Voedzame ontbijtpap met sorghum, havermout en gierst
Heeft u weleens ontbijtpap met sorghum gegeten? Wij raden het u zeker aan. Een goed ontbijt is de basis van uw dag, vooral als uw lichaam wat extra ondersteuning kan gebruiken. U hoeft voor een goed ontbijt niet altijd te kiezen voor brood of kant-en-klare ontbijtgranen. Met pure en verse ingrediënten zoals roodbruine sorghum kunt u heel makkelijk een voedzame pap maken. Combineert u dat met havermout en gierst, dan heeft u een geweldige maaltijd. Waar havermout zachtheid biedt, zorgt gierst voor lichtheid en sorghum voor kracht. Samen vormen ze een (glutenvrije) maaltijd die rijk is aan mineralen en die bouwstoffen bevat die uw lichaamscellen nodig hebben voor energie, herstel en balans. Wat wilt u nog meer? Wij vertellen u graag wat meer over wat deze granen zo bijzonder maakt en hoe u ze het best combineert tot een uitstekende start van uw dag, zeker met de juiste toppings.
Roodbruine sorghum in uw ontbijtpap
Sorghum is een graan dat veel wordt verbouwd in warme klimaten, zoals in Afrika, India en ook de VS. Het is een stevig en voedzaam graan dat u heel goed kunt combineren met zowel zoete als hartige smaken. De roodbruine variant van sorghum is extra bijzonder. Deze sorghum variant bevat natuurlijke antioxidanten die zich in de schil bevinden, waardoor u extra voedzaam eet. U kunt sorghum graan prima in uw pap gebruiken door het eerst te koken, het krijgt dan een stevige bite. Ook kunt u voor uw ontbijtpap gebruik maken van sorghummeel. Het meel bindt uw pap en maakt het ook wat gladder. Sorghum of het meel van sorghum geeft een iets nootachtige, aardse smaak aan uw ontbijtpap. Vindt u het leuk om te experimenteren met pure granen? Dan bevelen wij u sorghum van harte aan.
Sorghum in uw ontbijtpap:
Structuur:
- Meel: glad en bindend.
- Graan stevig en korrelig.
Smaak:
Aards, lichtzoet en nootachtig
Bereiding:
- Meel: 5-10 minuten
- Graan: 45-60 minuten (korter bij voorweken of -stomen)
Havermout in uw pap: zacht, vertrouwd en voedzaam
De meeste mensen kennen havermout wel als een ingrediënt voor een warm ontbijt, en dat is niet voor niets. De smaak ervan is heerlijk, lekker mild en licht nootachtig. De vezels in havermout zorgen voor een langzame opname van koolhydraten, waardoor u langer een verzadigd gevoel houdt. Perfect dus als stevig ontbijt! Havermout wordt gemaakt van geplette haverkorrels. Het is van nature rijk aan vezels, eiwitten, B-vitaminen en mineralen zoals magnesium en ijzer. U kunt het heel veelzijdig gebruiken. U kunt er overnight-oats mee maken of pannenkoekjes en het zelfs gebruiken als bindmiddel in baksels. Havermout past perfect bij uw ontbijtpap met sorghum. Het geeft het een zachte, bijna romige structuur. Wilt u graag puur eten? Kies dan voor biologische havermout, dat is verbouwd zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen.
Havermout in uw pap:
Structuur:
Zacht en romig
Smaak:
Mild en licht nootachtig
Bereiding:
5–8 minuten koken of wellen
Gierst in uw pap: licht en zacht
Gierst is een van de oudste graansoorten ter wereld. Het wordt al duizenden jaren verbouwd in Afrika en Azië. Het is een klein, lichtgeel korreltje met een zachte, ronde structuur en een lichtzoet, neutrale smaak. Gierst is van nature glutenvrij en licht verteerbaar. Het bevat belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium, fosfor en B-vitaminen. Ideaal dus om te combineren met uw warme ontbijtpap met sorghum en havermout! U kunt deze pap maken met de gierstkorrels zelf, maar ook met het meel ervan. Gierstmeel bindt snel en geeft een romige structuur. Hele gierst in uw pap geeft een korrelige beet en vult goed, maar het heeft wel iets meer voorbereidingstijd nodig. Gierstmeel is behalve voor pap ook ideaal om pannenkoekjes, crackers of koekjes mee te bereiden.
