Lijnzaad, lekker en gezond
Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen: lijnzaad is lekker en gezond. Het is een veelzijdig product dat op vele manieren toe te passen is in uw keuken. Het biedt bovendien diverse gezondheidsvoordelen, wat natuurlijk nooit verkeerd is. In deze blog nemen we u graag mee op een ontdekkingsreis naar de vele voordelen en toepassingen van dit kleine, maar voedzame zaadje. Wij vertellen u alles over de mogelijkheden van lijnzaad en geven leuke weetjes: van zijn rijke voedingswaarde tot zijn rol in de keuken. Bent u een thuiskok en nieuwsgierig naar de vele voordelen waar lijnzaad om bekend staat? Lees dan snel verder en ook u zult dit zaad binnenkort vast en zeker optimaal gaan benutten in uw keuken.
De voedingswaarde van lijnzaad
Laten we beginnen met de voedingswaarde van lijnzaad. Lijnzaad is een goede plantaardige bron van omega-3 vetzuren. Bovendien is het rijk aan oplosbare en onoplosbare vezels. Lijnzaad bevat ook grote hoeveelheden antioxidanten, die bescherming kunnen bieden tegen vrije radicalen: onstabiele moleculen die schade kunnen aanrichten aan uw cellen, weefsels en DNA. Verder is lijnzaad een bron van diverse andere voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamine B1 en de mineralen mangaan, magnesium, fosfor en selenium. Lijnzaad wordt soms gebruikt om de symptomen van de menopauze te verlichten, vanwege de plantaardige oestrogene eigenschappen die het bevat. Bent u zwanger? Weest u dan voorzichtig met het gebruik van lijnzaad, vooral in grote hoeveelheden, juist vanwege de aanwezigheid van deze fyto-oestrogenen.
Lijnzaad en uw gezondheid
Het toevoegen van lijnzaad aan uw dieet kan een waardevolle aanvulling zijn, want het biedt indrukwekkende voedingsstoffen. Vooral gebroken lijnzaad biedt veel voordelen voor uw gezondheid. Ongebroken lijnzaad bevat vergelijkbare voedingsstoffen, maar de buitenste schil kan de opname van voedingsstoffen door uw lichaam wel wat belemmeren. Gebroken lijnzaad kan bijdragen aan een goede hartgezondheid, door te helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het stabiliseren van uw bloedsuikerspiegel. Bovendien kunnen de vezels in lijnzaad constipatie verlichten en uw spijsvertering bevorderen. De omega-3 vetzuren in lijnzaad hebben bovendien ontstekingsremmende eigenschappen en de antioxidanten bieden u een uitstekende bescherming tegen vrije radicalen.
Lijnzaad van DeMolenwinkel
In het assortiment van DeMolenwinkel vindt u verschillende varianten van lijnzaad, waaronder gebroken lijnzaad, biologisch bruin lijnzaad en heel bruin lijnzaad. Gebroken lijnzaad is ideaal om toe te voegen aan smoothies, yoghurt of ontbijtgranen. In bakkerijen wordt het vaak gebruikt in brood en gebak, omdat het gemakkelijker verteerbaar is en gebroken lijnzaad de voedingsstoffen beter beschikbaar maakt. Bovendien voegt gebroken lijnzaad een aangename textuur en voedingswaarde toe aan brood. Heel lijnzaad wordt ook gebruikt in bakkerijen, voornamelijk ter decoratie of om textuur toe te voegen aan de korst van brood en broodjes. In restaurants wordt heel lijnzaad gebruikt in uiteenlopende gerechten, waaronder salades, smoothies en hartige gerechten, om extra voedingswaarde, crunch en textuur toe te voegen.
Wat is beter, gebroken of heel lijnzaad?
Gebroken lijnzaad bestaat uit zaden die zijn geplet of gemalen. Als u gebroken lijnzaad gebruikt in uw maaltijden, dan vergemakkelijkt dat uw spijsvertering en zorgt u ervoor dat uw lichaam de voedingsstoffen slimmer kan opnemen. Heel bruin lijnzaad is uiteraard niet gemalen. Beiden hebben vergelijkbare voedingsstoffen, maar omdat uw lichaam hele zaden niet goed kan verteren, worden sommige voedingsstoffen mogelijk niet volledig opgenomen. De keuze tussen het gebruiken van heel of gebroken lijnzaad is afhankelijk van uw specifieke behoeften en voorkeuren. Gebroken lijnzaad kunt u veelzijdig gebruiken in gerechten. Heel lijnzaad wordt gewaardeerd om zijn textuur en decoratieve kwaliteiten. Overigens kan gebroken lijnzaad sneller ranzig worden dan heel lijnzaad, vanwege de blootstelling van de vetzuren aan lucht. U bewaart dit dan ook het best in uw koelkast .
Lijnzaad in recepten
U kunt lijnzaad op verschillende manieren gebruiken in uw keuken, zowel in hele als in gemalen vorm. Zo kunt u lijnzaad toevoegen aan bakwaren zoals brood, muffins of koekjes om die extra voeding en textuur te geven. Gebroken lijnzaad is ook een geweldige toevoeging aan smoothies om wat extra vezels en voedingsstoffen aan uw drankje toe te voegen. Daarnaast kunt u gemalen lijnzaad uitstekend gebruiken als vervanger voor eieren in bakrecepten, indien u het mengt met wat water. Heel lijnzaad kunt u gebruiken als een gezonde topping voor gerechten zoals yoghurt, ontbijtgranen of salades, om de voedingswaarde daarvan te verhogen. Begint u voor het eerst met lijnzaad eten, gebruik dan niet meer dan één a twee eetlepels per dag. Onthoud bovendien dat het belangrijk is om voldoende te drinken wanneer u lijnzaad eet, omdat lijnzaad water absorbeert. Dit kan helpen om spijsverteringsproblemen te voorkomen.
Meer weten?
Deze blog heeft als onderwerp Lijnzaad, lekker en gezond. Wilt u meer weten over de veelzijdige zaden en pitten van DeMolenwinkel? Bekijk dan ook eens onze blogs Zonnebloempitten, hoe gezond zijn ze echt?, Gezonde zaden en pitten en Zaden laten weken, een goed idee.