Beestjes in uw meel? Alles wat u moet weten
Beestjes in meel zijn een veelvoorkomend probleem waar u helaas gemakkelijk mee te maken kunt krijgen. Meelbeestjes zijn kleine insecten, vaak meelmotten, meelkevers of meelmijten genoemd, die uw meel kunnen besmetten en zelfs hun weg kunnen vinden naar andere droge voedingsmiddelen in uw voorraadkast. Bent u bang voor beestjes in uw voorraadkast of heeft u er spijtig genoeg al mee te maken? Wij vertellen u graag meer over welke beestjes u in uw meel kunt vinden en of ze schadelijk zijn voor uw gezondheid. Ook informeren wij u graag over hoe u besmet meel herkent en verwijdert, en vooral hoe u kunt voorkomen dat uw meel besmet raakt. Met deze kennis en tips kunt u uw meel en andere graanproducten veilig, schoon en beestjesvrij bewaren!
Soorten insecten die in meel voorkomen
Er zijn verschillende soorten insecten die zich graag tegoed doen aan uw meel en andere graanproducten in uw voorraadkast. Wij zetten ze voor u op een rijtje:
Meelmotten
Meelmotten leggen hun eitjes in meel en andere droge producten. De larven die uit deze eitjes komen, lijken op kleine, crèmekleurige wormpjes (rupsen). Deze spinnen webachtige structuren, waardoor het meel vaak klonterig wordt. Volwassen meelmotten kunnen vliegen en ziet u vaak terug in uw keuken of voorraadkast. De motten zelf richten geen schade aan het meel aan, omdat ze zich er niet mee voeden. Ze vliegen vooral rond op zoek naar plekken om eitjes te leggen en zijn dus een teken dat er een besmetting aanwezig is. Eén mot legt wel honderden eitjes in of bij uw voorraden. Het is daarom belangrijk om meelmotten direct aan te pakken zodra u ze ziet.
Meelkevers
Meelkevers zijn kleine donkerbruine kevers van ongeveer 3-4 mm lang. Vaak gaat het daarbij om de gewone meelkever of de rode bloemkever. Hun larven zijn meelwormen, die zich voeden met meel en andere droge graanproducten. Ze worden vaak aangetroffen in meel dat al langere tijd in een voorraadkast ligt.
Meelmijten
Meelmijten zijn microscopisch kleine insecten die moeilijk met het blote oog te zien zijn. Ze geven het meel vaak een grijsachtige kleur en maken het stoffig. Meelmijten gedijen goed in vochtige omstandigheden, en hun aanwezigheid kan ervoor zorgen dat meel muf begint te ruiken.
Broodkevers
Broodkevers zijn kleine roodbruine kevers die zowel meel als brood en andere graanproducten kunnen besmetten. De larven van deze kevers graven zich in het meel, waardoor besmetting moeilijker te herkennen is.
Gezondheidsrisico’s van beestjes in meel
Insecten in meel zijn over het algemeen niet direct schadelijk voor uw gezondheid, maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden. Zo kunnen sommige mensen allergisch zijn voor de meelbeestjes of hun uitwerpselen. Dat kan symptomen veroorzaken zoals huiduitslag, ademhalingsproblemen of maagklachten. Verder kunnen insecten uw meel besmetten met bacteriën of schimmels, wat de kwaliteit van het meel kan aantasten en in zeldzame gevallen maag- en darmklachten kan veroorzaken. Besmet meel kan bovendien een onaangename geur of smaak hebben, wat de kwaliteit van uw baksels beïnvloedt. Dus hoewel de beestjes in uw meel meestal geen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, raden wij u toch aan om besmet meel weg te gooien om bederf en mogelijke reacties te voorkomen. De meeste mensen doen dat uiteraard, tenslotte is het vrij onsmakelijk om een baksel te eten dat gemaakt is van besmet meel of bloem.
Wat te doen bij insecten in uw meel?
Heeft u ontdekt dat er beestjes in uw meel zitten? Gooi het besmette meel dan weg. Doe het meel in een plastic zak, sluit deze goed af en gooi de zak in een afgesloten vuilnisbak. Dit voorkomt dat de insecten zich verder verspreiden. Maak vervolgens de opslagruimte schoon. Leeg de kast of lade waarin u het meel bewaart en maak de hele ruimte grondig schoon. Gebruik daarvoor een mengsel van water en azijn of een mild schoonmaakmiddel. Maak ook eventuele naden en kieren schoon. Controleert u ook andere droge producten, zoals rijst, havermout, bloem en bakmixen op tekenen van besmetting. Kijk vooral naar kleine insecten, webachtige draden, en klonterig meel. Bij twijfel kunt u het beter weggooien. Uiteraard wilt u daarna wel een nieuwe besmetting voorkomen. Leest u vooral verder om te ontdekken hoe u dat het beste kunt doen.
Hoe voorkomt u beestjes in uw meel?
Het voorkomen van meelbeestjes is vaak een stuk eenvoudiger dan het bestrijden ervan, dus volg voortaan deze tips, zodat uw meel veilig blijft.
Zorg voor luchtdichte opslag
Bewaar meel in luchtdichte containers van glas, plastic of metaal. Dit voorkomt dat insecten bij het meel kunnen komen en beschermt het tegen vocht.
Vries uw meel direct na aankoop even in
Plaats meel dat u net heeft gekocht gedurende minstens 48 uur in de vriezer. Dit doodt eventuele eitjes of larven die zich al in het meel kunnen bevinden. Daarna kunt u het meel overbrengen naar een luchtdichte container.
Kies een koele en droge opslagruimte
Bewaar meel op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast die niet in de buurt van een warmtebron ligt. Warmte en vocht bevorderen de ontwikkeling van insecten in meel.
Koop niet te grote hoeveelheden in één keer
Koop meel in kleine hoeveelheden die u binnen enkele weken kunt gebruiken. Hoe langer meel blijft liggen, hoe groter de kans op insecten.
Gebruik kruiden in uw voorraadkast
Plaats laurierbladeren, kruidnagels, of kaneelstokjes in uw voorraadkast. Deze kruiden hebben een geur die meelbeestjes onaangenaam vinden en kunnen helpen om ze weg te houden.
Controleer uw meel regelmatig op beestjes
Controleer regelmatig uw meelvoorraad en andere droge producten op tekenen van besmetting. Bij vroege ontdekking kunt u voorkomen dat de besmetting zich verder verspreidt.
Versgemalen meel en beestjes
Zoals u weet verkopen wij versgemalen meel. Versgemalen meel is voedzamer en heeft een rijkere smaak dan commercieel meel, maar het is ook vatbaarder voor beestjes. Omdat versgemalen meel de volle kiem van de graankorrel bevat, zitten er meer natuurlijke oliën in. Daardoor is het niet alleen korter houdbaar, maar dus ook aantrekkelijker voor insecten. Daarom geven wij u extra tips om beestjes in uw versgemalen meel te voorkomen:
Zorg voor de juiste omstandigheden
Een droge en donkere voorraadplek met lage luchtvochtigheid en stabiele temperaturen is het beste om insecten en bederf te voorkomen. Temperatuurschommelingen bevorderen de groei van insecten.
Verdeel grote hoeveelheden
Verdeel grote zakken meel direct na aankoop over in meerdere luchtdichte, kleinere containers. Bijvoorbeeld plastic bakken met een goed sluitende deksel of grote glazen potten. Dit beschermt het meel beter dan de originele papieren zak. Houdt u het meel toch liever in de zak? Zorg er dan voor dat de zak na opening altijd goed wordt afgesloten. Gebruik bijvoorbeeld zaksluitingen, klemmen of binders om de zak stevig te sluiten, zodat er geen lucht bij kan komen.
Kies voor voedselveilige emmers
U kunt ook overwegen om voor onze zakken van 5kg, 20kg of 25kg grote voedselveilige plastic emmers te gebruiken, met luchtdichte deksels. Deze kunt u gemakkelijker afsluiten dan papieren zakken en ze houden vocht en insecten buiten. Voeg desgewenst een vochtabsorberende zak (zoals silicagel of een voedselveilig droogmiddel) toe om te zorgen dat het meel goed droog blijft.
Gebruik insecten afstotende kruiden
Voeg laurierbladeren of kruidnagels toe aan de opslagruimte van de zakken om insecten op afstand te houden. Let op dat deze niet in direct contact komen met het meel, maar leg het bijvoorbeeld in een open zakje in de opslagkast.
Tasten insecten alleen uw meel aan?
Heeft u eenmaal te maken met beestjes in uw meel, dan zullen die zich zeer waarschijnlijk ook voeden met andere droge voedingsmiddelen. Denk daarbij aan de volgende producten:
Andere granen: Rijst, havermout, bulgur en ontbijtgranen.
Pasta en noedels: Gedroogde pasta’s en noedels zijn een bron van zetmeel en aantrekkelijk voor insecten.
Zaden en peulvruchten: Lijnzaad, chiazaad, bonen, en linzen kunnen worden aangetast.
Noten: Pinda’s, amandelen, en cashewnoten zijn rijk aan vetten en eiwitten en trekken insecten aan.
Gedroogd fruit: Zoals rozijnen en abrikozen, vanwege hun suikers.
Bakproducten: Bloem, paneermeel, bakmixen en maïsmeel.
Diervoeding: Droogvoer voor huisdieren.
Meer weten?
Deze blog heeft als onderwerp “Beestjes in uw meel”. Wilt u meer weten over het bewaren van uw meel en het voorkomen van bederf? Leest u dan ook eens onze blogs Hoe moet je graan bewaren, Hoe kun je zien of meel nog goed is en Hoe bewaar je meel en bloem.