Het verschil tussen havervlokken en havermout

Het verschil tussen havervlokken en havermout

Het verschil tussen biologische havervlokken en havermout zit hem vooral in het bereidingsproces ervan. Ook de toepassingen ervan zijn verschillend. Uiteraard zijn zowel de vlokken als de mout producten van haver. Biologische havervlokken en havermout zijn dan ook allebei volkoren granen die veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook enorm voedzaam. Beide passen prima in een gezond dieet en geven een voldaan gevoel. Het eten van biologische havermout en havervlokken verlaagt daarnaast cholesterol, is goed bij suikerziekte en helpt diabetes en hart en vaatziekten te voorkomen. Beide haverproducten leveren bovendien anti-oxidanten. Die zorgen ervoor dat minder goede stoffen geen schade kunnen aanbrengen aan uw cellen en weefsels.

Havervlokken

Biologische havervlokken worden uiteraard gemaakt van haver. Tijdens het bereidingsproces van havervlokken wordt alleen de binnenste korrel van haver gebruikt. Dat is dus de gepelde haver zonder zemelen (het vliesje), ook wel havergrut genoemd. Om van havergrut havervlokken te maken wordt de gepelde haver eerst gewassen en vervolgens gestoomd. Door het stomen openen de haverkorrels zich. Vervolgens worden deze geopende haverkorrels platgeslagen of platgewalst en zo worden het vlokken. Havervlokken zijn heerlijk in diverse gerechten en ze zijn erg lang houdbaar.

Havermout

Biologische havermout wordt gemaakt door havervlokken nogmaals te stomen en vervolgens in stukjes te slaan of knippen. Daardoor wordt niet alleen de vlok kleiner, maar ook de textuur ervan wordt fijner. Omdat havermout twee keer gestoomd wordt en platgeslagen heeft het een veel kortere bereidingstijd. Het kan daardoor bovendien eenvoudiger geweekt worden. Daardoor ontstaat een pap-achtige instantie die snel en eenvoudig in gebruik is. Onze biologische havermout bevat overigens geen toevoegingen. Het is dan ook geen instant havermout zoals u die soms in de supermarkt kunt kopen, waaraan suiker en zout is toegevoegd. Daarom is havermout van de molen veel gezonder.

Hoe eet u havervlokken en havermout?

In principe kunt u biologische havervlokken en havermout ongekookt eten. Toch moet u daarmee oppassen. Als u teveel ongekookte haver eet, kunt u last krijgen van verstopping. Ongekookte havermout trekt namelijk vocht aan, waardoor het een grote brok kan gaan vormen in uw darmen. Haver kan daarom beter eerst gekookt worden voor u het eet. Houd hierbij vijftien minuten aan voor havermout en dertig minuten voor havervlokken. Gebruikt u mout of vlokken om te bakken? Dan kunt u het voorkoken, maar dat is niet nodig. Wilt u graag meel maken van havermout of havervlokken? Ook dat is mogelijk. Door het in uw blender fijn te malen krijgt u heel eenvoudig heerlijke havermeel. Natuurlijk kunt u ook uw biologische havermeel direct bij ons bestellen.

Het weken van vlokken of mout van haver

Biologische haver wordt beter verteerd als het eerst voorgeweekt wordt. Dit heeft te maken met het feit dat moeilijk verteerbare eiwitten door het weken voor-verteerd worden. Er komen door het weken tevens enzymen vrij. Die zorgen ervoor dat het gehalte aan vitamine B in de haver sterk stijgt. Verder breekt het weken van haver fytinezuur af. Zonder het weken van haverproducten bindt fytinezuur in haver zich aan gezonde mineralen zoals ijzer, zink en calcium. Daardoor krijgt u die zonder haver te weken nauwelijks binnen. Door haver te weken worden bovendien moeilijk verteerbare gluten afgebroken tot kleinere moleculen. Daardoor worden ze eenvoudiger opgenomen door het lichaam en zijn ze beter te verdragen.

Meer weten?

Dit is een blog over Het verschil tussen havervlokken en havermout. Wilt u meer weten over haver of onze andere granen? Lees dan ook eens de blogs De voordelen van havermeel en Glutenvrij havermeel of Welke soorten meel gebruik je waarvoor

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: