Uw eigen thuisbakkerij beginnen

Uw eigen thuisbakkerij beginnen? Doe het met DeMolenwinkel.nl

Wilt u een eigen thuisbakkerij beginnen? Wij helpen u graag op weg. Een eigen bakkerij starten is een geweldig idee als u regelmatig bakt en merkt dat familie en vrienden dat zeer waarderen. Er is een duidelijke terugkeer naar ambachtelijke tradities en een waardering voor huisgemaakt brood en gebak in ons land, dus de kans op succes is groot. Wilt u brood verkopen vanaf huis, taart verkopen vanaf huis of zelfgemaakte koekjes verkopen, maakt u dan wel een goede start. Gewapend met kennis en de beste ingrediënten voor kwaliteitsproducten is de kans van slagen het grootst. Wij geven wij u graag tips om op de juiste manier te beginnen met bakken vanuit huis.

Belangrijke regels voor u kunt starten met een thuisbakkerij

Als u wilt starten met een thuisbakkerij is het van belang om eerst te onderzoeken of dit mag volgens het bestemmingsplan van de gemeente waarin u woont. Bovendien dient u zich waarschijnlijk te melden bij deze gemeente als u voedsel wilt verkopen vanuit uw huis. Daarnaast is het van belang om in het huurcontract of de hypotheekovereenkomst van uw woning te controleren of u een bedrijf aan huis mag starten. Verder is het van belang dat u uw verzekeringen checkt: zowel uw inboedel verzekering als uw opstal verzekering zijn voor het verzekeren van uw woning zelf en uw privé bezittingen. Om uw bedrijfsmiddelen en werkruimte te verzekeren dient u waarschijnlijk uw verzekering uit te breiden. Is dat allemaal gelukt? Dan gaat u over naar de volgende stap.

Verplichte voorbereiding

Als u mag beginnen met uw eigen bakkerij vanuit huis, dient u zich te registreren bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en zich te verdiepen in de Nederlandse thuisbakkerij wetgeving. Of u uw baksels nu alleen in uw eigen buurt wilt verkopen, ze online wilt aanbieden of direct groot wilt starten, u dient altijd te voldoen aan de regelgeving rond voedselveiligheid en hygiène. Deze regels zijn opgesteld door de NVWA en zijn er om voedselbederf of ziektes bij klanten te voorkomen. U bent dan ook altijd verplicht om te werken volgens een voedselveiligheidsplan (HACCP), de zogenaamde hygiènecode. Denk daarbij aan het bewaren van voedsel, het kunnen afsluiten van uw keuken, het gescheiden houden van zakelijke en privé apparaten en levensmiddelen en het informeren van klanten over stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Apparatuur en ruimte

Gaat u een thuisbakkerij beginnen, zorgt u er dan voor dat uw keuken voldoet aan alle normen en dat die geschikt is voor het bakken op grotere schaal. Dat betekent waarschijnlijk dat u gaat investeren in professionele bakapparatuur zoals een oven, mixer, koeling, weegschaal en blender. Let er daarbij op dat er een duidelijke scheiding is tussen privé en zakelijk gebruik, om kruisbesmetting te voorkomen en hygiène te waarborgen. Dat geldt voor het gebruik van apparatuur, maar ook voor de opslag van uw levensmiddelen en het gebruik van werkoppervlakken. Behalve dat dient u in het bezit te zijn van brandblusapparatuur en een EHBO-uitrusting. Zorg verder voor een goed systeem van afvalverwijdering om te voldoen aan de regels voor hygiène en voedselveiligheid.

Kennis van ingrediënten en recept ontwikkeling

Is alles in orde qua werkruimte en vergunningen? Dan kunt u eindelijk starten met uw eigen thuisbakkerij. Natuurlijk zorgt u voor de lekkerste baksels met een perfecte smaak. In dat geval  heeft u een diepgaande kennis nodig van ingrediënten die u gaat gebruiken. Ieder meel heeft zijn eigen karakter en toepassing en ook combinaties van meel of bloem geven weer andere bakresultaten. Ontwikkel daarmee unieke recepten en test deze grondig. Of u nu kiest voor klassiek brood of gebak of juist wilt experimenteren met glutenvrije opties, het belangrijkst is kennis en consistentie. Bekijk daarom de vele adviezen die wij op onze website hebben gedeeld en neem een kijkje in onze webshop. Hier vindt u de beste ingrediënten voor uw thuisbakkerij, of u nu brood wilt verkopen vanaf huis, koekjes of taarten. Onderaan deze blog vindt u een overzicht van onze belangrijkste adviezen.

Branding en marketing: creëer een merkidentiteit

Heeft u de beste recepten ontwikkeld en voldoende vertrouwen in de kwaliteit van uw baksels? Dan kunt u uw producten gaan verkopen. Bepaal voor uzelf waar en hoe u uw producten gaat verkopen. Dat kan bijvoorbeeld online, maar ook op lokale (boeren)markten of via bestaande winkels. Daarbij is het belangrijk om te kiezen voor een goede merkidentiteit. Uw verhaal, uw filosofie, het gebruik van lokale kwalitatieve producten, wat u ook wilt benadrukken, doe het op een manier die resoneert met uw klanten. Een sterk merk opbouwen is essentieel voor goede verkopen en een gedetailleerd plan is cruciaal voor succes. Gebruik social media en lokale netwerken om uw thuisbakkerij op de kaart te zetten en te zorgen voor een trouwe klantenkring. Het opbouwen van een community is daarbij onbetaalbaar. Deel uw ervaringen, recepten en successen, moedig feedback aan en wees bereid om te leren en te groeien.

Als het echt goed gaat met uw thuisbakkerij

Gaat het steeds beter met uw thuisbakkerij en wordt uw eigen keuken te klein om al uw klanten te bedienen? Heeft u een grote klus gekregen en wilt u die graag uitvoeren maar lukt dat niet thuis omdat u de ruimte niet heeft? Kijk dan uit naar een professionele keuken. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een buurthuis of sportvereniging, een ouderenvoorziening of een onderwijsinstelling met een keuken. Zij gebruiken de keuken niet elk uur van de week en vaak kunt u deze ruimte huren. Ook kunt u gaan samenwerken met andere ondernemers in de kook- of bakbranche. Zo kunt u samen bakken of koken, trekt u nieuw publiek en deelt u de kosten voor locatie, reclame en catering.

Uw eigen bakkerij starten met producten van DeMolenwinkel.nl

Wilt u een thuisbakkerij beginnen met de beste natuurlijke ingrediënten en de kansen op succes vergroten? Dan raden wij u aan verse ingrediënten aan te schaffen en deze voordelig in te kopen. Bij DeMolenwinkel.nl vindt u altijd de beste kwaliteit producten voor uw baksels, in voordelige grootverpakkingen. Met DeMolenwinkel.nl als uw partner is het starten van een thuisbakkerij niet alleen een droom, maar een haalbare realiteit. Bekijk onze producten, duik in onze blogs en begin vandaag nog met de voorbereidingen voor uw thuisbakkerij avontuur!

Interessante blogs

MEEL

Waarom ons meel zo bijzonder is

Waarom meel van de molen kopen?

Het verschil tussen molenmeel en fabrieksmeel

Welke soorten meel gebruik je waarvoor?

De beste molen voor uw meel

De voordelen van versgemalen meel

Classificatie van tarwemeel

GRANEN

Verse granen kopen bij de molen

Zelf graan malen met een graanmolen

Wat zijn de verschillen tussen granen

Van welke graansoorten kun je brood bakken?

BROOD

Glutenvrij brood bakken

Hoe bak je een goed brood?

Broodmeel kopen van de molen

De beste boeken over brood bakken

Het gemak van instant gist

De kracht van bakkerszout

Zuurdesembrood maken

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: