Het Italiaanse type 0-meel

Het Italiaanse type 0-meel

In deze blog willen u graag wat meer vertellen over het Italiaanse type 0-meel. In Italië worden meelsoorten, net als in andere Europese landen, ingedeeld volgens een classificatie systeem. Dit systeem is gebaseerd op de mate van verfijning van het meel en het gehalte aan eiwitten daarin. Zo omvat het systeem in Italië de meeltypen 00, 0, 1 en 2. Daarbij is type 00 het meest verfijnd met de minste eiwitten, en is type 2 het grofst gemalen, met zemelen, kiemen en veel gluten.

Het type 0-meel waar wij het over willen hebben is veelzijdig en geschikt voor een breed scala aan recepten. Het is dan ook een must-have voor elke bakker. Wilt u graag experimenteren met type 0-meel? Leest u dan snel verder.

Type 0-meel voor brood en pizza

In Italië zijn er twee typen meel die een 0 bevatten in de naam: 00-meel en 0-meel. Type 00-meel is erg fijn gemalen, heeft een lager eiwitgehalte, vormt weinig gluten en rijst niet heel goed. Dat maakt het heel geschikt voor zachte en elastische deegsoorten, zoals voor het bereiden van authentieke pizza en soepele pasta. Het type 0-meel waar we het in deze blog over gaan hebben, heeft een hoger eiwitgehalte, vormt daarom meer gluten en rijst dus ook beter. Dat maakt dat de deegstructuur wat sterker en elastischer is. Uitstekend geschikt voor brood met een goede kruimstructuur en voor gebak dat wat luchtiger mag zijn, maar toch een stevige structuur heeft. Zoals u heeft begrepen zijn beide soorten meel fijn gemalen. En toch heeft het type meel dat u kiest een aanzienlijke invloed op het uiteindelijke bakresultaat.

Type 0-meel van DeMolenwinkel.nl

Ook bij DeMolenwinkel.nl kunt u type 0-meel kopen. De tarwebloem patent uit ons assortiment komt namelijk overeen met het Italiaanse type 0-meel. Deze patentbloem heeft een hoger eiwitgehalte en is geschikt voor brood of gebak dat een wat robuuste structuur vereist. Bij brood kunt u dan denken aan ambachtelijke broden, zoals boerenbrood. Ook is het zeer geschikt voor Ciabatta, Pane Pugliese, Pane Toscano, Rosetta en Pagnotta. Bij het bereiden van gebak met deze bloem denken wij aan Focaccia, Brioche, Grissini en Panettone. Tarwebloem patent van DeMolenwinkel.nl is afkomstig van zorgvuldig geselecteerde tarwe en staat bekend om haar consistentie en kwaliteit. Wilt u robuust brood of (Italiaans) gebak bakken met een uitstekende smaak en textuur, dan is deze patentbloem dus echt de ideale keuze.

Ambachtelijk brood bakken met type 0-meel

Ambachtelijk brood zoals boerenbrood heeft een uniek karakter en dat ligt in de ingrediënten en de bereidingswijze. Het gebruik van tarwebloem patent van DeMolenwinkel.nl levert daarin een belangrijke bijdrage. Het hogere eiwitgehalte van onze tarwebloem ondersteunt de langzamere fermentatieprocessen die typisch zijn voor deze broden. De eiwitten zorgen voor een sterke glutenstructuur en dat zorgt ervoor dat het deeg de gassen, die tijdens de fermentatie worden geproduceerd, goed vast kan houden. Daardoor wordt de smaak van het brood verbeterd en krijgt het een goede kruim en luchtige structuur. Het hogere eiwitgehalte in type 0-meel draagt overigens ook bij aan de karakteristieke korst van ambachtelijk brood. Dat komt omdat de suikers in het deeg aan het oppervlak karamelliseren tijdens het bakken.

Ciabatta bakken met het Italiaanse type 0-meel

Ciabatta is Italiaans brood dat bekend staat om zijn luchtige binnenkant en knapperige korst. Het deeg van ciabatta heeft een hoog vochtgehalte, waardoor het een behoorlijk natte consistentie heeft. Dit zorgt voor grote, onregelmatige luchtbellen in de kruim na het bakken. Type 0-meel of tarwebloem patent van DeMolenwinkel.nl helpt het deeg langzaam te rijzen, omdat het rijk is aan eiwitten, die sterke gluten vormen. Deze gluten houden het deeg bij elkaar en vangen de luchtbellen op, waardoor het brood tijdens het rijzen luchtig wordt. Daarnaast zorgt het eiwit in het meel ervoor dat er een dunne, krokante korst ontstaat, typisch voor ciabatta. Ook hier komt dit omdat de suikers aan de buitenkant van het deeg karamelliseren in de oven.

Focaccia bakken met type 0-meel uit Italië

Focaccia is een Italiaans platbrood met een rijke olijfolie smaak en veel lekkere toppings, zoals rozemarijn, zeezout of cherrytomaten. Het gebruik van type 0-meel of tarwebloem patent is ideaal voor focaccia, omdat het een fijne textuur en luchtige kruim geeft, terwijl het toch stevig genoeg is om die toppings te dragen. Het eiwitgehalte in dit meel speelt ook hier een belangrijke rol; het ondersteunt de ontwikkeling van gluten, wat essentieel is voor de elastische textuur van het deeg. Dit maakt het mogelijk om een focaccia te bakken met olijfolie, wat het brood aan de binnenkant zacht en sponsachtig maakt, met een licht knapperige buitenkant. Bovendien helpt de olie in het deeg, samen met het langzame rijzen, bij het ontwikkelen van de diepe smaken en de karakteristieke vochtige textuur van het brood. Het bakproces zorgt er verder voor dat de focaccia een goudbruine, licht krokante korst krijgt, wat bijdraagt aan rijke smaak.

Andere Italiaanse broden van tarwebloem patent

Italiaans type 0-meel wordt gebruikt voor veel verschillende Italiaanse broden. Sommige broden profiteren echt van de eigenschappen van dit meel, door hun behoefte aan een sterkere glutenstructuur en een hogere vochtabsorptie. Wilt u Italiaanse broden gaan bakken? Kies dan voor tarwebloem patent van DeMolenwinkel.nl en probeer één van de volgende opties:

Pane Pugliese: Dit is brood uit Puglia, dat bekend staat om zijn vochtige kruim en knapperige korst. Voor een luchtige textuur wordt het meel verrijkt met aardappel, voor extra vochtigheid.

Pane Toscano: Dit Toscaanse brood staat bekend om zijn gebrek aan zout en is daarom qua smaak en structuur echt afhankelijk van de kwaliteit van het meel. Ook hier biedt type 0-meel de benodigde glutensterkte voor een goede kruim.

Rosetta: Dit is een klein, rond broodje met een kenmerkende bloemvormige top. Het wordt gemaakt met type 0-meel voor een lichte, luchtige textuur, en is ideaal brood voor sandwiches.

Pagnotta: Een rond landbrood dat u veel kunt vinden in Midden- en Zuid-Italië. Ook bij dit brood zorgt type 0-meel voor een stevige korst en een compacte, maar een luchtige kruim.

Meer weten?

Deze blog gaat over het Italiaanse type 0-meel. Wilt u meer weten over de verschillende typen tarwemeel uit het buitenland? Leest u dan ook eens onze blogs Tarwebloem T65, Tarwemeel in het buitenland of De classificatie van tarwemeel.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: