Recepten met oud stokbrood
Zoekt u naar recepten met oud stokbrood? We geven u graag wat leuke tips. Als u stokbrood over heeft dat inmiddels niet meer vers is, is het zonde om dat zomaar weg te gooien. Het is niet alleen slecht voor het milieu. Oud stokbrood is ook echt de perfecte basis voor heerlijke, creatieve recepten. Van knapperige croutons tot smaakvolle broodpudding en verrassende ovenschotels – met een beetje inspiratie geeft u uw stokbrood een tweede leven. Wij geven u graag ideeën voor hartige en zoete bakgerechten om van uw restjes oud stokbrood iets bijzonders te maken. Laat u inspireren en bak de lekkerste gerechten!
Hartige bakgerechten met oud stokbrood
Stokbroodquiche zonder deeg
Leg plakken stokbrood in een ingevette ovenschaal, giet er een mengsel van eieren, room en kaas over en vul het met groenten, spek of andere hartige ingrediënten. Het stokbrood neemt de smaken op en wordt heerlijk zacht.
Gevulde stokbroden
Snijd het stokbrood in de lengte open en hol het lichtjes uit. Vul met een mengsel van roomkaas, kruiden, spekjes of kaas, wikkel in aluminiumfolie en bak in de oven tot het warm en goudbruin is.
Crostini’s
Snijd stokbrood in plakjes, bestrijk licht met olijfolie en bak krokant in de oven. Beleg ze met tomatensalsa, geitenkaas of pesto voor een eenvoudig voorgerecht of borrelhapje.
Stokbrood met knoflook en kaas
Bestrijk sneetjes stokbrood met een mengsel van boter, knoflook en kruiden, en bestrooi met geraspte kaas. Bak in de oven tot het stokbrood knapperig is en de kaas gesmolten. Perfect bij soep of als snack.
Grissini’s van stokbrood
Snijd stokbrood in dunne repen, bestrijk met olijfolie en bestrooi met zout, sesamzaadjes of kruiden. Bak tot ze krokant zijn en serveer met dips zoals hummus of aioli.
Stokbroodpizza
Halveer stokbrood in de lengte en gebruik het als pizzabodem. Beleg met tomatensaus, kaas en toppings naar keuze. Bak in de oven tot de kaas gesmolten is en het stokbrood krokant.
Stokbroodfrietjes
Snijd stokbrood in dunne repen, meng met olijfolie en kruiden zoals paprikapoeder of knoflookpoeder. Bak tot ze krokant zijn en serveer met een dip naar keuze.
Panade van stokbrood
Maak een deeg van geweekt stokbrood, melk, eieren en kruiden. Vorm kleine balletjes en bak of frituur ze als hartige snack of bijgerecht.
Soepbollen van stokbrood
Snijd grote stukken stokbrood af, hol deze uit en bak kort in de oven. Vul met soep (zoals tomatensoep of pompoensoep) en serveer direct.
Zoete bakgerechten met oud stokbrood
Pain perdu (Franse wentelteefjes)
Snijd stokbrood in dikke plakken, doop ze in een mengsel van melk, eieren, suiker en vanille, en bak goudbruin in boter. Serveer met poedersuiker of fruit.
Stokbroodpudding
Week stukken stokbrood in melk en meng met een custard van eieren, suiker, kaneel en vanille. Voeg eventueel rozijnen of chocoladestukjes toe. Bak tot het stevig en goudbruin is.
Chocolade-stokbroodpudding
Voeg stukjes chocola of een beetje cacaopoeder toe aan de custard voor een luxe twist op stokbroodpudding.
Karamel-stokbroodcrumble
Meng stukjes stokbrood met boter, suiker en kaneel en bak tot ze knapperig zijn en een karamellaagje hebben. Heerlijk met vanille-ijs.
Zoete broodsticks
Snijd stokbrood in dunne repen, bestrijk met boter en bestrooi met suiker en kaneel. Bak tot ze krokant zijn. Ideaal als zoete snack of bij de koffie.
Tiramisu met stokbrood
Gebruik dunne plakken stokbrood in plaats van lange vingers. Doop ze in koffie, laag ze met mascarponecrème en bestrooi met cacao.
Appel-stokbroodtaart
Maak een taartbodem van verkruimeld stokbrood, boter en suiker. Vul deze met plakjes appel, kaneel en suiker, en bak tot de appels zacht zijn en de korst krokant.
Stokbrood met honing en noten
Snijd het stokbrood in plakken, rooster deze en besprenkel met honing en gehakte noten. Serveer als dessert of bij een kaasplankje.
Veel succes met onze recepten met oud stokbrood
Met deze creatieve recepten met oud stokbrood haalt u het maximale uit uw restjes en maakt u iets bijzonders van wat anders misschien verloren zou gaan. Zo bakt u niet alleen lekker, maar ook bewust. Wilt u meer weten over duurzaam gebruik van ingrediënten? Er zijn veel meer manieren om duurzaam te bakken en verspilling tegen te gaan. Lees daarvoor ook eens onze blog over Bak met restjes, ga voedselverspilling tegen. Of bekijk onze blogs Hartige oud brood recepten en Zoete oud brood recepten. Zo maakt u bakken niet alleen smakelijk, maar ook milieuvriendelijk!