Gierst in uw pap:
Structuur:
* Meel: romig en zacht
* Graan: licht korrelig, zoals couscous
Smaak: mild, lichtzoet
Bereiding:
* meel: 5–10 minuten
* graan: 15–25 minuten (korter bij weken)
Recept voor ontbijtpap met sorghum, gierst en havermout
Basisrecept voor een ontbijtpap van een combi van sorghummeel, havermout en gierstmeel
Ingrediënten (1 portie):
•2 el havermout
•1 el gierstmeel
•1 el sorghummeel (roodbruin)
•250–300 ml water of plantaardige melk
•snufje zout
•optioneel: kaneel, kardemom, vanillepoeder
Bereiding:
1.Meng gierst- en sorghummeel met een beetje koud water tot een papje.
2.Breng de rest van het vocht aan de kook.
3.Voeg al roerend het meelpapje toe, daarna de havermout.
4.Laat zachtjes koken op laag vuur, 5–10 minuten, tot het bindt.
5.Voeg op het einde eventueel specerijen toe voor extra smaak.
Variatie recept met hele gierst of hele sorghum
Gebruikt u liever de hele granen in uw ontbijtpap? Kiest u dan voor één van deze combinaties:
•2 el gekookte gierst óf sorghum
•2 el havermout
•1 el sorghummeel óf gierstmeel
•250 ml vocht
De bereiding van deze ontbijtpap is hetzelfde als het recept dat wij hierboven gaven, maar de kooktijd van de pap is korter (5–7 minuten).
Tip: kook een grotere portie gierst of sorghum de avond ervoor en bewaar het in de koelkast voor andere gerechten zoals lunchsalades, warme fruitcrumbles, roerbakschotels of gevulde groentegerechten.
Tips voor toppings voor ontbijtpap met sorghum, havermout en gierst
Fruitige toppings
Voor natuurlijke zoetheid, kleur en vitamines:
- Vers fruit: appel, peer, banaan, blauwe bessen, frambozen, aardbeien, druiven, mango, granaatappelpitjes
- Gedroogd fruit: rozijnen, vijgen, dadels, abrikozen, cranberries
- Compote of moes: appelmoes, perencompote, pruimenmoes
- Rasp: appelrasp met kaneel of sinaasappelrasp voor frisheid
Noten, zaden en pitten
Voor crunch, gezonde vetten en eiwitten:
- Noten: walnoten, pecannoten, amandelen, cashewnoten, hazelnoten (ongebrand en ongezouten)
- Zaden: zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad
- Notenpasta’s: amandelpasta, pindakaas, cashewboter, tahini
- Granola: eventueel zelfgemaakt, voor een extra bite
Romige toevoegingen
Voor zachtheid, energie en extra smaak:
- (Plantaardige) yoghurt of kwark
- Kokosmelk of een scheutje room
- Klontje roomboter of plantaardige margarine
- Lepeltje mascarpone of ricotta
Zoet en kruidig
Voor geur, warmte en een klein zoet accent:
- Honing, ahornsiroop, agavesiroop
- Kaneel, vanillepoeder, speculaaskruiden, kardemom, nootmuskaat
- Cacaopoeder of rauwe cacao nibs
- Citroen- of sinaasappelsap
Extra’s voor de fijnproever
Voor wie nét iets anders wil:
- Stukjes pure chocolade of geraspte chocolade
- Geroosterde kokosvlokken
- Gekarameliseerde noten of zaden
- Gebakken appel- of perenblokjes
- Een beetje jam of lemon curd
Meer weten?
Deze blog gaat over ontbijtpap met sorghum, havermout en gierst. Wilt u meer weten over deze granen? Lees dan ook eens onze blogs Rode sorghum, een superfood, Het verschil tussen havervlokken en havermout en Waarom gierst eten een goed idee is.