Zo kiest u de juiste bloem voor wafels en koekjes

Zo kiest u de juiste bloem voor wafels en koekjes

Zoekt u de juiste bloem voor wafels en koekjes? Dan is het belangrijk dat u vooral kijkt naar het gewenste eindresultaat. Tenslotte zijn er verschillende soorten koekjes en wafels, en hebben ze allemaal hun eigen smaak en structuur. Bepaal daarom eerst of u brosse koekjes wilt of juist lekker knapperige koekjes. En of uw wafels stevig dienen te zijn of juist wat luchtiger van structuur. Ook de smaak is natuurlijk van belang. Koekjes of wafels van speltbloem smaken nu eenmaal heel anders dan baksels die zijn gemaakt van maisbloem. En u zult begrijpen dat koekjes van roggebloem weer een heel andere consistentie hebben dan koekjes van Zeeuwse bloem. Wij leggen u graag de verschillen uit tussen de verschillende soorten bloem die bij ons verkrijgbaar zijn. Zo kunt u zelf uw keuze maken voor het beste eindresultaat van uw baksels.

De verschillende soorten bloem

Bij DeMolenwinkel.nl koopt u verschillende soorten bloem. Zo bieden we diverse soorten tarwebloem, maar ook roggebloem, speltbloem en maisbloem verkopen we veel. De meeste soorten bloem uit ons assortiment zijn verkrijgbaar in zowel een biologische als reguliere versie. Waar de één behoefte heeft aan een simpele bloem, is de ander juist weer meer geïnteresseerd in smaakvolle biologische bloem. Daarom aan u de keuze. Maar er is natuurlijk meer dan dat, als we het hebben over verschil tussen de soorten bloem. Want iedere soort bloem geeft haar eigen bakresultaat. Zo spelen glutenvormende eiwitten bijvoorbeeld een grote rol bij het kiezen voor een bepaalde soort bloem. Maar wat zijn nu precies gluten?

Gluten in bloem

Eén van de belangrijkste kenmerken van bloem is de hoeveelheid glutenvormende eiwitten die het bevat. Tarwe, spelt en rogge bevatten die zogenaamde gluten, die zorgen voor elasticiteit en stevigheid van uw deeg. Gluten zorgen er ook voor dat uw deeg gemakkelijk rijst en heerlijk luchtig wordt. Ze vormen als het ware kleine luchtbellen in uw deeg, die het gas vasthouden dat tijdens het rijzen ontstaat. Dat betekent, dat hoe meer gluten uw deeg bevat, hoe beter het deeg zal rijzen. Het gevolg van glutenhoudende bloem is dus een luchtig baksel. Een ander bijkomend verschijnsel is, dat het deeg van glutenhoudend meel meer vocht vasthoudt. En dat zorgt er weer voor dat uw koekjes langer vers blijven.

De juiste bloem voor wafels en koekjes

Gluten zorgen dus voor het rijzen van uw deeg. Wilt u luchtige wafels bakken, dan is het gebruiken van een bloem die veel gluten bevat daarom aan te raden. Bakt u liever koekjes of wafels met een knapperige structuur, dan kunt u het best kiezen voor een bloem die minder gluten bevat.

Tarwebloem

De meeste mensen die nog niet veel ervaring hebben met bakken kiezen voor tarwebloem. Deze bloem is ook ideaal voor het bakken van koekjes, wafels, cake en andere heerlijke baksels. Natuurlijk zijn er verschillende soorten bloem verkrijgbaar van tarwe. Bloem van harde tarwe wordt gebruikt voor het bakken van wafels of brood. Deze tarwesoort zorgt voor een soepel en elastisch deeg. Wilt u extra krokante of brosse koekjes bakken, dan kiest u beter voor bloem van zachte tarwe. Kiest u voor gewone tarwebloem, dan heeft u bij DeMolenwinkel.nl de keuze uit biologische tarwebloem en tarwebloem steengemalen.

Tarwebloem patent

Tarwebloem patent of patentbloem bevat meer eiwitten dan gewone tarwebloem. Patentbloem bevat namelijk vooral het binnenste deel van de tarwekorrel, dat rijk is aan eiwitten. Door deze eiwitten bevat tarwebloem patent meer gluten, die zorgen voor het goed rijzen van het deeg, wat een luchtig bakresultaat geeft. Patentbloem is dus prima te gebruiken voor het bakken van koekjes, maar eigenlijk is het geschikter voor het bakken van wafels, juist omdat deze bloem zoveel gluten bevat.

Biologische durum tarwebloem

Biologische durum tarwebloem is een bloemsoort die is gemaakt van harde tarwe. Harde tarwe zorgt voor een elastisch en soepel deeg. Daarom is het vooral geschikt voor het bakken van wafels of brood.

Zeeuwse bloem

Zeeuwse bloem is bloem, vermalen van tarwe die in een zeeklimaat is verbouwd. Door de vochtige zeelucht bevat deze tarwe wat meer vocht en minder zetmeel. Ook bevat Zeeuwse bloem minder glutenvormende eiwitten. Dat betekent, dat u van deze bloem vooral knapperige, krokante koekjes kunt bakken. Zorgt u er dan wel voor dat u het deeg maar kort kneedt, want anders worden uw koekjes of wafels juist taai en gaat de knapperigheid eraf. Zeeuwse bloem wordt veel gebruikt door banketbakkers en u kunt het niet in de supermarkt kopen, maar wel bij DeMolenwinkel. Bij ons kunt u kiezen voor biologische Zeeuwse bloem en Zeeuwse bloem.

Tarwebloem T65

Tarwebloem T65 is bloem van harde tarwe, die is gegroeid in een warmer klimaat. Tarwebloem T65 wordt veel gebruikt in Frankrijk en is daarom vooral geschikt voor het bakken van stokbrood. Ook voor deze bloem van harde tarwe geldt, u kunt er koekjes van bakken, maar het is vooral geschikt voor het bakken van wafels of brood.

Roggebloem

Roggebloem of biologische roggebloem wordt vermalen uit rogge. Omdat rogge minder gluten bevat dan tarwe, zal ook het deeg ervan minder goed rijzen dan deeg van tarwebloem. Daardoor krijgt u met roggebloem een wat minder luchtig en wat compacter bakresultaat. Roggebloem is dus wel geschikt voor het bakken van koek, maar vooral voor wat compactere koek. Een goed voorbeeld daarvan is taai taai. 

Speltbloem

Speltbloem of biologische speltbloem lijkt op tarwebloem maar bevat wat meer mineralen en vezels. Omdat spelt minder glutenvormende eiwitten bevat, rijst het deeg ervan minder goed. Daardoor worden uw baksels van speltbloem wat steviger van consistentie, maar wel heel lekker.

Meer weten?

Deze blog heeft als onderwerp “Zo kies je de juiste bloem voor wafels en koekjes”. Wilt u meer weten over bloem? Bekijk dan ook eens onze blogs Het verschil tussen meel en bloem, Hoe bewaar je meel en bloem, Alles over roggebloem, Wat is de houdbaarheid van bloem en hoe verleng je die? en Waarom bloem zeven.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: