Hoe kun je zien of meel nog goed is?
Bijna iedere thuisbakker kent het wel: de twijfel of het opgeslagen meel nog goed is. Hoewel u misschien best vaak bakt en regelmatig meel gebruikt, is de kans toch aanwezig dat het te lang is blijven liggen. Bijvoorbeeld omdat u verschillende soorten meel gebruikt of meer meel hebt gekocht dan u had verwacht te gebruiken. In dat geval is het goed te weten hoe u kunt beoordelen of uw meel nog goed is, maar ook hoe u uw meel het best zo lang mogelijk kunt bewaren. Tenslotte wilt u wel dat de kwaliteit van uw baksels consistent blijft en wilt u ook uw gezondheid beschermen. Wilt u dus weten of uw meel nog goed is, dan geven wij u graag wat handige tips om uw meel in goede conditie te houden en of u het nog prima kunt gebruiken.
Houdbaarheid: de eerste indicator
Natuurlijk is de houdbaarheidsdatum op de verpakking de eerste hint. Hoewel meel vaak nog prima te gebruiken is na deze datum, kan de kwaliteit van uw meel toch afnemen. Meel kan, als u het na de houdbaarheidsdatum bewaart, wat ranzig worden doordat de vetten van het meel te lang in aanraking zijn geweest met zuurstof. Echter, ook als de houdbaarheidsdatum van uw meel nog niet voorbij is kan het meel toch zijn aangetast. Bijvoorbeeld omdat u last heeft van meelmijten in uw voorraadkast, die uiteraard ook uw verse meel kunnen aantasten.
Geur, kleur en textuur van meel
Ook de geur van uw meel is een indicator van de versheid ervan. Vers meel heeft een aangename, nootachtige geur, en ruikt soms ook gewoon neutraal. Heeft uw meel echter een zure of chemische geur, dan kunt u ervan uitgaan dat uw meel bedorven is. Naast geur is ook de kleur en textuur van uw meel belangrijk. Meel hoort een egale kleur en textuur te hebben. Ziet u verkleuring in uw meel of merkt u klontjes op in of buiten de verpakking, dan kan dit wijzen op schimmelgroei, vochtproblemen of de aanwezigheid van beestjes. Goed meel ziet er fijn en poederachtig uit en bevat geen vreemde deeltjes. Ruikt uw meel dus zurig of chemisch, ziet u klontjes of verkleuringen in uw meel, dan is uw meel waarschijnlijk niet meer goed. Tijd om het weg te gooien en nieuw meel aan te schaffen!
Insecten in uw meel
Het vinden van insecten in meel is een relatief veel voorkomend probleem. Vooral als meel niet goed wordt opgeslagen of voor langere tijd wordt bewaard kunt u hier last van krijgen. Insecten kunnen van het ene product naar het andere overspringen. Dat is natuurlijk vervelend als u uw meel opslaat in een kast waarin meerdere voedingsmiddelen worden opgeslagen. Hoewel de aanwezigheid van insecten in meel uiteraard heel onaangenaam is, vormen ze meestal geen ernstig gezondheidsrisico. Sommige mensen zijn echter wel allergisch voor meelmijten, en dat kan leiden tot ziekten. Daarnaast tasten de insecten natuurlijk de kwaliteit van uw meel aan. Controleer uw voorraadkast regelmatig op tekenen van insecten, zoals webben, wormpjes, klontjes of bewegende beestjes. Heeft u wat meel gemorst naast uw container, verwijder dit dan direct. Insecten worden aangetrokken door voedselresten, zeker als het buiten lekker warm is.
Welke insecten komen in meel voor?
De insecten waar u last van kunt krijgen in uw meelvoorraad zijn kleine bruine meelkevers, die zich snel voortplanten, waardoor er een heuse plaag kan ontstaan. Ook meelmotten komen veel voor. Dit zijn kleine, witachtige rupsjes die webachtige structuren in uw meel achterlaten. Verder kunt u meelmijten aantreffen in uw meel. Die zijn moeilijker te zien met het blote oog, maar ze kunnen meel een muffe geur geven en ook allergische reacties veroorzaken. Hoe kun je zien of meel nog goed is? Let dan op de volgende zaken: ziet u kleine gaatjes in de verpakking van uw meel, ziet u klontjes op of in de verpakking of ziet u als u goed kijkt uw meel langzaam bewegen? Dan heeft u last van insecten en dient u niet alleen het meel weg te gooien, maar ook de andere producten in uw kast te controleren. Natuurlijk is het daarna ook van belang uw kasten goed te reinigen, om herbesmetting te voorkomen.
Hoe kunt u meel het best bewaren?
Natuurlijk is het van belang om uw meel en bloem juist te bewaren en regelmatig te controleren, om problemen te voorkomen. Veel mensen bewaren hun meel in de koelkast of leggen het eerst een aantal dagen in de vriezer, dit verlengt de houdbaarheid. In dat geval dient u, voordat u het meel gaat gebruiken, het eerst op kamertemperatuur te laten komen. Als alternatief kunt u ook zorgen voor een koele, donkere en droge plaats en een luchtdichte container. Wilt u meer weten over het bewaren van uw meel en bloem? U leest er alles over in onze blog Hoe bewaar je mail en bloem.
Meer weten?
Deze blog heeft als onderwerp Hoe kun je zien of meel nog goed is. Wilt u meer weten over ons meel, bekijkt u dan ook eens onze blogs Het verschil tussen molenmeel en fabrieksmeel, Waarom meel van de molen kopen, Waarom ons meel zo bijzonder is en De magie van versgemalen meel.