Hoe gezond zijn zonnebloempitten echt?

Hoe gezond zijn zonnebloempitten echt?

Hoe gezond zijn zonnebloempitten nou eigenlijk? Het is een goed idee om ze regelmatig te eten, simpelweg omdat ze zo lekker zijn – uit het vuistje, in uw salade of door de yoghurt. Maar is het ook om gezondheidsredenen verstandig om zonnebloempitten met regelmaat te eten? Wij zochten het voor u uit en geven u meer informatie over deze lekkere en gezonde snack. Zonnebloempitten zijn eetbare zaden, die afkomstig zijn van de zonnebloemplant. Het zijn lange ovale zaadjes met een heel karakteristieke geur en smaak. In het buitenland heeft u vast wel eens gezien dat mensen ongepelde en gezouten zonnebloempitten met hun tanden openbreken en vervolgens het zaadje dat erin zit opeten. In Nederland doen we dat minder op die manier, maar toch worden ook hier veel pitten van de zonnebloemplant gegeten.

Zonnebloempitten zijn gezond, maar waarom?

Zonnebloempitten zijn een goede bron van voedingsstoffen en kunnen een lekker en handig tussendoortje zijn. Maar hoe gezond zijn zonnebloempitten nu echt en hoe zit het precies met de voedingswaarde? Deze heerlijk pitten zijn een goede bron van eiwitten, vezels en gezonde vetten, evenals verschillende essentiële vitamines en mineralen, waaronder vitamine E, magnesium en selenium. Deze pitten zijn dus een goede bron van voedingsstoffen en een goede bron van antioxidanten, die uw lichaamscellen kunnen helpen beschermen tegen schade, veroorzaakt door vrije radicalen die processen in uw lichaam kunnen verstoren. Zonnebloempitten kunnen daarom, mits met mate geconsumeerd, een gezonde aanvulling zijn op een uitgebalanceerd dieet.

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van zonnebloempitten op een rijtje

Het eten van zonnebloempitten kan verschillende potentiële gezondheidsvoordelen opleveren. We zetten ze even voor u op een rijtje:

Versterkend voor uw botten

Zonnebloempitten zijn een goede bron van vitamine D en magnesium, die beide belangrijk zijn voor het behoud van sterke botten.

Goed voor uw hart

Deze heerlijke pitten bevatten hoge niveaus van meervoudig onverzadigde vetten. Die helpen het risico op hartaandoeningen te verminderen door uw cholesterolgehalte te verlagen en eventuele ontstekingen te voorkomen en verminderen.

Antioxiderend

Zonnebloempitten bevatten antioxidanten die uw lichaamscellen kunnen helpen beschermen tegen schade, veroorzaakt door vrije radicalen. Omdat de pitten bovendien choline bevatten helpen ze u bij het goed blijven functioneren van uw hersenen. Choline is namelijk goed voor uw geheugen.

Verzadigend

Zonnebloempitten bevatten veel plantaardige eiwitten en natuurlijk vet, maar ook een hoog gehalte aan vezels. Dat bij elkaar zorgt ervoor dat u bij het eten van zonnebloempitten langer een vol gevoel heeft en ook daarom zijn ze een uitstekend tussendoortje.

Cholesterol verlagend

Zonnebloempitten bevatten fytosterolen en meervoudig onverzadigde vetten, die u helpen om uw cholesterol te verlagen en uw hart te beschermen.

Hoe kunt u zonnebloempitten het best eten?

Nu u weet hoe gezond zonnebloempitten zijn wilt u wellicht meer zonnebloempitten eten. Een goed idee, want ze zijn echt een boost voor uw dagelijkse voeding! De pitten van zonnebloemen zijn op diverse manieren te nuttigen tijdens uw maaltijd. Maar uiteraard kunt u ze ook gewoon als tussendoortje eten. Daarbij kunt u er bijvoorbeeld wat kruiden of zout overheen strooien, zodat u echt een lekkere snack krijgt. Zonnebloem pitten zijn echter ook heerlijk als u ze mengt met andere zaden en noten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pompoenpitten, cashewnoten of amandelen, of een mix van andere noten en zaden of wat studentenhaver. Verder kunt u uw zonnebloem pitten toevoegen aan uw havermout of een andere ontbijtgranen. Daar krijgt uw ontbijt een lekkere knapperige textuur van. De pitten kunnen natuurlijk ook door uw salade gemengd worden, of u kunt ze gebruiken tijdens het bakken van brood, koekjes of muffins.

Eet zonnebloempitten met mate

U weet nu hoe gezond zonnebloempitten zijn. Toch willen wij daar wel even een kanttekening bij plaatsen. Het is namelijk belangrijk om te onthouden dat zonnebloempitten veel calorieën bevatten. Het overmatig eten ervan kan bovendien leiden tot ernstige obstipatie. Daarom is het verstandig om deze pitten met mate te eten, als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Op die manier zullen ze niet bijdragen aan gewichtstoename en blijven uw darmen en uw gewicht gezond.

Meer weten?

Deze blog heeft als onderwerp “Hoe gezond zijn zonnebloempitten?” Wilt u meer weten over de zaden en pitten die DeMolenwinkel verkoopt? Bekijkt u dan ook eens onze blogs Gezonde zaden en pitten en Zaden laten weken, een goed idee.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: