De houdbaarheid van bloem
De houdbaarheid van bloem is een belangrijk punt om u in te verdiepen. Tenslotte wilt u wel dat de baksels waar u zo veel moeite in heeft gestoken een perfecte staat hebben en niet slecht smaken of bedorven zijn. Bewaart u uw bloem te lang, dan hoeft die niet per se altijd bedorven te zijn. Lang bewaarde bloem kan er tevens voor zorgen dat uw deeg minder goed rijst. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer bloem nog gebruikt kan worden en hoe lang u het in huis (of uw bedrijf) bewaren kunt.
Hoe lang kunt u bloem bewaren?
Koopt u uw bloem of meel vers in bij DeMolenwinkel, dan is de houdbaarheid van deze versgemalen bloem (of het meel) zeker drie maanden na productiedatum zonder negatieve gevolgen te bewaren, ongeacht de manier waarop het opgeslagen is. Zorgt u voor een donkere en koele plek in een afgesloten doos of container, dan kunt u de bloem zes tot negen maanden bewaren. De meeste bloem soorten die uit de fabriek komen hebben een langere houdbaarheidstermijn. Het nadeel van fabrieksmeel is echter dat het veel minder voedingsstoffen bevat, waardoor veel smaak verloren gaat. Lees daarover meer in onze blog het verschil tussen molenmeel en fabrieksmeel.
Houdbaarheid van bloem van DeMolenwinkel
Onderstaande soorten bloem hebben een houdbaarheidsdatum van zes maanden na productiedatum:
- Biologische tarwebloem
- Biologische durum tarwebloem
- Tarwebloem steengemalen
- Zeeuwse bloem
- Biologische Zeeuwse bloem
- Biologische roggebloem
- Roggebloem
- Biologische speltbloem
- Speltbloem
- Maisbloem
Dit met uitzondering van tarwebloem patent en tarwebloem T65, die beide een houdbaarheidsdatum hebben van een jaar na productie.
Houdbaarheid van (volkoren) meel
Wat geldt voor de houdbaarheid van bloem geldt in principe ook voor meel. Het is echter wel zo dat volkoren meel wat vetter is dan gewoon meel of bloem. Daardoor is volkoren meel minder lang houdbaar en kan het zelfs vrij snel een wat ranzige smaak krijgen. Dit is vooral het geval als u het niet op een donkere en koele plek bewaart en het volkoren meel langer dan drie maanden onaangeroerd staat.
Kan bloem bederven?
Hoe gek het misschien ook lijkt, bloem kan inderdaad bederven. Het kan bijvoorbeeld zuur worden door melkzuurbacteriën die erin groeien doordat het meel vochtig is geworden. De bloem kan tevens aangetast zijn door beestjes zoals meelmotten of meelmijten. Verder kan bloem of meel schimmelen en een rare muffig zure geur krijgen. Bewaart u de bloem in een container die niet goed gereinigd is na de vorige portie bloem? Ook dan ontstaan er sneller problemen door achterblijvende oude bloem of meel.
Wanneer is bloem bedorven?
Of bloem bedorven is kunt u merken door goed te kijken, ruiken en proeven. Als u de zal of container opent en de zijkant ervan bekijkt, let dan op eventuele bewegende beestjes. Ziet u niets maar vertrouwt u het ook niet helemaal? Zeef de bloem dan voor u het gebruikt. Blijft er iets achter in de zeef, dan weet u genoeg. Ook ruiken aan bloem kan een indicatie geven of die al dan niet goed is. Lijkt alles ok? Dan is proeven het laatste bewijs. Proeft u niets, dan is alles in orde. Bloem heeft namelijk geen smaak.
Controleer ook de verpakking
Bewaart u de bloem in de originele verpakking, dan kunt u het ook daaraan al snel merken als er iets niet helemaal meer in orde is met de bloem. Zitten er gaatjes in de verpakking, dan is de kans groot dat beestjes, afkomstig uit het meel, deze hebben veroorzaakt. Voelt u oneffenheden aan de buitenzijde van de zak? Ook dan is de kans groot dat er iets mis is. Als u losse bloem naast de zak vindt en u weet zeker dat u niet geknoeid heeft kunt u de betreffende zak met bloem ook beter weggooien.
Bloem bewaren: de temperatuur
Bloem kunt u koud langer bewaren dan in een warme omgeving. Bijvoorbeeld in uw koelkast of vriezer, maar zorg dan wel voor een container van kunststof zodat het meel beschermd blijft tegen vocht en geurtjes. Houdt u uw meel graag koud of bevroren, Houd er dan wel rekening mee dat u de bloem ruim voor gebruik op kamertemperatuur laat komen. Koud meel of koude bloem rijst namelijk zeer slecht. U kunt de bloem of het meel ook mengen met warm water om het op de juiste temperatuur te brengen. Voeg eventueel te gebruiken gist dan wel pas toe als het deeg bereid is, anders kan het zijn werking niet meer doen.
Hoe verlengt u de houdbaarheid van bloem?
Natuurlijk is het altijd het best om uw bloem zo vers mogelijk te gebruiken. Maar mocht u het toch wat langer moeten bewaren, probeer de bloem dan behalve gekoeld ook in delen te bewaren. Ook dat is namelijk een uitstekende manier om de gevolgen van eventueel bederf zo veel mogelijk te voorkomen.Mocht u namelijk een container hebben staan die bedorven is, dan heeft u altijd nog een andere voorraad achter de hand.
Meer weten?
Deze blog ging over de houdbaarheid van bloem. Wilt u meer weten over onze bloem producten Bekijk dan ook eens onze blogs Waarom bloem zeven, Het verschil tussen meel en bloem en Alles over roggebloem.