Maak originele tortilla’s van maismeel

Hoe maakt u originele tortilla’s van maismeel

Wilt u graag weten hoe u originele tortilla’s van maismeel kunt maken? Wij vertellen u er graag meer over. Echt Mexicaanse tortilla’s worden niet gemaakt van tarwe, maar van mais. Om originele tortilla’s te maken heeft u dus puur maismeel nodig, zoals het maismeel dat u bij ons kunt kopen. Koopt u altijd uw tortilla’s kant-en-klaar in de winkel? Dan zijn ze zeer waarschijnlijk van tarwemeel gemaakt. Als u ze koopt en niet zelf maakt omdat u denkt dat het een heel gedoe is om tortilla’s zelf te maken, dan kunnen wij u vertellen dat het zelf maken van tortilla’s reuze meevalt. Sterker nog, een vers gebakken tortilla uit eigen keuken is heel eenvoudig om zelf te maken, en bovendien veel lekkerder dan een tortilla uit de supermarkt! Wilt u het eens proberen? Lees dan snel verder in deze leuke blog.

Originele tortilla’s uit Mexico

Tortilla’s van maismeel worden veel bereid in Mexico. Mais wordt daar al eeuwen lang gebruikt om te bakken, al vanaf de Maya’s, Inca’s en Azteken. Het bereiden en eten van tortilla’s is in Mexico min of meer een ritueel. In dit land worden tortilla’s dan ook tijdens bijna iedere maaltijd gegeten: het ontbijt, de lunch of het diner. Tortilla’s kunnen natuurlijk gewoon zo worden gegeten, maar ook in combinatie met een heerlijke vulling, al dan niet verwarmd of gefrituurd. Dat zorgt voor vele variaties, waar we later in deze blog op terug zullen komen. In Mexico worden tortilla’s bereid van Masa Harina. Ons maismeel is echter ook prima geschikt voor het bereiden van een heerlijk tortilladeeg. U bereidt er bovendien niet alleen heerlijke tortilla’s mee, maar ook een heleboel andere lekkere baksels. Heeft u het nog niet in huis, bestelt u dan snel een pak heerlijk vers maismeel van DeMolenwinkel.

Maak uw eigen originele tortilla’s van maismeel

Originele tortilla’s van maismeel maken is heel eenvoudig. U neemt een kopje (of meer) maismeel, en dat mengt u met een kopje (of meer) water. Vervolgens mengt u het maismeel met het water en kneedt u het tot een goed samenhangend deeg, Laat u dat vervolgens afgedekt met plastic een half uurtje rusten. Daarna maakt u er kleine balletjes van, van ongeveer dertig gram per stuk. Deze drukt u vervolgens helemaal plat tot kleine tortilla’s. Heeft u ze platgedrukt? Legt u dan een tortilla in een hete koekenpan, zonder boter of olie te gebruiken. Drukt u er vervolgens even op met een spatel, zodat de hele tortilla contact maakt met de pan. Gaat het deeg opbollen? Dan is de binnenzijde gaar en kunt u de tortilla omdraaien. Bereide tortilla’s bewaart u het best tussen twee borden of onder een theedoek. Zo blijven ze lekker zacht.

Een tip voor het bakken van tortilla’s 

Tortilla’s mooi rond plat rollen met een deegroller lukt niet altijd even goed. Daarom is het slim om de deegballetjes fijn te drukken met een zware koekenpan met een platte bodem. Legt u het deegbolletje dan wel tussen twee stevige stukje plastic, zoals een ziplock zakje. Zo kunt u de tortilla daar direct tussenuit trekken en bakken. U kunt voor het bereiden van mooie ronde tortilla’s natuurlijk ook een tortilla pers gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, zoals een houten tortilla pers of een tortilla pers in aluminium uitvoering. Het spreekt voor zich dat deze apparaten ook geschikt zijn voor het maken van wraps, dumplings, roti, en andere platte baksels. Altijd een handige aanwinst dus voor uw keuken!

Heerlijke Mexicaanse hapjes van maismeel

Tortilla’s zijn op eindeloos veel verschillende manieren te gebruiken. Zo kunt u ze vullen met heerlijke ingrediënten, frituren, bakken, stomen, gaat u maar door. Wilt u weten welke andere heerlijke Mexicaanse hapjes u kunt maken van maismeel van de molen? Het zijn er waarschijnlijk meer dan u denkt:

Taco – een (ook aan de randjes) dubbelgevouwen tortilla met vulling

Burrito – een dubbelgevouwen tortilla met o.a. bonenvulling

Tostada – een harde tortilla (zoals wij ze taco’s noemen), geroosterd of gefrituurd

Enchilada – een met kip, kalkoen of rundvlees gevulde tortilla met salsa, room en gesmolten kaas

Quesadilla – twee tortilla’s met daartussen kaas (en/of vlees) uit de pan

Chimichanga – een gefrituurde burrito

Nacho’s – chips van maismeel

Tamale – gestoomde rol van maisdeeg, met of zonder vulling

Pupusa – maisbrood gevuld met bonen en groente

Arepa – maisbroodje, zacht van binnen, hard van buiten

U kunt met maismeel overigens ook ayaka’s maken, of wraps, dumplings en roti. Maar natuurlijk ook brood, broodjes, cake, koekjes, pannenkoeken, biscuits of taartbodems.

Meer informatie over maismeel van DeMolenwinkel

Maismeel dat vers van de molen komt biedt vele voedingsvoordelen. Mais is namelijk rijk aan ijzer, magnesium, kalium en vitamine D. Daarnaast bevat maismeel veel eiwitten en vezels. Mais is behalve heel gezond ook erg lekker, het heeft een rijke, zoete smaak. Omdat mais een hoog energetisch gehalte heeft is maismeel bovendien een uitstekende keuze voor mensen die graag vegetarisch of veganistisch eten. Mais bevat verder geen gluten en daarom is het een geschikt product voor mensen met een gluten intolerantie. Maismeel van DeMolenwinkel kan echter wel sporen bevatten van gluten, omdat we in onze maalderij ook granen verwerken die wel gluten bevatten. Maismeel is geschikt voor het bereiden van de meest lekkere baksels. Wilt u een luchtig baksel maken met maismeel? Dan kunt u dat het maismeel het best mengen met een andere meelsoort zoals tarwemeel.

Meer weten?

Deze blog gaat over Originele tortilla’s van maismeel maken. Wilt u meer leuke blogs lezen over recepten? Bekijkt u dan ook eens Pizzabloem, hoe gebruik ik dat, Het beste pannenkoekenmeel, Zuurdesembrood maken of Zelf verse muesli maken.

 

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: