Het verschil tussen meel en bloem

Het verschil tussen meel en bloem

Het verschil tussen meel en bloem is het best uit te leggen als u iets meer weet over granen. Graan is een verzamelnaam voor de vruchten van specifieke grassen. De eetbare delen van deze vruchten noemen we meelkernen,  zemelen en kiemen. Bij sommige graanproducten worden de zemelen en kiemen (gedeeltelijk) verwijderd, bij andere helemaal niet. Meel en bloem worden tijdens het bakken door elkaar gehaald, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Het verschil tussen meel en bloem is de samenstelling. Hieronder volgt een uitleg van de diverse soorten graanproducten.

Het verschil tussen meel en bloem

Volkorenmeel

Volkorenmeel is meel waarbij ieder deel van de graankorrel behouden en vermalen is. In volkorenmeel vindt u dan ook de meelkern, de kiemen en de zemelen. Die zijn goed zichtbaar met het blote oog. Volkorenmeel is het meest gezonde meel en ook erg smaakvol door de vele meelkernen, zemelen en kiemen. Van volkorenmeel wordt o.a. volkoren brood gemaakt.

Bloem

Bloem wordt gemaakt van alleen het binnenste deel van de graankorrel, ook wel de meelkern genoemd. Nadat de granen gemalen zijn worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en blijft er witte bloem over. Van bloem wordt wit brood gemaakt, maar bloem wordt ook gebruikt voor koekjes en cake omdat het betere bakkwaliteiten biedt dan meel.

Meel

Als u meel koopt, schaft u vaak een combinatie aan van 50% volkorenmeel en 50% bloem. Daardoor krijgt u een mix van stevig maar toch zacht bruin brood. Van tarwemeel wordt niet alleen brood gebakken, maar ook cake, koekjes, pizza of pannenkoeken.

Griesmeel

Griesmeel is grof gemalen tarwe, spelt of mais. Gries is een restproduct dat overblijft tijdens het zeven van bloem. Door het zeven blijven er vliesjes en zemelen over. Als we daar de zemelen van verwijderen houden we gries over. Van tarwe griesmeel kunt u brood of koekjes bakken. Met tarwegries maakt u ook heerlijke couscous, bulgur, pasta en noedels.

Diverse soorten meel en bloem van granen

Het soort meel van een graan wordt natuurlijk bepaald door het graan waarvan het meel gemaakt is. Zo is tarwemeel een meel dat gemaakt is van tarwe, maar natuurlijk bestaan er meerdere soorten meel en bloem, van alle graansoorten die er zijn. Zo vindt u bij ons tarwemeel, speltmeel, gerstemeel, roggemeel, havermeel en maismeel. Ieder met hun eigen toepassing.

Andere soorten meel

Naast meel gemaakt van granen bestaan er ook andere soorten meel, gemaakt door het specifieke product fijn te malen. Deze soorten meel kunt u uiteraard ook gebruiken om mee te bakken. Denk bijvoorbeeld aan boekweitmeel, quinoameel of pannenkoekenmeel, een mix van tarwebloem en boekweitmeel.

Wat is gezonder, bloem of meel?

U kent nu het verschil tussen meel en bloem. Maar wat is nu eigenlijk gezonder? Zowel bloem en meel van de diverse soorten granen bevatten eiwitten, vetten, zetmeel, vitaminen, mineralen en vezels. Natuurlijk blijven die vooral behouden in graanproducten die alles bevatten wat de graankorrel te bieden heeft. Als u wilt kiezen voor de gezondste meel om mee te bakken, kies dan voor volkorenmeel. Daarin vindt u de meeste eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

Meer weten?

Dit was een artikel over het verschil tussen meel en bloem. Wilt u meer weten over onze graanproducten? Bekijk dan ook onze blogs Van welke graansoorten kun je brood bakken en De verschillen tussen granen of lees de blogs Hoe bak je een goed brood en Hoe moet je graan bewaren.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: