Hoe moet je graan bewaren?

Hoe moet je graan bewaren?

Hoe moet je graan bewaren? Veel van onze klanten stellen ons deze vraag en dat is niet zo gek. Als u een grote voorraad graan aanschaft wilt u natuurlijk wel dat dit lang in een uitstekende conditie blijft. Wij leggen u graag uit wat de beste omstandigheden zijn om uw graan te bewaren. Tenslotte wilt u niet te maken krijgen met schimmels en bacteriën die uw graan voorraad aantasten. Ook ongedierte wilt u geen deel laten uitmaken van uw voorraad granen. Daar zijn diverse eenvoudige oplossingen voor, die wij u graag nader uitleggen.

De beste manier om graan te bewaren

Graan is in principe jarenlang te bewaren, ook als u dat wilt doen in uw eigen woning. De beste manier om uw graan(producten) in optimale conditie te houden is te letten op vocht, zuurstof en temperatuur. Als het graan goed droog is is het niet zo erg als het een keer extra warm is. Dat is anders wanneer de lucht ook vochtig is. Dan is het van belang uw graan zo snel mogelijk kouder op te slaan. Vochtig graan is een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën, maar trekt bovendien ongedierte aan. Daarom is een laag vochtgehalte en zo min mogelijk zuurstof de beste manier om uw graan te bewaren.

Luchtvochtigheid

De kwaliteit van graan wordt beïnvloed door de vochtigheid van de lucht waarin het zich bevindt. Stijgt het percentage vocht in de lucht, dan stijgt ook het vochtgehalte van het graan. Dat is slecht voor de houdbaarheid van uw graan. Zorg er daarom voor dat u uw graan op een plek installeert waar de luchtvochtigheid zo stabiel mogelijk blijft, het liefst met een luchtvochtigheid van minder dan 10%. Wilt u weten hoe vochtig uw graan momenteel is, dan kunt u natuurlijk een vochtmeter aanschaffen. Maar een goede compacte graanmeter kost al snel rond de vierhonderd euro. Gelukkig zijn er andere en veel goedkopere manieren om het vochtpeil in uw graan in optimale staat te houden.

Mylar zakken en oxygen absorbers

Graan dat net is aangeschaft heeft een lage vochtigheidsgraad en kan daardoor het best in deze staat gehouden worden. Om ervoor te zorgen dat uw graan niet wordt aangetast door vocht kunt u het verpakken in mylar zakken*. Dit zijn zakken die bestaan uit twee lagen kunststof met daartussen een laagje aluminium. Vocht en lucht kan daar niet doorheen en daarom zijn deze zakken ideaal om uw graan lang te bewaren. U kunt deze zakken sluiten door ze met een strijkijzer dicht te strijken. De zakken zijn alleen verkrijgbaar in grote formaten, maar u knipt ze eenvoudig door de helft en kunt de randen vervolgens met het strijkijzer weer dicht branden.

Zo weinig mogelijk zuurstof

Schimmels en bacteriën gedijen het best in zuurstofrijke omstandigheden. Zorg er daarom voor  dat u zoveel mogelijk zuurstof verwijdert voor u de zak sluit. Dat kan door de zakken te vacumeren, maar ook oxygen absorbers* zijn daarvoor ideaal. U kent ze vast wel, het zijn die kleine zakjes die u vaak in zakjes vindt waarvan de inhoud lang vers of droog dient te blijven. Als u deze op het laatste moment voor het sealen toevoegt aan uw zak graan zal dit de laatste zuurstof verbruiken uit de zak. Zorg er wel voor de zak voor het sluiten zoveel mogelijk lucht uit de zak te drukken.

*Mylar zakken en oxygen absorbers zijn niet in iedere winkel te koop, maar wel eenvoudig via internet te bestellen.

Meer weten? 

Deze blog geeft een antwoord op de vraag Hoe moet je graan bewaren. Wilt u meer weten over granen? Lees dan onze blogs Van welke graansoorten kun je brood bakken?, De verschillen tussen granen, Het verschil tussen meel en bloem en Hoe bak je een goed brood?

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: