Hoe gezond is roggemeel?
Hoe gezond is roggemeel eigenlijk? Is dit meel anders dan andere granen? En waarin zit dan precies het verschil? Wij leggen het u graag uit, want rogge is een geweldig product. Het eten van roggemeel past dan ook perfect in een gezonde leefstijl en dat heeft verschillende redenen. Zo bevat dit graan zeer goede voedingsstoffen en heeft het eten ervan invloed op uw weerstand, uw bloedsuikerspiegel, uw lichaamsgewicht, uw cholesterolpeil en uw stoelgang. Over dit alles straks meer. Eerst geven wij u wat meer informatie over het graan zelf.
Wat is rogge precies?
Rogge valt onder de familie van grassoorten, de korrels van rogge worden gewonnen uit de palmen van het gras. Het gras wordt echter tot de granen gerekend, omdat het ook op die manier verwerkt wordt. Roggemeel is meel van de hele gemalen roggekorrels. Hier zijn dus geen zemelen uit verwijderd. Bij het verbouwen van rogge zijn maar weinig bestrijdingsmiddelen nodig, omdat deze grassoort niet erg gevoelig is voor plagen of voor infecties door schimmels. Vindt u het eten van volledig onbewerkt voedsel belangrijk, kies dan voor biologisch roggemeel.
Hoe gezond is roggemeel en waarom?
Terug naar de vraag, hoe gezond is roggemeel nou precies? Rogge zit boordevol goede voedingsstoffen die u helpen met het verkrijgen van een goede weerstand. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op uw bloedsuikerspiegel en helpt het u met het verkrijgen van een lager lichaamsgewicht. Het eten van rogge helpt u tevens uw cholesterol op peil te houden. Ook zorgt het voor een soepele stoelgang. Kortom, redenen genoeg om regelmatig roggemeel te eten. Het is daarom raadzaam om het dagelijks in uw dieet te verwerken en te profiteren van de gunstige eigenschappen van rogge. Laten wij eens nader ingaan op de vele voordelen van rogge.
Rogge is goed voor uw bloedsuikerspiegel
Het regelmatig eten van rogge(meel) heeft uitstekende voordelen voor uw bloedsuikergehalte (ten opzichte van het eten van bijvoorbeeld tarwe) en vermindert insuline resistentie. De langzame koolhydraten in rogge zorgen namelijk voor een lage glycemische index, omdat de koolhydraten langzaam door uw lichaam worden opgenomen . Daardoor heeft u geen last van pieken in uw bloedsuikerspiegel. Bovendien kunt u door langzame koolhydraten langer profiteren van de energie die het eten van roggemeel levert.
Goed voor de stoelgang
Roggemeel is een vezelrijke bron en biedt maar liefst vijftien procent vezels (drie procent meer dan tarwe). Dat is uiteraard goed voor de stoelgang en een goede werking van uw darmen. Veel mensen krijgen te weinig vezels binnen per dag, iets wat niet zo goed is voor de gezondheid van de darmen. Daarom is regelmatig roggemeel eten een goed idee. Het gaat constipatie tegen en bevordert uw spijsvertering. Bovendien helpen de vezels in rogge u
mee met het verkrijgen van een lager lichaamsgewicht. Dat is vooral omdat die snel een verzadigd gevoel geven, waardoor u er minder veel van zult eten.
Uitstekende voedingsstoffen
Rogge en dus ook volkoren roggemeel zitten boordevol vitaminen. Dat zijn vooral vitamine B6 en E, maar ook B1, B2, B5 en B11 zijn goed aanwezig in rogge. Vitamine B activeert de natuurlijke energie in uw lichaam en is belangrijk in uw stofwisseling. Vitamine E werkt als een antioxidant en beschermt uw lichaamsweefsels en organen. Roggemeel bevat ook veel gezonde mineralen, vooral veel ijzer en kalium maar ook natrium, fosfor, calcium en magnesium zijn in roggemeel voorkomende mineralen die u een goede gezondheid bezorgen. Daarnaast is rogge arm aan verzadigde vetten en bevat het onverzadigde vetten, wat zorgt voor een goed cholesterolgehalte en minder kans op hart- en vaatziekten.
Weinig gluten
Rogge bevat weinig gluten, veel minder dan bijvoorbeeld tarwe. Dat is uiteraard vooral gunstig voor mensen die gevoelig zijn voor het eten van gluten, hoewel roggemeel niet geschikt is voor coeliakie patiënten. Dit omdat rogge wel wat gluten bevat. Rogge bevat overigens wel pentosanen. Dit zijn koolhydraten die worden aangemaakt door de plant zelf. Deze stoffen kunnen water binden en zorgen daardoor voor een goede verbinding in het deeg. Het zorgt echter niet voor extra lucht, zoals met gluten het geval is. Omdat ons lichaam geen pentosanen kan afbreken levert rogge wel extra veel vezels. Die hebben een goede invloed op uw afweersysteem en uiteraard op uw darmflora.
Meer weten?
Deze blog gaat over “Hoe gezond is roggemeel”. Wilt u meer weten over rogge en andere granen? Lees dan ook onze blogs Alles over roggebloem, Waarom zijn granen zo gezond, Biologische granen kopen en Hoe moet je graan bewaren.