Instant gist, handig en slim
Instant gist, ook wel bekend als “instant droge gist”, is een soort gist die veel wordt gebruikt in bakkerijen en door thuisbakkers. Ook in uw eigen keuken is het een handig ingrediënt om toe te passen en u bereikt er heel consistente resultaten mee. Dat kan vooral handig zijn voor mensen die nog niet zo heel veel bak ervaring hebben. Instant gist kan gebruikt worden in veel verschillende bakrecepten, van brood en pizza tot zoete deegwaren. Het voordeel van instant gist is dat het veel langer houdbaar is dan verse gist. Vergeleken met het fermentatieproces van zuurdesem geeft instant gist ook een veel sneller resultaat. Verder kunt u instant gist direct toevoegen aan droge ingrediënten, wat voor bakkers ook een prettige eigenschap is.
Wat is instant gist precies?
Instant gist is een microscopisch organisme en wordt gebruikt om uw deeg te helpen fermenteren. Deze soort gist wordt geproduceerd door gistcellen te cultiveren en oogsten en vervolgens snel te drogen. Instant droge gist is een fijne, droge, korrelige soort gist, die het eenvoudig maakt om te mengen met andere droge ingrediënten. Deze gist is veel handiger toe te passen en heeft een veel langere houdbaarheid dan verse gist. Instant gist is ook iets anders dan zogenaamde droge gist, die eerst in water opgelost dient te worden. Droge gist wordt langzamer gedroogd en bestaat daarom uit grotere korrels, Omdat het langzamer droogt sterft een deel van de gistcellen tijdens de bereiding ervan. Dat maakt droge gist minder krachtig dan instant gist en het zorgt ook voor een langduriger rijsproces.
Het verschil tussen droge gist en instant gist
Droge gist en instant gist zijn beide effectief en kunnen in verschillende bakrecepten worden gebruikt. De keuze tussen deze twee hangt dan ook af van uw persoonlijke voorkeur of het gebruikte recept. Instant gist geeft een snellere reactie omdat het snel wordt gedroogd. Daardoor heeft instant gist meer actieve cellen en werkt het krachtiger. Het voordeel daarvan is dat uw deeg sneller zal rijzen. Instant gist kan ook worden gemengd met droge ingredienten. Dit in tegenstelling tot droge gist, die eerst in warm water moet worden opgelost om geactiveerd te worden. Droge gist wordt over het algemeen meer gebruikt in traditionele recepten, die een langere rijstijd hanteren.
Het gebruik van instant gist
Het gebruik van instant gist is relatief eenvoudig en handig, vooral in vergelijking met andere soorten gist. Heeft u een recept dat om droge gist vraagt? Omdat instant gist krachtiger is kunt u ongeveer 25% minder instant gist gebruiken dan de hoeveelheid droge gist die in het recept wordt vermeld. Zoals we al aangaven: in tegenstelling tot actieve droge gist hoeft instant gist niet eerst in water te worden opgelost. U kunt het rechtstreeks mengen met de droge ingrediënten van uw recept, zoals bloem, suiker en zout. Vloeibare ingredienten kunt u het best warm (tussen 35-38 C) toevoegen. Te hete vloeistoffen kunnen de gistcellen doden. Te koude kunnen het rijsproces vertragen. Na toevoegen van vloeistoffen kneedt u het deeg, wat helpt om de gist te verdelen en de gluten in het deeg te vormen. Laat het deeg daarna rijzen tot het volume verdubbeld is en kneed het nogmaals om luchtbellen te verwijderen.
Gist en uw dieet
Gist in het algemeen, en dus ook instant gist – is een veelzijdig en dieetvriendelijk ingrediënt. Het is bijvoorbeeld prima te gebruiken bij een veganistisch dieet. Omdat gist een micro organisme is wordt het niet beschouwd als een dierlijk product. Dat maakt het ideaal om te gebruiken als rijsmiddel voor veganistisch brood. Verder is gist laag in suikers en vet, dus het past ook prima in een caloriearm dieet. Gist is van nature glutenvrij en dus ook handig als u weinig gluten wilt eten. Coeliakie patiënten moeten echter altijd oppassen voor kruisbesmetting met producten die wel gluten bevatten. Sommige mensen zijn overigens allergisch voor de eiwitten in alle soorten gist. Ze krijgen er huidirritaties, ademhalingsproblemen of spijsverteringsstoornissen van. Lijkt u allergisch te zijn? Dan kunt u als alternatief kiezen voor bakpoeder of bakingsoda. Dit geeft echter wel een ander soort textuur en smaak aan uw baksels.
Kiezen voor gist of bakingsoda?
De keuze tussen het gebruik van gist of bakingsoda hangt af van de specifieke eisen van uw recept en de gewenste eindresultaten, zoals smaak, textuur en bereidingstijd. Bakt u traditioneel brood, pizza of zoete deegwaren? Kies dan voor gist. Het geeft een superieure smaak en textuur aan uw baksels en laat deze goed rijzen. Deeg met gist heeft verder een unieke, luchtige en sponsachtige textuur die u niet krijgt met bakingsoda of een ander rijsmiddel. Heeft u een recept voor een snel resultaat zoals pannenkoeken, muffins of cake, dan kunt u beter kiezen voor bakingsoda. Ook als u een recept heeft met een natuurlijke zuurbron kan bakingsoda beter zijn. Dit omdat het zuur in bijvoorbeeld yoghurt, karnemelk of citroensap koolstofdioxide produceert, wat het deeg snel laat rijzen. Bakingsoda zorgt ook voor een dichtere textuur, wat ideaal is voor bepaalde cakes, koekjes en andere snel gebakken producten.
Wilt u meer weten?
Wilt u meer weten over de producten van DeMolenwinkel? Bekijk dan ook eens onze tips in De kracht van Bakkerszout, Tarwegluten gebruiken en Gezonde zaden en pitten.