Hoe bewaar je meel en bloem

Meel en bloem bewaren

Meel en bloem bewaren is vrij eenvoudig, maar toch zijn er wel een aantal dingen waar u op dient te letten. Zo dient de omgeving een lage temperatuur te hebben en moet die zo droog mogelijk zijn. Bovendien is het van belang dat er weinig zuurstof en geurtjes bij het meel kunnen. Bewaart u meel en bloem niet goed of te lang, dan is de kans groot dat er zich stofluizen in gaan nestelen. Dat zijn kleine vleugelloze beestjes van een millimeter lengte met een grijs-bruine kleur. Ze kunnen overal vandaan komen maar verblijven het liefst in een stoffige omgeving. Bij een temperatuur boven twintig graden leggen ze eitjes in het meel, waardoor u binnen zeer korte tijd een plaag heeft in huis. Behalve de beestjes zult u dan ook veel last hebben van de uitwerpselen ervan. Niet erg fris en bovendien giftig.

Hoe bewaar je meel en bloem het best

Stofluizen vinden hun weg snel in uw keuken. In verpakkingen van andere producten, maar ook in de lades en kastjes van uw keuken. Zonde van uw producten en bovendien niet erg hygiënisch. Voorkom daarom stofluis en volg onze tips over het bewaren van meel en bloem. Zo adviseren wij u om uw meel of bloem te bewaren in goed afsluitbare trommels, dozen, potten of bussen. Daarbij is het handig om het meel of de bloem in de originele verpakking te laten zitten. Strooit u het meel of de bloem namelijk in de bus en is het bijna op, dan is het verleidelijk uw voorraad simpelweg aan te vullen door er een nieuw pak in te strooien. Het gevaar bestaat dan echter dat in het laatste restje oude meel een ontwikkeling gaande is van stofluizen, die zich tegoed zullen doen aan de nieuwe inhoud.

Let op de temperatuur

Niet alleen verse groente of fruit gedijen goed bij een lage temperatuur, ook meel en bloem kunt u veel langer bewaren als het koel bewaard wordt. Hoe kouder de omgeving, hoe langer uw meel of bloem te gebruiken is. Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar. Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar. U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren. Het is dan wel zaak dat u het goed beschermt tegen vocht en geurtjes. Bewaart u uw bloem in de vriezer of koelkast, zorg er dan bovendien voor dat u het er ruim op tijd uit haalt als u wilt gaan bakken, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Met koud meel lukt bakken namelijk echt niet.

Andere belangrijke tips

Naast het feit dat meel en bloem bewaren het best lukt bij een koele temperatuur, is het ook van belang dat u meel zo droog mogelijk bewaart. Met vocht bestaat namelijk de kans dat bacteriën, schimmels en gisten zich in het meel vestigen, waardoor het uiteraard niet meer te gebruiken is. Daarnaast is het van belang uw meel te beschermen tegen geurtjes van omliggende producten. Meel neemt namelijk snel de geur over van andere producten en dat proeft u echt in uw baksels. We adviseren u dan ook uw meel of bloem te bewaren in zakken of dozen die volledig afgesloten kunnen worden, zoals zip loc zakjes bijvoorbeeld of een stevige verpakking met een afsluitbaar deksel. Wilt u uw meel of bloem echt goed bewaren, doe dat dan vacuüm. Daarmee gaat u vocht en geurtjes tegen en veroudert het meel nog minder snel.

Hoe komt u van stofluizen af?

Heeft u toch stofluizen aangetroffen in uw meel? Dan is het niet eenvoudig om daarvan af te komen, maar ook niet helemaal onmogelijk. Ontdekt u stofluizen in uw meel of bloem, gooi dan zo snel mogelijk de verpakking weg. Helaas is dat alleen echter niet voldoende. U zult ook alle andere verpakkingen in uw keuken moeten controleren op beestjes en indien nodig moeten weggooien. Heeft u al uw houdbare producten gecontroleerd en eventueel weggegooid, dan is het verstandig om ieder kastje en elke lade in uw keuken even flink schoon te maken. Ga met de stofzuiger langs alle gaten en kiertjes en neem vervolgens een emmer sop om alles goed af te boenen. Houdbare producten die nog goed zijn kunt u het best terugzetten in een bus, pot of trommel die goed af te sluiten is.

Meel of bloem bewaren als noodrantsoen

Sommige mensen willen graag een noodrantsoen hebben voor meel of bloem, zodat ze bijvoorbeeld op reis of in extreme situaties altijd iets achter de hand hebben dat ze kunnen eten. Is dat in uw geval ook zo, dan raden wij u aan om geen meel of bloem te bewaren, maar hele granen. Deze zijn veel langer houdbaar, zeker onder de juiste condities, zoals u kunt lezen in onze blog “Hoe moet je graan bewaren”. Hele granen zijn zeker tien jaar houdbaar als ze op de juiste manier worden bewaard, meel en bloem maar een aantal maanden tot een jaar onder de juiste condities. Bewaart u hele granen, dan is het wel verstandig om een graanmolen aan te schaffen. Lees daarover meer in onze blog “Zelf graan malen in een graanmolen”.

Meer weten?

Deze blog geeft een antwoord op de vraag Hoe bewaar je meel en bloem. Wilt u meer weten over meel en bloem? Lees dan onze blogs Welke soorten meel gebruik je waarvoor, Broodmeel kopen van de molen, Hoe bak je een goed brood en Biologische granen kopen.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: