met haverzemelen is een perfecte manier om een smaakvolle en voedzame snack of maaltijd samen te stellen. Denk aan het gebruik van deze zemelen in zelfgebakken brood van bijvoorbeeld spelt of tarwe. Zemelen zijn ook een geweldige toevoeging aan muffins en cupcakes. Ze voegen een nootachtige smaak toe en net wat meer textuur. Bij het bakken van koekjes kunnen zemelen een deel van het meel vervangen, wat zorgt voor een rijkere structuur. Gaat u bakken met haverzemelen, houdt u dan wel in de gaten dat deze vrij veel vocht opnemen. Daarom dient u net wat meer vloeistof aan uw beslag of deeg toe te voegen dan normaal, zodat uw baksels niet te droog worden. Zemelen van haver kunnen ook de baktijd beïnvloeden. Het is daarom aan te raden uw oven goed in de gaten te houden.

Andere toepassingen voor deze zemelen

Natuurlijk kunt u meer dan alleen maar bakken met haver zemelen. Zo kunt u ze gebruiken tijdens uw ontbijt, door ze te mengen met yoghurt en kwark, honing, andere granen, fruit, noten en zaden. Zemelen van haver kunnen ook prima worden toegevoegd aan havermout pap. Bent u gek op smoothies? Een eetlepel zemelen verdikt uw smoothie en zorgt voor een langduriger verzadiging. Deze zemelen kunnen ook worden gebruikt om uw vlees of vis een knapperig korstje te geven, wat heerlijk is met wat kruiden erdoor gemengd. Verder zijn ze zeer geschikt als ingrediënt voor energierepen, gecombineerd met honing, notenboter, stukjes fruit of chocolade. Haverzemelen zijn overigens ook heerlijk in uw salade, zeker als u ze eerst even roostert. Ook kunt u uw soepen verstevigen met een eetlepel zemelen.

Meer weten?

Deze blog heeft als onderwerp Haverzemelen, voedzaam en gezond. Wilt u meer weten over onze haver producten, leest u dan ook eens onze blogs Wat zijn de voordelen van havermeel, Het verschil tussen havervlokken en havermout en Glutenvrij havermeel.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: