Kikkererwten en kikkererwtenmeel
Kikkererwten en kikkererwtenmeel zijn producten die de laatste tijd steeds populairder worden. Dat is op zich niet zo verwonderlijk. Ze bieden vele voordelen in de keuken én ze zijn supergezond. Zo zorgen kikkererwten (en het meel ervan) voor een stabiele bloedsuikerspiegel, hebben de erwten een sterke voedingswaarde en beschermen ze uw lichaam tegen diverse ziekten. Daarnaast helpen kikkererwten u sneller verzadigd te raken en bevorderen ze uw spijsvertering. Kikkererwten bevatten zogenaamde “goede koolhydraten”, wat betekent dat ze langzaam verteren en daarom goed zijn voor bijvoorbeeld sporters. Kikkererwtenmeel én kikkererwten zijn dus ideale voedingsmiddelen om wat vaker te eten. U kunt er heerlijke gerechten mee bereiden, zowel van de erwten zelf als van het meel ervan.
Zijn kikkererwten een groente?
Kikkererwten zijn peulvruchten, net zoals gewone erwten, linzen, bonen, sojabonen en pinda’s. Ze behoren officieel niet tot groente, maar worden daar wel vaak toe gerekend, net zoals gewone erwten of sperziebonen. Kikkererwten groeien in een peul aan een struik, ongeveer zo als bonen of doperwten. U kunt kikkererwten eten als groente, maar u kunt deze peulvruchten ook gebruiken als vleesvervanger. Ze bevatten namelijk veel eiwitten, ijzer en vitamine B en dat maakt ze net zo voedingsrijk als vlees. Omdat ze een plantaardige eiwitbron zijn, zijn kikkererwten ook zeer geschikt voor mensen die vegetarisch of veganistisch willen eten. Maar natuurlijk zijn ze ook erg lekker in vele andere maaltijden, zowel in warme als in koud bereide gerechten. Onderaan deze blog vindt u meer tips voor heerlijke recepten.
Hoe gezond zijn kikkererwten?
Kikkererwten en kikkererwtenmeel hebben een erg hoge voedingswaarde. Dat betekent dat ze een uitstekende bron zijn van vitamines, eiwitten en mineralen. Ze bevatten veel ijzer, zink en fosfor, veel vitamine B en vitamine A, C en E en bieden een uitstekende bron van vezels. Daarmee zijn kikkererwten echt een zogenaamde superfood. Behalve een hoge voedingswaarde bevatten kikkererwten ook langzame koolhydraten. Deze bieden – in tegenstelling tot zogenaamde snelle koolhydraten – een stabiele basis voor energie, omdat ze langzaam verteren. Deze langzame koolhydraten zorgen er bovendien voor dat uw bloedsuikerspiegel beter onder controle blijft. Handig voor diabetici, maar ook voor mensen die liever koolhydraatarm eten. Kikkererwten geven daarnaast een verzadigd gevoel door de vele vezels die ze bevatten en zorgen daardoor eenvoudig voor gewichtsverlies.
Waar smaken kikkererwten naar?
Vergeleken bij andere peulvruchten of bonen hebben kikkererwten een behoorlijk veelzijdige smaak. Ze hebben geen uitgesproken bittere toon, maar eerder een milde, nootachtige smaak, met een roomachtige structuur indien u ze pureert. U kunt kikkererwten na het koken echter ook roosteren, waardoor ze lekker knapperig worden. Ideaal en erg lekker met een een paar pittige kruiden en wat zout. Wilt u kikkererwten koken, laat de droge erwten dan eerst een nachtje in wat water weken. Dat elimineert het fytinezuur in de erwten, waardoor ze niet alleen beter te verteren zijn, maar u ook beter de mineralen kunt opnemen en de erwten minder gas vormend werken. Kikkererwten kunt u tevens invriezen indien u dat wilt, dus u kunt er een ruime hoeveelheid tegelijk van bereiden.
Wat kunt u bereiden met kikkererwten of kikkererwtenmeel?
Kikkererwten en producten van kikkererwtenmeel kunt u zowel koud als warm eten. Zowel het meel als de erwten zelf hebben oneindige mogelijkheden in de keuken en kunnen gebruikt worden als vleesvervanger, maar ook als groente of snack. Zo kunt u van kikkererwten of kikkererwtenmeel humus maken, een heerlijk smeersel of lekkere dip voor brood of bij groenten. Wilt uw de erwten of het meel ervan inzetten als vleesvervanger, dan kunt u er bijvoorbeeld falafel van bereiden, of heerlijke burgers. Kikkererwten kunt u als snack bereiden door ze te roosteren met een paar heerlijke pittige kruiden, maar ook gefrituurd als pakora zijn ze zeer smakelijk. Verder kunt u van deze heerlijke peulvruchten een lekkere curry bereiden, of ze verwerken in een maaltijdsalade, maaltijdsoep, in shakshuka of als stoofschotel.
Meer weten?
Deze blog gaat over Kikkererwten en kikkererwtenmeel. Wilt u meer weten over onze gezonde producten, lees dan ook eens onze blogs Gezonde zaden en pitten, Glutenvrij brood bakken en Biologische granen kopen.