Rijsmandjes voor het laten rijzen van brooddeeg
Rijsmandjes, ook bekend als broodbakmandjes of bannetons, zijn speciale mandjes die worden gebruikt tijdens het rijsproces van brooddeeg. Professionele bakkers gebruiken ze veel, maar ook enthousiaste thuisbakkers hebben soms diverse mandjes in huis. Bakt u ook graag brood? Probeert u dan ook eens zo’n mandje uit. Met een rijsmandje ontwikkelen de korst en textuur van uw brood zich beter. U kunt er uw brood bovendien een mooie vorm en patroon mee geven tijdens het rijzen van uw brood. De mandjes zijn in diverse vormen en materialen verkrijgbaar. Wij leggen graag uit hoe deze werken, wat de voordelen ervan zijn en hoe u ze gebruikt en onderhoudt.
Wat doet een rijsmandje precies?
Rijsmandjes geven uw brooddeeg vorm tijdens het rijsproces. Daardoor houdt het deeg zijn structuur en wordt uw brood gelijkmatig gevormd. Ze geven bovendien ondersteuning aan het deeg, vooral bij zacht en nat deeg, waardoor het zijn structuur beter behoudt. De mandjes helpen ook bij het ontwikkelen van een knapperige korst. Vooral bij rotan of rieten mandjes ontstaat een licht ruw oppervlakte op het deeg, wat zorgt voor een krokante laag. Daarnaast absorberen de mandjes vocht van de buitenkant van uw deeg. Omdat ze een open ontwerp hebben laten ze bovendien lucht circuleren rond het deeg, wat zorgt voor een consistente rijzing. Als laatste laten rijsmandjes een indruk achter op het deeg, zodat uw brood een mooi uiterlijk krijgt.
Hoe zien rijsmandjes eruit?
Rijsmandjes worden traditioneel gemaakt van riet of rotan. Dat is een natuurlijk materiaal dat goed vocht opneemt en een licht ruwe textuur heeft, om te voorkomen dat uw deeg blijft plakken. Er zijn echter ook rijsmandjes beschikbaar van kunststof, zowel glad als licht gestructureerd, die u eenvoudiger kunt schoonmaken en dezelfde voordelen bieden. U kunt de mandjes in diverse vormen kopen, zoals rond, ovaal en rechthoekig, afgestemd op het soort brood dat u wilt bakken. De mandjes hebben een open geweven ontwerp, met spiraalvormige of parallel stroken met een tussenruimte voor luchtcirculatie. De mandjes hebben meestal maten van 500 gram, 750 gram en een kilo, maar kleinere en grotere opties zijn ook beschikbaar.
Hoe gebruikt u broodbakmandjes?
Gaat u een rijsmandje gebruiken, strooit u dan eerst een royale hoeveelheid bloem in het mandje voor u het deeg erin plaatst. Dat voorkomt dat het deeg blijft plakken. U kunt ook een linnen doek gebruiken die u bebloemd en in het mandje legt. Het deeg plaatst u voorzichtig met de naad naar boven. Het brood wordt uiteindelijk omgedraaid op de bakplaat, zodat de naad weer naar beneden komt en mooi kan openscheuren tijdens het bakken. Ligt het deeg in het mandje, bedek het dan met een vochtige doek of plastic folie, zodat het niet uitdroogt. Laat het vervolgens rijzen, draai dan het mandje voorzichtig om op de bakplaat of een voorverwarmde bakvorm. Bak het brood dan volgens de instructies van uw recept.
Hoe onderhoudt u uw broodbakmandje of banneton?
Rieten en rotan mandjes moeten droog blijven en kunnen dus niet met water gewassen worden. U kunt ze schoonmaken door ze uit te kloppen en met een droge borstel te reinigen. Kunststof mandjes kunt u meestal wel afwassen met water en zeep. De mandjes slaat u het best droog en goed geventileerd op, zodat u schimmelvorming voorkomt. Het is uiteraard van belang dat u voorkomt dat ze vervormd raken door verkeerde opslag. Door de juiste zorg en onderhoud kunnen uw bannetons jarenlang meegaan en bijdragen aan het bakken van heerlijk ambachtelijk brood. Wij wensen u veel bakplezier!
Wilt u meer weten?
Deze blog gaat over rijsmandjes voor het laten rijzen van brood. Wilt u meer weten over het bakken van brood? Lees dan ook eens onze blogs Een eigen thuisbakkerij beginnen, De beste boeken over brood bakken, De juiste bakvorm kiezen voor brood, De kunst van het insnijden van brooddeeg en Brood bakken met stoom in de oven.