Het belang van het gebruik van patisseriekwasten

Patisseriekwasten gebruiken bij het bakken

Bij het bakken van brood en andere baksels komt veel techniek en precisie kijken en patisseriekwasten kunnen daarbij echt van belang zijn. Ze zijn een veelzijdig en nuttig hulpmiddel in uw keuken en worden gebruikt om verschillende vloeistoffen op brooddeeg en gebakken producten aan te brengen. Door gebruik te maken van zo’n kwast krijgen uw baksels een perfecte korst, textuur en glans en vaak ook een extra lekkere smaak. Het gebruik van bakkwasten kan dan ook een groot verschil maken in de kwaliteit en presentatie van uw baksel. Door de juiste technieken en materialen te gebruiken behaalt u vast en zeker een nog beter resultaat. Wilt u meer weten? Ontdek dan hoe een patisseriekwast echt het verschil kan maken.

Welke soorten patisseriekwasten zijn er?

Bakkwasten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Kwasten met natuurlijke haren zijn ideaal voor het aanbrengen van delicate glazuren en brengen dit extra laagje gelijkmatig aan zonder uw deeg te beschadigen. Ze zijn zacht en flexibel, wat perfect is voor het aanbrengen van eiwitten en melk. Een kwast met synthetische haren zoals nylon of siliconen zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Deze zijn meer geschikt voor dikkere vloeistoffen, zoals boter of siroop. De kwasten kunnen diverse handvaten hebben, van hout, kunststof of metaal. Hout geeft vaak een goede grip, kunststof is vaatwasmachinebestendig en metalen handvatten zijn duurzaam en hygiënisch. U vindt patisseriekwasten in verschillende vormen en maten. Kleinere zijn handig voor precisiewerk, en bredere zijn geschikt voor grotere oppervlakken.

Handige tips voor het gebruik van bakkwasten

Wilt u goed gebruik maken van uw bakkwast, dan is het raadzaam te letten op een aantal technieken. Breng de laag gelijkmatig aan, zodat de hele oppervlakte bedekt is en er geen strepen of vlekken ontstaan. Maak daarbij dunne laagjes, om te voorkomen dat het deeg te vochtig wordt, wat uw brood juist een kleffe korst kan geven. Voor een intensere kleur en glans kunt u het best het proces herhalen, nadat de eerste laag enigszins is opgedroogd. Het is bij het aanbrengen van een laagje wel van belang dat het deeg van uw brood volledig gerezen is, om te voorkomen dat het deeg inzakt.

Het gebruik van patisseriekwasten bij het bakken van brood

Als u brood gaat bakken zijn patisseriekwasten heel belangrijk om de korst de perfecte textuur en glans te geven. Wij geven u graag wat mogelijkheden voor het gebruik van patisseriekwasten bij het bakken van brood:

Eiwit of eigeel aanbrengen

Bestrijk de bovenkant van het deeg met losgeklopt eigeel gemengd met een beetje water of melk. Dit zorgt voor een diepe, goudbruine kleur en een lichte glans. Voor een lichtere glans en een knapperige textuur, gebruikt u liever losgeklopt eiwit. Dit geeft een subtiele glans aan de korst.

Melk of room aanbrengen

Uw deeg bestrijken met melk geeft een zachtere, iets glanzende korst. Dit is vooral goed voor sandwichbrood en andere zachte broden. Gebruik room voor een rijkere smaak en een zachte, licht glanzende korst.

Boter aanbrengen

Bestrijk het brood met gesmolten boter zodra het uit de oven komt. Dit geeft een rijke smaak en een zachte, glanzende korst.

Water gebruiken

Voor een knapperige korst kunt u het brood lichtjes met water besprenkelen voordat het in de oven gaat. Sommige bakkers gebruiken ook een stoombak in de oven om vochtigheid te creëren, wat resulteert in een extra knapperige korst. U leest er meer over in onze blog Brood bakken met stoom in de oven.

Patisseriekwasten gebruiken bij andere baksels

Naast brood zijn patisseriekwasten ook onmisbaar bij het bakken van koekjes, cakes en andere lekkernijen. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je ze kunt gebruiken:

Koekjes

Bestrijk de bovenkant van koekjes met losgeklopt eiwit of melk voordat u ze bakt voor een glanzende en knapperige textuur. Of bestrijk de koekjes met een dun laagje water of eiwit en bestrooi ze met suiker voor een extra zoete en knapperige bovenkant.

Cakes

Bestrijk de binnenkant van cakevormen met gesmolten boter of olie om te voorkomen dat de cake aan de vorm blijft kleven en om een gelijkmatige goudbruine korst te krijgen.Na het bakken van een cake kunt u een patisseriekwast gebruiken om suikersiroop of likeur over de cake aan te brengen, wat de cake vochtig en smaakvol houdt.

Taarten

Bestrijk de bovenkant van uw taartdeeg met een eimengsel voordat u het bakt, voor een goudbruine en licht glanzende afwerking. Gebruik na het bakken eventueel een patisseriekwast om een dunne laag glazuur op taarten aan te brengen voor een gladde en glanzende afwerking.

Gebakjes en deegwaren

Bestrijk bladerdeeggebakjes met eigeel of een ei-melk mengsel voor een mooie glanzende afwerking. Bestrijk gebakjes met boter en strooi er suiker, kaneel of andere specerijen overheen voor extra smaak en een knapperige textuur.

Pizza

Gebruik een patisseriekwast om olijfolie en kruiden over de pizzakorst te strijken voor extra smaak en een mooie afwerking. Bestrijk de randen van de pizzakorst met een eimengsel of melk voor een goudbruine en glanzende afwerking.

Experimenteren met andere ingrediënten

Wilt u andere ingrediënten gebruiken om laagjes aan te brengen op uw baksels? Probeer dan eens verschillende soorten vloeistoffen uit, zoals citroen- of sinaasappelsap, vanille extract gemengd met water, honing, koffie, kaneelsuiker, amandel of hazelnoot extract of gesmolten chocolade. Zo kunt u verschillende smaakjes toevoegen aan uw gebakken producten en maakt u ze extra aantrekkelijk. .

Onderhoud van uw patisseriekwast

Heeft u een bakkwast gebruikt, maakt u deze dan na elk gebruik grondig schoon om ophoping van eiwitten of melk te voorkomen. Zorg er daarna voor dat u ze echt goed droog maakt, voordat u ze opbergt. Dat voorkomt schimmelvorming. Het is ook het best om aparte kwasten te gebruiken voor zoete en hartige toepassingen. Daarmee voorkomt u smaakoverdracht. Indien nodig kunt u de kwasten markeren, om verwarring te voorkomen. Hangt u uw kwasten ook het liefst op, of bewaar ze in een houder, om de haren te beschermen.

Wilt u meer weten?

Dit is een blog over Patisseriekwasten gebruiken bij het bakken. Wilt u meer weten over baktechnieken? Lees dan ook eens onze blogs over Bakken met natuurlijke kleurstoffen, Gezond bakken met minder suiker en vet en Bakspullen voor brood bakken.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: