Het gezonde Duitse vollkornmehl

Het veelzijdige vollkornmehl uit Duitsland

Als u regelmatig in Duitsland komt, dan kent u vast wel de term vollkornmehl. Het is net zoals ons tarwemeel volkoren één van de meest voedzame meelsoorten, omdat het de hele graankorrel bevat. Het meel bestaat dus uit de kiem, de zemelen én de endosperm, de middelste laag van de korrel, die voornamelijk bestaat uit zetmeel en eiwitten. Vollkornmehl is daardoor rijk aan vezels, vitamines en mineralen en wordt vaak gebruikt bij het bakken van Duitse donkere, voedzame broden en andere volkoren producten. Dit Duitse meel is een ideaal meel als u een gezond dieet wilt volgen zonder daarbij in te boeten aan smaak en textuur. meel de perfecte balans tussen gezondheid en lekkernij.

De vele meelsoorten in Duitsland

Duitsland staat bekend om zijn rijke en diverse broodcultuur, met meer dan driehonderd verschillende broodsoorten. Die uitgebreide variatie komt onder andere door de grote selectie van meelsoorten die beschikbaar zijn in dit land. In Duitsland wordt meel geclassificeerd op basis van het asgehalte, wat aangeeft hoeveel mineralen er overblijven na verbranding. Dit systeem laat zien hoe verfijnd het meel is en hoeveel van de graankorrel erin zit. Zo kunnen bakkers precies het juiste meel kiezen voor verschillende soorten brood. De volgende meelsoorten zijn de meest voorkomende typen tarwemeel in Duitsland:

Type 405

Het meest geraffineerde tarwemeel in Duitsland, ideaal voor cakes, fijne gebakjes en koekjes.

Type 550

Iets minder geraffineerd, veel gebruikt voor brood en broodjes, met een hoger eiwitgehalte.

Type 812

Met een hoger asgehalte, voedzamer en geschikt voor robuustere broodsoorten.

Type 1050

Minder geraffineerd, vaak gebruikt voor rustiek brood en volkoren producten, rijk aan vezels.

Vollkornmehl

Dit volkorenmeel bevat de gehele graankorrel, inclusief de kiem, de zemelen en de endosperm, en is zeer voedzaam.

De voordelen van Vollkornmehl

Vollkornmehl is net zoals tarwemeel volkoren rijk aan voedingsvezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en een langer verzadigd gevoel geeft. Het bevat essentiële vitamines en mineralen zoals vitamine B, ijzer en magnesium, die belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Volkorenmeel helpt u bij het handhaven van een gebalanceerd dieet en kan daarnaast bijdragen aan gewichtsbeheersing omdat het u langer een verzadigd gevoel geeft.

Een Duits brood bereiden met vollkornmehl

Met vollkornmehl kunt u natuurlijk een volkorenbrood bakken, maar als u echt een Duits brood wilt bakken, dan dient u daar nog wat extra ingrediënten aan toe te voegen. Want hoewel tarwemeel volkoren en vollkornmehl qua basisprincipes vergelijkbaar zijn, zorgt de toevoeging van roggemeel, zuurdesem en zaden, samen met langere rijstijden, voor een authentiek Duits volkorenbrood dat verschilt van het typische Nederlandse volkorenbrood. Probeer u dit recept eens om te genieten van de unieke smaak en textuur van Duits volkorenbrood, gemaakt met vollkornmehl.

Recept voor authentiek Duits volkorenbrood met vollkornmehl

Wij geven u graag een eenvoudig recept voor een klassiek Duits volkorenbrood dat voedzaam en heerlijk is.

Ingrediënten

•500 gram vollkornmehl of tarwemeel volkoren

•100 gram roggemeel

•300 ml warm water

•10 gram zout

•1 eetlepel honing of melasse

•7 gram droge gist (of 25 gram verse gist)

Optioneel:

•2 eetlepels olijfolie of gesmolten boter

•Zaden zoals zonnebloempitten, pompoenpitten of lijnzaad

Instructies voor de bereiding

1. Gist activeren:

Meng de gist met het warme water en de honing (of melasse) in een kom. Laat het mengsel 5-10 minuten staan tot het schuimig wordt.

2. Deeg bereiden:

Meng het vollkornmehl, roggemeel en zout in een grote kom.

Voeg het gistmengsel en eventueel de olijfolie of gesmolten boter (voor een rijkere smaak en zachtere textuur) toe aan de droge ingrediënten. Roer tot het deeg begint samen te komen.

3. Kneden:

Kneed het deeg op een licht met meel bestoven werkoppervlak ongeveer 10-15  minuten tot het soepel en elastisch is. Voeg daarna eventueel zaden en pitten toe en kneed die gelijkmatig door het deeg.

4. Eerste rijs:

Plaats het deeg in een licht ingevette kom, dek af met een vochtige doek en laat het op een warme plaats rijzen gedurende 1-2 uur, of tot het in omvang is verdubbeld.

5. Vormen:

Druk het deeg plat om de lucht eruit te halen en vorm het in een ingevette broodvorm of op een bakplaat met bakpapier.

6. Tweede rijs:

Laat het deeg nog eens 45-60 minuten rijzen tot het bijna in omvang is verdubbeld.

7. Bakken:

Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd enkele inkepingen in de bovenkant van het deeg en bak het brood 10 minuten, verlaag daarna de temperatuur naar 180°C en bak nog eens 30-40 minuten, of tot het goudbruin is en een hol geluid maakt als u er op klopt.

8. Afkoelen:

Laat het brood volledig afkoelen op een rooster voordat u het aansnijdt.

Meer weten?

Deze blog gaat over Duits vollkornmehl. Wilt u meer weten over meelsoorten in het buitenland? Leest u dan ook eens onze blogs over Tarwebloem T65, Het Italiaanse type 0-meel, Frans brood bakken met T55 meel of onze blog Viennoisserie maken met Frans T45 meel

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: