Parelgort, voedzaam en veelzijdig
Heeft u wel eens parelgort gegeten? Het is een product dat voortkomt uit gerst, echt een graan met geschiedenis dat al duizenden jaren door mensen over de hele wereld gebruikt wordt. Deze gepolijste gerstekorrels bieden vele gezondheidsvoordelen. Ze zijn heel voedzaam en erg veelzijdig te gebruiken in uw keuken. Omdat de gerst duurzaam geteeld wordt, is het ook nog eens een geweldige keuze voor mensen die bewust met hun voeding bezig zijn. Als u het nog nooit gegeten heeft, probeert u het dan eens uit. Heeft u het al in huis en wilt u meer weten over de toepassingen ervan? Leest u ook dan verder. Dit product biedt veel mogelijkheden. Geef het een plekje in uw keuken en gebruik het in uw volgende maaltijd. Het is heerlijk en u zult al snel de vele voordelen ervan ontdekken.
Wat is parelgort precies?
Parelgort is een product van gerst. Het wordt geproduceerd door gerstekorrels na het oogsten en drogen te pellen. Daarmee wordt de buitenste laag van de korrel, het kaf, verwijderd. Vervolgens worden de korrels gepolijst, waarmee ook de vezelrijke laag, een deel van de zemel, wordt verwijderd. Na dit proces zijn de korrels glad en glanzend. Door gerstekorrels op deze manier te bewerken zijn ze sneller te bereiden dan ongepolijste gerst. Daarom worden deze korrels ook wel vluggort genoemd, maar eigenlijk klopt dat niet. Want vluggort (zoals vroeger werd aangeboden door Lassie) was deels voorgekookt, waardoor het al binnen 15 minuten klaar was. Voor de bereiding van traditionele parelgort zijn echter 45 tot 60 minuten nodig. Als u echter de gepolijste gort vooraf weekt heeft u toch vluggort, want vooraf weken verkort de kooktijd aanzienlijk.
Parelgort is gezond
Hoewel een deel van de voedingsvezels verloren gaat tijdens het polijsten van de gerstekorrels, behoudt het toch eindproduct toch veel van de voedingswaarde van gerst. Het blijft rijk aan voedingsvezels, wat bijdraagt aan een goede spijsvertering en helpt bij het reguleren van uw bloedsuikerspiegel. De vezels in dit ingrediënt, en dan vooral de beta-glucanen, staan er bovendien om bekend dat ze het cholesterolgehalte verlagen en de immuunfunctie van het lichaam verbeteren. Parelgort bevat bovendien weinig vet en biedt veel vitamines en mineralen, zoals B-vitamines, ijzer, magnesium en zink. Deze zijn belangrijk in uw energieproductie en het behoud van gezonde botten en spieren. De complexe koolhydraten in het product zorgen als laatste voor een langdurig verzadigd gevoel en bieden een stabiele energievoorraad gedurende de dag. Kortom, een geweldig product om echt eens uit te proberen!
Wat kan ik bereiden met parelgort?
Deze gepolijste gerstkorrels zijn een ongelooflijk veelzijdig product. U kunt ze dan ook op verschillende manieren gebruiken. Wellicht denkt u daarbij vooral aan hartige gerechten, maar ook gezoet is deze gort erg lekker, of als vulling voor diverse gerechten. We geven u graag een paar suggesties:
– Als basis voor ontbijt, gekookt in melk en gezoet met suiker, honing of (gedroogd) fruit, gecombineerd met rozijnen en kaneel.
– Als pudding, met melk en suiker, vanille en eventueel wat room of jam.
– Voor extra stevigheid in erwtensoep en diverse andere soepen.
– Als vervanging of aanvulling van andere granen in stoofpotten en curry’s.
– Om een stevige textuur aan te brengen in salades (gort eerst koken).
– In ovenschotels met groenten, vlees of vis.
– Als romige risotto met een stevige beet.
– Als vulling voor groenten, zoals paprika’s, courgette of tomaten, gemengd met kruiden en kaas.
Recepten uit het buitenland
Parelgort is natuurlijk niet per se een Nederlands product. Ook in het buitenland wordt het veelvuldig gebruikt in de keuken. In Midden- en Oost-Europa bijvoorbeeld wordt het vaak gebruikt als Krupnik, een gerstesoep met groenten en vlees, of als Kasha, een soort pap. In het Midden-Oosten eet men deze gort soms met soepen en stoofschotels voor extra vulling en textuur. Denk daarbij aan Pilav, Tabouleh, Mujadara en Kibbeh, waarbij u de bulgur of rijst vervangt door of aanvult met parelgort. Ook met tahin is dit ingrediënt heerlijk te combineren in een stoofschotel met aubergine, courgette, paprika en tomaat. Gebruik daarbij kruiden zoals komijn, koriander en kaneel. Men eet het ook vaak als ontbijt met dadels, noten, kaneel, kardemom en honing.
Hoe bereidt u parelgort?
Dit bijzondere product is eenvoudig te bereiden, maar het kost wel wat tijd om zijn volle, zachte textuur te bereiken. Om de kooktijd te verkorten, kunt u ervoor kiezen om deze gort vooraf te weken. Begin door het product grondig te spoelen onder koud water om eventuele onzuiverheden te verwijderen. Daarna kunt u de korrels in een kom met ruim koud water een nacht (ongeveer 8-12 uur) laten weken. Dit proces helpt om de korrels zachter te maken en verkort de kooktijd aanzienlijk. Na het weken giet u het water af en brengt u de gort in een pan met vers water of bouillon aan de kook. Laat de korrels vervolgens zachtjes sudderen voor 20 tot 30 minuten, of totdat ze zacht zijn, afhankelijk van uw voorkeur. Als u de korrels niet heeft voorgeweekt, duurt het koken ongeveer 45 tot 60 minuten.
Meer weten?
Deze blog gaat over parelgort. Wilt u meer weten over producten van gerst? Leest u dan ook eens onze blogs Gerstmeel, de vergeten schat in de keuken en Ontdek de voordelen van Gerstvlokken. Bekijkt u ook eens onze overige gerstproducten, zoals biologische gerstkorrels, biologisch gerstemoutpoeder, gerstvlokken en gerstemeel.