Meel voor de broodbakmachine

Meel voor de broodbakmachine

Wilt u meel voor de broodbakmachine kopen? Kies dan voor het beste meel dat er is. Vers meel van de molen is in veel opzichten meer geschikt voor een broodbakmachine dan een kant-en-klare mix uit de fabriek. Een kant-en-klare broodmix levert veel minder goede bakresultaten op, hoe goed uw broodbakmachine ook is. Bovendien smaakt het brood van zo’n mix veel minder lekker. Als u meel of bloem in de supermarkt koopt is het ook niet altijd geschikt voor het bakken van brood. U kunt er wellicht heerlijke koekjes of cakes van bakken, maar voor brood heeft u vers meel nodig dat echt geschikt is voor het bereiden van brood. En broodmeel vers van de molen smaakt dan ook veel beter dan meel uit de fabriek.

Waarom vers meel zo veel beter is

Meel dat vers van de molen komt bevat alle ingrediënten die de graankorrel van nature in zich heeft. Er wordt niets verwijderd en er wordt ook niets toegevoegd. In de molen worden de verse graankorrels op de molenstenen geplaatst, die het éénmalig vermalen tot een vers eindproduct. Daarna wordt het direct in zakken gedaan en verkocht. Fabrieksmeel daarentegen ondergaat een langdurig proces waarbij steeds weer delen van het meel apart worden gehouden om ze later weer met elkaar te vermengen. Vaak worden de tarwekiemen daarbij verwijderd, omdat de olie die daarin zit het meel tijdens het langdurige maalproces ranzig maakt. Als gevolg daarvan heeft u niet alleen een incompleet meel, maar moeten er ook vaak chemische additieven worden toegevoegd aan het meel om het brood lekker smeuïg te houden.   

Welk vers meel moet ik nemen?

Het verschil tussen fabrieksmeel en molenmeel is groot. Dat ziet u niet alleen, maar u proeft het ook echt. Dat merkt u natuurlijk alleen als u ook een brood heeft gebakken van meel dat vers van de molenstenen komt. Daarom adviseren wij u het in ieder geval een keer te proberen. Een brood kunt u bakken met diverse soorten vers meel. U kunt kiezen voor alleen tarwemeel, maar ook een mengsel van diverse soorten meel is mogelijk zoals u kunt lezen in onze blog Van welke granen kun je brood bakken. Eigenlijk is het vooral een kwestie van uitproberen. Heeft u al een paar broden gebakken met uw broodbakmachine, dan kunt u eens proberen het meel te gaan mengen. Met zaden en pitten bijvoorbeeld, of met noten, gedroogde vruchten en zelfs specerijen. Zo krijgt u steeds meer feeling voor diverse samenstellingen en bakt u de lekkerste broden altijd zelf.

Tips voor bakken met de broodbakmachine

In onze blog Hoe bak je een goed brood vindt u diverse tips voor het bakken van een heerlijk brood van vers meel van de molen. Of u dat brood in de broodbakmachine bakt of in de oven maakt hierbij niet zo veel uit. Gaat u met de broodmachine bakken, dan hebben we wel enkele aanvullende tips. Zo is het aan te raden wat olijfolie, margarine of boter toe te voegen aan de ingrediënten. Die zorgen er niet alleen voor dat het brood meer volume krijgt, het blijft ook langer vers, zeker met olijfolie. Bedenk wel dat brood met olijfolie een minder knapperige korst krijgt. Een andere goede manier om brood meer volume te geven is het toevoegen van een verkruimelde tablet vitamine C (200mg). Bakt u met een timer, gebruik dan melkpoeder in plaats van melk om zuur worden van de melk te voorkomen.

Meer weten?

Deze blog gaat over Meel voor de broodbakmachine. Wilt u meer weten over onze meel- en bloemproducten? Lees dan ook eens de blogs Hoe bewaar je meel en bloem, Waarom zijn granen zo gezond, Waarom ons meel zo bijzonder is en Het verschil tussen molenmeel en fabrieksmeel

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: