Hoe gezond zijn rauwe speltvlokken?

Hoe gezond zijn rauwe speltvlokken?

Speltvlokken zijn lekker, maar hoe gezond zijn rauwe speltvlokken eigenlijk? Daarop kunnen we eigenlijk alleen maar een positief antwoord geven. Speltvlokken vormen een welkome aanvulling op een uitgebalanceerd dieet. Deze heerlijke vlokken zijn uiteraard afkomstig van de graansoort spelt en worden gemaakt door de hele speltkorrel te pletten. De speltkorrels uit het assortiment van DeMolenwinkel zijn vrij van additieven en bevatten vele waardevolle voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen. Verder zijn speltvlokken een uitstekende bron van plantaardige eiwitten. We kunnen dus zeker stellen dat geplette vlokken van spelt gezond zijn. Maar behalve gezond zijn ze vooral heel lekker, met hun licht zoete, nootachtige smaak. Zeker als u ze koopt bij DeMolenwinkel. Wij bieden zowel biologische speltvlokken als gewone speltvlokken in 5 en 25 kg verpakking.

Waarom zijn rauwe speltvlokken gezond?

Dat ze lekker zijn staat vast, maar hoe gezond zijn rauwe speltvlokken eigenlijk? Speltvlokken bevatten goede vetten en meervoudig onverzadigde vetzuren en ze zijn licht verteerbaar. Hoewel ze wel wat gluten bevatten, zijn deze gluten niet te vergelijken met de gluten van tarwe. Daarom zijn speltvlokken voor mensen met een allergie voor tarwe echt een uitkomst. Speltvlokken zijn ook rijk aan vezels en eiwitten en ze zijn een goede bron van voedingsstoffen, waaronder verschillende essentiële vitamines en mineralen, zoals B-vitamines (vooral vitamine B3) en ijzer, magnesium, zink, fosfor en koper. Speltvlokken zijn bovendien een goede bron van antioxidanten. Ze kunnen dan ook, mits met mate geconsumeerd, echt een gezonde aanvulling zijn op een uitgebalanceerd dieet.

Welke manieren zijn er om rauwe speltvlokken te eten?

Speltvlokken worden vaak gebruikt als vervanging voor haver in pap, muesli en andere gebakken producten. Ze kunnen worden gegeten als warme ontbijtgranen zoals u havermout eet, door ze te koken met water en melk. Om extra smaak toe te voegen kunt u deze pap aanvullen met iets zoets, zoals honing of ahornsiroop, of hartige ingrediënten zoals kruiden of specerijen. Ook kunt u speltvlokken gebruiken bij het bakken, door ze te kiezen in plaats van haver producten. Denk daarbij aan het bereiden van zelfgemaakte muesli, koekjes en muffins. Wilt u een voedzame snack-mix creëren, dan zijn speltvlokken een goede aanvulling op noten, gedroogd fruit of zaden. Speltvlokken kunt u ook gebruiken als knapperige topping op bijvoorbeeld yoghurt, salades of smoothies. Verder worden ze door de bakker vaak gebruikt als decoratie voor brood- en banketproducten. 

Moet u nog ergens op letten bij het eten van speltvlokken?

U weet nu hoe gezond rauwe speltvlokken zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat spelt gluten bevat, dus speltvlokken zijn niet geschikt voor coeliakie patiënten of mensen die kampen met een gluten intolerantie. Vergeet verder niet dat  spelt, zoals alle granen, een bron van calorieën is en kan bijdragen aan gewichtstoename als u er teveel van eet. Speltvlokken moeten daarom met mate worden geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Daarnaast is het raadzaam om een verscheidenheid aan volle granen te eten, zodat u een scala aan goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Wilt u echt goede speltvlokken eten, kiest u dan voor de speltvlokken van DeMolenwinkel. Wij bieden ze in zakken van

Meer weten?

Deze blog heeft als onderwerp “Hoe gezond zijn rauwe speltvlokken”. Wilt u meer weten over gezond ontbijten? Dan is onze blog Zelf verse muesli maken wellicht ook interessant.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: