Pizzabloem, hoe gebruik ik dat?

Wat is pizzabloem? 

Het kiezen van de juiste pizzabloem is van belang als u zelf een echt lekkere pizza wilt maken. Tenslotte wilt u wel dat uw pizza echt smaakt alsof die in de beste pizzeria van Nederland bereid is, of beter nog, in Italië zelf. Om te weten voor welke soort pizzabloem u het best kunt kiezen, is het interessant en nuttig om te weten wat het verschil is tussen de verschillende soorten granen. Daarnaast is het leuk om te ontdekken waarom u het best kiest voor bloem en niet voor meel. In deze blog vertellen wij u alles over het bereiden van een echt Italiaanse pizza en leest u meer wetenswaardigheden over de samenstelling en werking van pizzabloem. Op die manier kunt ook u straks de beste pizza bereiden. Met een bodem die niet uit elkaar valt, die niet te hard is en die na het tafelen ook niet te zwaar valt. 

Granen, meel en bloem

Zoals u natuurlijk weet en ook in onze webshop kunt zien zijn er diverse soorten granen te koop. Bij ons vindt u bijvoorbeeld tarwe, spelt, mais, gerst en rogge, ook in biologische varianten. Deze granen bevatten allemaal eiwitten, zetel, voedingsvezels, mineralen en vitaminen, ieder graan heeft zo zijn eigen samenstelling en kwaliteit. Waar het ene graan veel gluten bevat en luchtige baksels garandeert, bevat het andere graan juist heel weinig gluten en geeft het andere bakresultaten. Gluten bepalen namelijk niet alleen de smaak van het deeg, maar ook de samenstelling van uw baksel. Meel of bloem van een graan dat veel gluten bevat zorgt voor een soepel en elastisch resultaat, terwijl andere soorten graan juist wat harder of compactere resultaten geven. Daarom is het bij het bereiden van pizza echt van belang welke soort meel of bloem u kiest. 

Het verschil tussen meel en bloem

Meel is iets anders dan bloem, dat kunt u ook lezen in onze blog Het verschil tussen meel en bloem. In het kort komt het er op neer dat een graankorrel bestaat uit drie delen: de kern, kiem en zemel. Volkorenmeel bestaat uit alle drie deze onderdelen van de graankorrel. Bloem echter is volledig gezeefd, waardoor de zemelen en kiemen zijn achtergebleven en alleen de witte meelkern overblijft. Meel biedt vaak een combinatie van volkorenmeel en bloem, meestal in de verhouding 50/50. Uiteraard is het ook hier van belang van welke soort graan het meel of de bloem gemaakt is. Tenslotte heeft tarwemeel totaal andere kwaliteiten dan meel van spelt, gerst, mais of rogge. In onze webshop vindt u overigens tevens meel van boekweit, quinoa of haver. Dit zijn echter geen granen, en daarom zijn ze hierboven niet genoemd.

Welke bloem voor pizza is het best?

Wilt u thuis een pizza bereiden, dan kunt u de bodem van de pizza het best bereiden met bloem. Daarbij is het belangrijk dat u kiest voor een bloem van een graan dat veel gluten bevat, omdat deze gluten zorgen voor elasticiteit van het deeg. Zo bevat de bloem van tarwe veel gluten. Dat is dan ook de beste keuze en daarom wordt pizzadeeg altijd gemaakt van tarwebloem. Natuurlijk zijn er verschillende soorten tarwe. Zo is tarwe uit Europa zachter dan tarwe uit de VS of Canada, en is tarwe rond de Middellandse zee, ook wel durum tarwe genoemd, juist weer extra hard. Het verschil zit hem voornamelijk in het eiwit- of gluten-gehalte. Zachte tarwe bevat veel minder eiwitten (6 tot 10%) dan harde tarwe (10 tot 15%). Voor het bereiden van pizza is een gemiddelde hoeveelheid eiwitten of gluten het best. Dat vindt u terug in 00 bloem voor pizza. 

Wat is pizzabloem 00?

PIzzabloem, ook wel 00 bloem voor pizza genoemd, is een bloemsoort die zo fijn mogelijk gezeefd is. De cijfers 00 staan dan ook voor de fijnheid van de maling van het meel. Dat betekent dat 01, 02 of 03 bloem minder fijn gemalen is. Bloem voor pizza – of 00 bloem – bevat gluten, maar ook weer niet zoveel dat u er geen pizza van kunt bereiden. De eiwitten in bloem of meel zorgen voor elasticiteit van het deeg. Neemt u een bloem die teveel gluten bevat, dan wordt het deeg te elastisch en rijst het teveel. Het gevolg is dat het lastig is om uw pizza goed uit te rollen. Met 00 bloem voor pizza heeft u daar geen last van. Dat heeft namelijk een gluten percentage van 12%, ideaal voor een luchtige bodem die niet uit elkaar valt en toch licht te verteren is. 

Waar koop ik pizzabloem?

Wilt u pizzabloem kopen, dan kunt u uiteraard bij ons terecht. De Pizzabloem van DeMolenwinkel.nl is perfect geschikt voor het bereiden van een echt lekkere pizzabodem. De bloem die wij verkopen is supervers en aan te kopen in grote hoeveelheden. Wij zijn ervan overtuigd dat wij de beste pizzabloem aanbieden die er is. Er worden geen chemische stoffen aan toegevoegd, geen additieven of verbeteraars. De tarwe die vermalen is, is bovendien niet genetisch gemanipuleerd. Onze durum tarwebloem of pizzabloem is dan ook puur natuur en met liefde bereid. Dat verschil proeft u direct! 

Meer weten?

Deze blog heeft als onderwerp “Pizzabloem, hoe gebruik ik dat?”. Wilt u meer weten over onze gezonde producten, lees dan ook onze blogs De verschillen tussen granen, Het verschil tussen meel en bloem en Van welke granen kun je brood bakken.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: