Hoe bak je een goed brood?

Hoe bak je een goed brood?

Op de vraag Hoe bak je een goed brood is niet in het kort antwoord te geven. De ene soort bloem of meel is nu eenmaal de andere niet. Bovendien zijn smaken verschillend. Waar de één van een licht en knapperig brood houdt, geeft de ander de voorkeur aan een compact brood met een stevige smaak. Toch is het ideale recept vooral afhankelijk van de bereiding en de kwaliteit van het deeg. Lees snel verder en ontdek wat het antwoord is op de vraag Hoe bak je een goed brood?

Goede bloem of meel is essentieel

Het bakken van een brood kan heel eenvoudig zijn, maar met alleen bloem, gist en wat zout en water komt u er niet. Voor een echt goed brood is het kiezen van de juiste bloemsoort echt van belang. Maar ook het kneden, rijzen en de temperatuur van het deeg hebben een grote invloed op het eindresultaat. Toch is goede bloem of meel het belangrijkst en echt een must voor een lekker brood. Daarom is het verstandig uw meel of bloem vers te halen of bestellen bij een molen. Het tarwemeel van DeMolenwinkel is niet alleen vers, maar heeft bovendien een groot percentage aan eiwitten. Die zijn belangrijk voor het vormen van gluten, die zorgen voor luchtigheid van het deeg.

Goede gist en de juiste temperatuur

Gaat u een brood bakken, dan ontkomt u er niet aan om gist te gebruiken om het brooddeeg goed te laten rijzen (behalve wanneer u een zuurdesembrood bakt). Door goede gist te gebruiken worden de suikers in het deeg optimaal omgezet in koolzuurgas, dat voor belletjes zorgt die het deeg omhoog drukken. Gebruikt u een goede gist, zorg dan ook voor optimale omstandigheden en let op de temperatuur van het deeg. Die bepaalt namelijk direct de activiteit van de gist. Het deeg mag niet warmer worden dan 50 graden, maar hangt het best rond de 25 graden. Op deze temperatuur ontstaan heerlijke geur- en smaakstoffen, waardoor uw brood niet alleen lekker luchtig wordt maar ook bijzonder smakelijk. Een optimale temperatuur bereikt u door lauwwarm water te gebruiken bij het bereiden van het deeg.

Een goed brood bakken betekent kneden!

Wilt u echt een goed brood bakken, dan is niet alleen het soort meel of de bloem dat u gebruikt van belang. Ook de hoeveelheid werk die u er aan besteedt heeft invloed op het eindresultaat. Een lekker luchtig brood komt tot stand door het ontstaan van gluten in het deeg. De enige manier om daarvoor te zorgen is echt aandacht te besteden aan het kneden van het deeg. Dat doet u het best met uw handen, maar vindt u dat te zwaar werk, zorgt u dan voor een sterke mixer met een paar goede deeghaken. Het voordeel van met uw handen kneden is dat u met uw handen beter aanvoelt of het deeg goed is. Zo moet goed deeg na het kneden zo elastisch zijn dat u een heel dun vliesje kunt trekken bij het uit elkaar trekken van een klein bolletje deeg.

Last but not least: laat het deeg goed rijzen

De laatste methode die u dient toe te passen om een echt goed brood te bakken is het goed laten rijzen van het brood. Zorg er voor dat de omgevingstemperatuur ideaal is. Dat betekent een kamertemperatuur van 20 graden. In anderhalf tot twee uur kan het dan rijzen tot het volume verdubbeld is. Zo komt er niet alleen lucht, maar ook nog eens extra smaak in het brood.tenminste

Meer weten? 

Met de blog Hoe bak je een goed brood weet u wat essentieel is om een goed brood te bakken. Wilt u meer weten over onze granen? Lees dan de blogs Van welke graansoorten kun je brood bakken en De verschillen tussen granen. Lees ook eens onze blogs over Het verschil tussen meel en bloem en Hoe moet je graan bewaren

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: