Rode sorghum, een superfood

Rode sorghum: een nieuwe ster in de keuken

Houdt u van gezonde voeding? Dan is er altijd ruimte voor nieuwe ontdekkingen, zoals rode sorghum. Dit graan, in sommige culturen ook wel bekend als mashela, is een bijzondere nieuwkomer die in korte tijd erg populair is geworden. Deze dieprode variant van het eeuwenoude graangewas sorghum heeft niet alleen een aantrekkelijke kleur, maar ook indrukwekkende voedingswaarden. Het is bovendien een glutenvrij graan, wat het voor veel mensen interessant maakt. Wat maakt deze rode variant van sorghum en het meel ervan nog meer zo speciaal en waarom zou u deze rode korrel een prominente plek moeten geven in uw dagelijkse maaltijden? We nemen u graag mee in de wereld van rode sorghum om de geheimen ervan te delen.

Wat is rode sorghum eigenlijk?

Sorghum is een oeroud graan dat oorspronkelijk uit Afrika komt, maar inmiddels ook in vele andere continenten wordt verbouwd. De rode variant, vaak ook aangeduid als mashela, is niet alleen opvallend door zijn licht- tot dieprode kleur. Het heeft ook een betere voedingswaarde dan gewone sorghum en sorghummeel behoudt die voedingswaarde perfect. Sorghum heeft kleine ovale korrels met een witte beschermende buitenlaag die niet eetbaar is, daarom dient het gepeld te worden voor gebruik. Sorghum staat overigens ook bekend om haar veerkracht en duurzaamheid. Het is goed bestand tegen droogte en groeit prima in gebieden met weinig neerslag. Dat maakt het tot een supergewas in droge regio’s. Omdat het verbouwen van sorghum ook minder land nodig heeft dan sommige andere graangewassen, is het echt een milieuvriendelijk gewas.

De voordelen voor uw gezondheid

Rode sorghum biedt veel gezondheidsvoordelen. De dieprode kleur van deze variant wijst op een overvloed aan krachtige roodkleurige antioxidanten, die bekend staan om hun grote gezondheidsvoordelen. Ze helpen uw lichaam namelijk om ontstekingen te verminderen en beschermen het tegen schadelijke vrije radicalen. Sorghum is echter ook een uitstekende bron van vezels, ijzer, niacine (vitamine B3) en foklaat (B9), die een belangrijke rol spelen bij een gezonde stofwisseling, de vorming van rode bloedcellen en uw algehele gezondheid. Er zijn bovendien studies die erop wijzen dat rode sorghum kan helpen met het verlagen van uw cholesterol.

Glutenvrije rode sorghum

Een ander kenmerk dat rode sorghum tot een superfood maakt, is het feit dat het van nature glutenvrij is. Dit maakt het ideaal voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie. Het is echter belangrijk op te merken dat de rode sorghum die door ons wordt verkocht, mogelijk in contact komt met andere granen in onze molen die wél gluten bevatten. Hierdoor kan er kruisbesmetting plaatsvinden, wat betekent dat de rode sorghum mogelijk sporen van gluten kan bevatten. Daardoor is dit product wellicht niet geschikt voor mensen met coeliakie en een allergie voor gluten.

Rode sorghummeel

Meel van rode sorghum wordt gemaakt door de korrels van de sorghumplant te vermalen tot een fijne poederachtige consistentie. Het heeft een licht zoete smaak en een subtiele nootachtige ondertoon. Rode sorghummeel kunt u gebruiken als een alternatief voor tarwemeel in glutenvrije bakrecepten. U kunt er broden, koekjes, muffins, pannenkoeken en meer mee bereiden.  U kunt er ook een heerlijke pap mee maken of het gebruiken als verdikkingsmiddel. Ook lekkere snacks zoals crackers van sorghummeel of zelfs chips zijn prima zelf te bereiden met sorghummeel. 

Meer weten?

Dit was onze blog over het gezonde rode sorghum. Als u meer wilt weten over andere unieke granen en hun gezondheidsvoordelen, bekijk dan zeker onze andere blogs waarin we ons verdiepen in granen en hun toepassingen, zoals Biologische granen kopen, Wat zijn de verschillen tussen granen en Van welke graansoorten kun je brood bakken.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: